Kapitan1 Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Witam kolegów, Prace przy hydrogliserze (właściwie dioramie do niego) dobiegają końca, z kartonu dłubię sobie powoli holownika Sokoła, więc zabrałem się za kuter holowniczy Kiliński, czy jak kto woli ORP Kiliński. Jak kto chce może sobie poczytać: https://sites.google.com/site/elbingselblag1/-zagadkowy-kuter--19-vi-2014-rTemat parowców rzecznych jest dla mnie bardzo smakowity, co prawda czasami jest mało danych czy rysunków do konkretnej jednostki, jednak coś da się wymyśleć, analizując zdjęcia podobnych jednostek. Tutaj rysunek Kilińskiego, na którego podstawie zacząłem model: Rozrysowałem sobie na kompie wręgi: Rufę wypełniłem pianką: ...oraz poszyłem, zaglutowałem CA i wyszlifowałem: A tutaj sterówka (jeszcze będę ją szlifować i uplastyczniać): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Szaleje Pan Panie Kapitanie Tempo imponujące a i sama budowa cieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 12 Marca 2016 Share Napisano 12 Marca 2016 Bardzo mi się podobają takie niszowe tematy. Przy okazji można dowiedzieć się o różnych ciekawostkach. Cały czas obserwuje wszystkie tematy związane z flotą rzeczną i przyznaję się że moja wiedza na ten temat jest znikoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Witajcie, mam problem Czy przednia nadbudówka (maszynownia) Sięga do burt, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Myślę, że można tu zastosować brzytwę Ockhama - najprostsze rozwiązanie jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Czyli od burty do burty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) A uważasz, że im tak było prościej wybudować? I że aby przejść z dziobu na rufę konieczne było przejście przez całą nadbudówkę ?? Szczerze mówiąc takie rozwiązanie utrudniło by chyba na maksa komunikację i nie bardzo mogę sobie przypomnieć jakąś analogię do innej jednostki. 1. Ja zrobiłbym nadbudówkę w prostokącie a nie w trapezie jak to narysowałeś bo to najprostsze rozwiązanie 2. zauważ że jest tam jakieś wyjście z prawej burty. Raczej nie powinno ono wychodzić prosto do wody. Edytowane 13 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 No tak, masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Bardzo mi się podobają takie niszowe tematy. Przy okazji można dowiedzieć się o różnych ciekawostkach. Cały czas obserwuje wszystkie tematy związane z flotą rzeczną i przyznaję się że moja wiedza na ten temat jest znikoma. Cieszę się bardzo, że są tacy jak ty którym podoba się nasz temat grupowy i którzy dzięki niemu poznają historię i jednostki FP. To wspaniały fragment naszej historii o którym większość z nas wie mniej niż o Guadalcanal, choć tamta historia była tysiące kilometrów stąd a to działo się u nas na naszej ziemi. Jak widać nie była to taka mała flotylla i co rusz poznajemy coś nowego na jej temat. Ja też cały czas się uczę i poznaję. Np. do niedawna ten holowniczek umknął całkowicie mojej uwadze i jeszcze niedawno na FB pomyliłem go z Neptunem. Ale dzięki Kapitanowi mamy okazję go poznać lepiej i to jest najwspanialsze w całej tej zabawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 No właśnie, ktoś kiedyś na innym forum bardzo mądrze napisał, że okręty to nie tylko (tak je nazwał ) Bi-smarki, Ja(ma)mto czy inne Ojojo, ale właśnie te często zapomniane, które jednak są na najbliższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Jak myślicie, czy pokład był drewniany cz metalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkorjat Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 świetna robota . Masz jeszcze jednego kibica Pokład, też robił bym drewniany. I Przemyśl dobrze mocowanie haka holowniczego, już kiedyś oglądałem rysunek tej jednostki i wydaje mi się że ten element jest stanowczo zbyt schematyczny Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Myślę, że pokład powinien być drewniany. Nie była to seryjna produkcja wojenna ( ), więc dbano o detale Zdecydowanie szlachetny materiał drewnem zwany Swoją drogą, z czego jest wykonane poszycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Jkorjat- Masz racje, hak holowniczy na pewno nie był mocowany do sterówki:) Forest- Pokład już zrobiłem, wieczorem dam zdjęcia, poszycie to karton (ostatnio poszyłem dodatkowo blachą) na rufie zaimpregnowany i zaszpachlowanny CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Bardzo ładnie ci to wychodzi jak na karton. No i czekamy aktualizacji bo masz ciekawy warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Witam, P11c- dzięki Pogoda piękna więc korzystam:) Wczoraj zima, dzisiaj wiosna (filmy) Nakręciłem klucz gęsi: Przy modelu coś tam dalej podłubałem, wszystko jeszcze do szlifowania. Poszyłem burty blachą, wyszlifowałem oraz zacząłem przednią nadbudówkę. Przy górnej krawędzi burty dam jeszcze dam odbojnice, by zakryć te nierówności.( a i bym zapomniał, pierwsze zdjęcia robione były przy dziennym świetle, na kolejnych już przy sztucznym , dlatego pokład jest blady jak...no może już nie powiem co.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Widzę, że za moim przykładem polubiłeś blaszkę z puszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Nie z puszek, piwa jeszcze nie pije , ale z formatki po pasztecie:) Plus, że nie trzeba prostować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Tyż piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 16 Marca 2016 Share Napisano 16 Marca 2016 Widzę , że ładny banan Ci wyszedł ...gdybyś użył na szkielet spienionego PCV czy jak to zowią nie było by tego po naklejeniu "deskowanego pokładu" jaki moim zdaniem nadaje się do dioramy pt,"spalony kuter..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Kadłub nie zbananił się, po prosty mata na której robiłem zdjęcia była wygięta... A z tym pokładem to o co chodzi bo nie kumam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Kadłub się "zbananił" ściągnięty przez wysychający klej ( pewnie wikol) jakim przykleiłeś pokład z forniru...a sam pokład jest w tej skali zbyt widoczny i wyraźny by traktować go po macoszemu - jest po prostu niestaranny...podział dech wzdłużny na oko 1 mm x skala to da Ci podest w szopie a nie pokład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Dla rozwiania wątpliwości, Kapitan1, zrób zdjęcia na linijce i będzie wiadomo, czy jest banan, czy nie Ale co do pokładu to się zgadza, ewidentnie zbyt grube dechy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Myślę, że efekt banana Piotrek zlikwiduje bez trudu bo na pewno posadzi go na jakiejś makietce przyklejając go do niej. Natomiast deski faktycznie wyglądają kiepsko, Pewnie to wynik przed obróbką , ale mimo wszystko . Nie mam pojęcia ile wynosiła deska w oryginale , ale nie sądzę aby była większa niż 15 cm x 200-300 cm , co dawałoby w tej skali ok 2 mm x 30-45 mm . Ja na Mątwie zrobiłem pokład ze ściśle przylegających zapałek a potem go szlifowałem tak długo aż dało mi to warstwę minimalną. W trakcie szlifowania i tak powstawały jakieś szpary ale zaklejałem je igłami drewnianymi i znów szlifowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi