Jump to content

Problem z lakierem

Recommended Posts

Witajcie.

Ostatnio stanąłem przed, wydawało by się trywialnym problemem. Chodzi o nakładanie lakieru bezbarwnego za pomocą aero. Lakier który kładę to mat model master rozcieńczany rozcieńczalnikiem tej samej firmy. Po naniesieniu lakieru na model, pojawia się coś na kształt lekkiego szronu, zakurzenia. Próbowałem różnych proporcji oraz ciśnienia i w zasadzie za każdym razem jest podobnie (mniej lub bardziej). W jakich proporcjach rozcieńczacie ten lakier oraz jakim ciśnieniem operować, ile warstw, jaka odległość od modelu itp. Wcześniej pryskałem prosto z puchy i wychodził idealny mat bez żadnego nalotu. Oświećcie proszę mnie ułomnego co robię nie tak.

1. mało rozcieńczony lakier, 2. zbyt duża odległość aero od powierzchni, 3. zbyt wysokie ciśnienie, 4. zbyt mała iglica. Lub kombinacja powyższych. Ogólnie malowanie "na sucho".

A tak w ogóle to wywal ten lakier i kup jakiś porządny.

Lakier jest raczej w porządku. Wg tego co napisałeś to raczej błąd leży po mojej stronie, czyli 1. mało rozcieńczony lakier, 2. zbyt duża odległość aero od powierzchni, 3. zbyt wysokie ciśnienie.

Maluję dyszą 0,3. Jakie ciśnienie proponujesz?

• Super Moderator

Witam.

Też miałem dokładnie ten sam problem z tym lakierem. Po kilku próbach problem zniknął lecz nałożona powłoka mnie nie zadawalała. Źle pracowało mi się z tym lakierem. Przerzuciłem się na humbrola i od tamtego momentu powłoka jaką nakładam jest idealna. Nie miałem jeszcze żadnych niespodzianek. Używam mat, półmat i połysk. Maluję przy różnych ciśnieniach i jest ok.