Hammett Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Witajcie. Ostatnio stanąłem przed, wydawało by się trywialnym problemem. Chodzi o nakładanie lakieru bezbarwnego za pomocą aero. Lakier który kładę to mat model master rozcieńczany rozcieńczalnikiem tej samej firmy. Po naniesieniu lakieru na model, pojawia się coś na kształt lekkiego szronu, zakurzenia. Próbowałem różnych proporcji oraz ciśnienia i w zasadzie za każdym razem jest podobnie (mniej lub bardziej). W jakich proporcjach rozcieńczacie ten lakier oraz jakim ciśnieniem operować, ile warstw, jaka odległość od modelu itp. Wcześniej pryskałem prosto z puchy i wychodził idealny mat bez żadnego nalotu. Oświećcie proszę mnie ułomnego co robię nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Akurat ja uważam ten lakier za porządny i wszystkie modele nim wykańczam ;) Jedynie nie używam dedykowanego rozcieńczalnika, tylko nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 1. mało rozcieńczony lakier, 2. zbyt duża odległość aero od powierzchni, 3. zbyt wysokie ciśnienie, 4. zbyt mała iglica. Lub kombinacja powyższych. Ogólnie malowanie "na sucho". A tak w ogóle to wywal ten lakier i kup jakiś porządny. Lakier jest raczej w porządku. Wg tego co napisałeś to raczej błąd leży po mojej stronie, czyli 1. mało rozcieńczony lakier, 2. zbyt duża odległość aero od powierzchni, 3. zbyt wysokie ciśnienie. Maluję dyszą 0,3. Jakie ciśnienie proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Przecież kolega pisał, że mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 A tak w ogóle to wywal ten lakier i kup jakiś porządny. Od lat używam tego lakieru, ale z chęcią mógłbym zmienić. Poproszę o wskazanie "porządnego" lakieru, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Jesteś zadowolony, używaj dalej kolejne lata. Porada roku, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2016 Witam. Też miałem dokładnie ten sam problem z tym lakierem. Po kilku próbach problem zniknął lecz nałożona powłoka mnie nie zadawalała. Źle pracowało mi się z tym lakierem. Przerzuciłem się na humbrola i od tamtego momentu powłoka jaką nakładam jest idealna. Nie miałem jeszcze żadnych niespodzianek. Używam mat, półmat i połysk. Maluję przy różnych ciśnieniach i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Dzięki za porady panowie, dzisiaj przeprowadzę testy na jakimś złomie. Jawkers, czym rozcieńczasz Humbrola? Chyba go wypróbuję http://www.mojehobby.pl/products/Matt-Clear.html Tylko jaki rozpuszczalnik do niego, żeby znów nie było niespodzianek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2016 Witam. Ja używam tego http://www.mojehobby.pl/products/Matt-Cote-Lakier-bezbarwny-matowy.html Rozcieńczam go Wamodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi