Marcintosh Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Gdzies wyczytalem, ze Tamiya skopala ksztalt wiezy w swoim T-72. Ponoc ktos robi jakies konwersje z poprawna wieza. Moze ktos wie cos wiecej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Przyloz do planow, zrob zdjecia dla porownania, walnij tu, pomyslimy razem jak to poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Jakich planów...? Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Jakich planów...? Dobrych A tak na powaznie, nie ma ZADNYCH w miare dobrych planow wiezy T-72 w 1:35? Zadnych dobrych rysunkow? Warto sie w cos takiego zaopatrzyc, zeby nie wrozyc z fusow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 T-72 to nie jest jeden typ czołgu, jest ich kilka i chyba różnią się wieżami także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Dobrze, w takim razie sprecyzuje. Chodzi o wersje M1. Maciej napisał:Jakich planów...? Dobrych To jak takie znajdziesz, to daj znac, bo jestem wielce zainteresowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 A tak na powaznie, nie ma ZADNYCH w miare dobrych planow wiezy T-72 w 1:35? Zadnych dobrych rysunkow? Warto sie w cos takiego zaopatrzyc, zeby nie wrozyc z fusow. Co oznacza,ze ja tez jestem zainteresowany takimi planami, ale nie mam. Wiesz chociaz nieco konkretniej co jest nie tak z wieza? Jesli tak, porownaj sobie chociazby ze zdjeciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Sobie moge porownac z prawdziwa ale po to pytam, zeby dostac szcegolowa odpowiedz od kogos, kto akurat moze, kompletnym przypadkiem zna ten wlasnie, konkretny przypadek, dzieki czemu, byc moze zaoszczedzi mi troche czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 GRZEGORZZZ...!!! Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Marcin napisał...” Gdzies wyczytalem, ze Tamiya skopala ksztalt wiezy w swoim T-72”... , potem...” Chodzi o wersje M1”... i jeszcze ...„ kto akurat moze, kompletnym przypadkiem zna ten wlasnie, konkretny przypadek”... No cos tam mam tylko ustal, o jakie niezgodności kształtu wieży chodzi... np. przodu, włazów, osprzętu SKO, czy może generalnie obrysu bryły... Z T-72 jest ten problem, że jest to najczęściej modernizowany typ czołgu w armii Radzieckiej a później Rosyjskiej. Sama wieża nazywana konkretnym numerem i literą często nie odzwierciedla później pokazywanych wariantów o tej samej nazwie... W Rosyjskich fabrykach takie warianty (nie tylko czołgów...) nazywano „obiekt” i przypisywano konkretny „numer” modernizacji lub wariantu... Ogólnie jak nie sprecyzujesz dokładnie to temat rzeka...hm...uf..... (to jest podobnie jak w pytaniu o T-34, mogą być wieże nowsze, kadłuby starsze i odwrotnie.... tak jak „fabryka dała”...) Ps. Naliczyłem prawie "30' wariantów i modyfikacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Dobrze, zaczne wiec od poczatku. Pamietasz Grzesiu mojego T-72, ktorego przerobilem na polskiego Tygrysa, a moze to byl Twardy... ? Aby zrobic konwersje zywiczna, trzeba wymienic cala wieze, bo dojda uszy, te klocki i te puszki i ta rura do nurkowania jest przesunieta, itd, itp. Najprosciej jest zrobic odcisk wiezy z zestawu i ja dopracowac w glince do modelowania. Ale jezeli jest skopana, to trzeba ja bedzie poprawic. Ale zeby poprawic, to trzeba wiedziec co dokladnie jest skopane, zeby mozna bylo pomierzyc prawdziwa i zrobic dobrze. Chce wiedziec co mozna uratowac z zestawu zanim rusze na T-72 z tasma krawiecka. Czy cos juz sie klaruje bardziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 2 Maja 2006 Share Napisano 2 Maja 2006 Nieśmiało poproszę...Czy masz możliwość sfotografowania wieży w rzutach... Jeśli tak to mamy trzy metody... 1.Ponakładamy na zdjęcia... 2.Ponakładamy na rysunki... 3. Najtrudniejsze wyjście, sami zrobimy rysunki wierzy na podstawie zdjęć i rysunków.... Dzisiaj nie dam rady (postaram się na jutro w nocy...) ale mam zdjęcia porównawcze z innym producentem modeli (t-72...) nie jest najlepiej...hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcintosh Napisano 2 Maja 2006 Autor Share Napisano 2 Maja 2006 Ja wiem, ze mozna. Myslalem tylko, ze ktos wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Odgrzewam, ale myślę, że ten link może pomóc. http://www.kitreview.com/reviews/t72turretreviewpg_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 No można jeszcze go na Twardego przerobić, jak sam mam zamiar zrobić. Wtedy nie ma problemu z wieżą z zestawu A do konwersji można się posłużyć zestawem z Modelkraku: http://nl.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=688 Pozdrawiam sokol[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi