Wal Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Zakładam nowy wątek istniejącego, ponieważ w pierwotnym zniknęły wszystkie zdjęcia. Po dłuższej absencji ponowiłem starania by kontynuować relację z budowy do zamierzonego finału. Tutaj moja prośba do moderatora o usunięcie martwego wątku bez zdjęć. Na wstępie przypomnienie z pierwotnego wątku. Nabyłem na Allegro za symboliczną złotówkę "złom modelarski" w skali 1:72. Po zapoznaniu się z zawartością wpadł mi do głowy szalony pomysł aby motyką słońce zwojować Projekt z zabawą w wnętrze, otwarte włazy, wymianę osprzętu, kończąc na budowie podstawki... oczywiście „Wrześniowej”. Bazą wyjściową uznałem że może być produkt Pz.Kpfw.I ausf.B firmy First To Fight, uzupełniony własną twórczością i częściami ze złomowiska firm różnych. Ku świadomości jaka to "motyka" i jakie "słońce" zamieszczam zdjęcia materii wyjściowej i planów. Mam nadzieję że nie polegnę z braku czasu i Waszego zainteresowania. Czas pokroić pacjenta... Prac ciąg dalszy... Podkład akrylowy z puszki i barwienie wnętrza. Wykonałem kilka elementów układu jezdnego. Słupki kółek podtrzymujących gąsienice. Gąsienice FTF usunięte. Pisałem wcześniej o nabytym złomie modelarskim w którym znajdowało się kilka ciekawych drobiazgów. Bardzo pomocną w rozszyfrowaniu, co to za drobiazgi i jakiego producenta, jest strona "HENK OF HOLLAND". Na poniższym zdjęciu dla porównania gąsienice FTF (środek), Fujimi od modelu Pz.Jgr. I z roku 1975 (góra) i niezidentyfikowana gąsienica (na dole). Tylko takim materiałem dysponowałem, biorąc pod uwagę wymiar i kształt ogniw. Nie znalazłem gąsienic Pz.I w ofercie sklepów. Wybrałem produkt Fujimi jako najbardziej odpowiadający mi do zabawy w waloryzację. Widoki mało ciekawe dokumentujące postęp prac. Poniższe zdjęcia pokazują w użyciu pozostałości po blaszkach, złomu modelarskiego i twórczości od podstaw. Trochę to trwa ale dobrze się bawię mimo że 1:72 to trudna sztuka i daje w kość. Na początek prawa i lewa strona z zamontowanymi kółkami na słupkach, wózki z podwoziem głównym i wahacz z amortyzatorem pierwszego koła. Zmiany z przodu i tyłu. Zmieniłem przednie haki mocujące na bardziej zbliżone do oryginału, zamontowałem przednie koła zawieszenia głównego i założyłem gąsienice. Wymiana osprzętu. Aby ręce przyzwyczaić do "72-ki" skręciłem linę do tej tankietki. Czas na wieżę ale w tym przypadku to tylko wieżyczka. Podkład miał pokazać błędy i wyszło ich sporo... Dla przypomnienia jest to produkt "First to Fight" tylko waloryzowany. Pozdrawiam Wytrwałych i zapraszam do dysputy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 O Matko... To jest model z waloryzacją, czy waloryzacja z modelem? Wow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 wow, mega warsztat, esencja modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woto Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Też chciałbym pooglądać, ale u mnie zdjęcia niedostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Ciekawe to jest, rano patrzyłem, to jeszcze wszystkie zdjęcia widziałem, a teraz już połowy też nie mogę zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Zdjęcia niedostępne :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Od czego to zależy, że tak te wszystkie zdjęcia "lecą"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Wrzuć je na imgur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Dziękuję za wsparcie: Pawel90, Tomek_gnr, woto, Panzer Machine, Forest. Zdjęcia zamieściłem 20 marca na FOTOSIK.PL a już a 21 marca otrzymałem info że przekroczyłem dopuszczalny transfer 1 GB i foty są zablokowane. Dziwne to, ponieważ zamieszczone mam foty tylko tego modelu i tylko na potrzeby tego forum a każde zdjęcie w rozdzielczości 1280 waży ok 100 KB. Jakim cudem przekroczyły dopuszczalne 1 GB transferu w ciągu 1 doby? ;-) Następne zdjęcia opublikuję przy pomocy innego serwisu. Modelarstwo to panaceum na wszystko, no może trochę drenuje wolny czas i portfel... :-) Pozdrawiam Brać Modelarską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 U mnie zdjęcia już są widoczne. Dziabiesz dalej ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Czołem Tak w sumie szkoda tylko że podłoga SF... zobacz do instrukcji abera masz dość dokładnie pokazane co i jak wygląda... http://www.aber.net.pl/upload/pdf/2127fb1b2e98f6d3336d8c33318b397f.pdf jest tam też wieża i góra kadłuba itd Pozdro i gratulacje samozaparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi