Wal Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 Zakładam nowy wątek istniejącego, ponieważ w pierwotnym zniknęły wszystkie zdjęcia. Po dłuższej absencji ponowiłem starania by kontynuować relację z budowy do zamierzonego finału. Tutaj moja prośba do moderatora o usunięcie martwego wątku bez zdjęć. Na wstępie przypomnienie z pierwotnego wątku. Nabyłem na Allegro za symboliczną złotówkę "złom modelarski" w skali 1:72. Po zapoznaniu się z zawartością wpadł mi do głowy szalony pomysł aby motyką słońce zwojować Projekt z zabawą w wnętrze, otwarte włazy, wymianę osprzętu, kończąc na budowie podstawki... oczywiście „Wrześniowej”. Bazą wyjściową uznałem że może być produkt Pz.Kpfw.I ausf.B firmy First To Fight, uzupełniony własną twórczością i częściami ze złomowiska firm różnych. Ku świadomości jaka to "motyka" i jakie "słońce" zamieszczam zdjęcia materii wyjściowej i planów. Mam nadzieję że nie polegnę z braku czasu i Waszego zainteresowania. Czas pokroić pacjenta... Prac ciąg dalszy... Podkład akrylowy z puszki i barwienie wnętrza. Wykonałem kilka elementów układu jezdnego. Słupki kółek podtrzymujących gąsienice. Gąsienice FTF usunięte. Pisałem wcześniej o nabytym złomie modelarskim w którym znajdowało się kilka ciekawych drobiazgów. Bardzo pomocną w rozszyfrowaniu, co to za drobiazgi i jakiego producenta, jest strona "HENK OF HOLLAND". Na poniższym zdjęciu dla porównania gąsienice FTF (środek), Fujimi od modelu Pz.Jgr. I z roku 1975 (góra) i niezidentyfikowana gąsienica (na dole). Tylko takim materiałem dysponowałem, biorąc pod uwagę wymiar i kształt ogniw. Nie znalazłem gąsienic Pz.I w ofercie sklepów. Wybrałem produkt Fujimi jako najbardziej odpowiadający mi do zabawy w waloryzację. Widoki mało ciekawe dokumentujące postęp prac. Poniższe zdjęcia pokazują w użyciu pozostałości po blaszkach, złomu modelarskiego i twórczości od podstaw. Trochę to trwa ale dobrze się bawię mimo że 1:72 to trudna sztuka i daje w kość. Na początek prawa i lewa strona z zamontowanymi kółkami na słupkach, wózki z podwoziem głównym i wahacz z amortyzatorem pierwszego koła. Zmiany z przodu i tyłu. Zmieniłem przednie haki mocujące na bardziej zbliżone do oryginału, zamontowałem przednie koła zawieszenia głównego i założyłem gąsienice. Wymiana osprzętu. Aby ręce przyzwyczaić do "72-ki" skręciłem linę do tej tankietki. Czas na wieżę ale w tym przypadku to tylko wieżyczka. Podkład miał pokazać błędy i wyszło ich sporo... Dla przypomnienia jest to produkt "First to Fight" tylko waloryzowany. Pozdrawiam Wytrwałych i zapraszam do dysputy. Cytuj
Pawel90 Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 O Matko... To jest model z waloryzacją, czy waloryzacja z modelem? Wow. Cytuj
Tomek_gnr Napisano 20 Marca 2016 Napisano 20 Marca 2016 wow, mega warsztat, esencja modelarstwa Cytuj
woto Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Też chciałbym pooglądać, ale u mnie zdjęcia niedostępne Cytuj
Pawel90 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Ciekawe to jest, rano patrzyłem, to jeszcze wszystkie zdjęcia widziałem, a teraz już połowy też nie mogę zobaczyć. Cytuj
Pawel90 Napisano 21 Marca 2016 Napisano 21 Marca 2016 Od czego to zależy, że tak te wszystkie zdjęcia "lecą"? Cytuj
Wal Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 Dziękuję za wsparcie: Pawel90, Tomek_gnr, woto, Panzer Machine, Forest. Zdjęcia zamieściłem 20 marca na FOTOSIK.PL a już a 21 marca otrzymałem info że przekroczyłem dopuszczalny transfer 1 GB i foty są zablokowane. Dziwne to, ponieważ zamieszczone mam foty tylko tego modelu i tylko na potrzeby tego forum a każde zdjęcie w rozdzielczości 1280 waży ok 100 KB. Jakim cudem przekroczyły dopuszczalne 1 GB transferu w ciągu 1 doby? ;-) Następne zdjęcia opublikuję przy pomocy innego serwisu. Modelarstwo to panaceum na wszystko, no może trochę drenuje wolny czas i portfel... :-) Pozdrawiam Brać Modelarską Cytuj
Panzer Machine Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 U mnie zdjęcia już są widoczne. Dziabiesz dalej ten model? Cytuj
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2016 Super Moderator Napisano 1 Kwietnia 2016 Czołem Tak w sumie szkoda tylko że podłoga SF... zobacz do instrukcji abera masz dość dokładnie pokazane co i jak wygląda... http://www.aber.net.pl/upload/pdf/2127fb1b2e98f6d3336d8c33318b397f.pdf jest tam też wieża i góra kadłuba itd Pozdro i gratulacje samozaparcia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi