MichalZ Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Witam, jako iż wszedłem w posiadanie modelu który został mi przywieziony bardzooo późno (kurier dostarczył mi go ok.północy), chciałbym rozpocząć nowy warsztat , z racji tego że trochę czasu jest na modelowanie (do wtorku włącznie) , postaram się temat w te kilka dni uwinąć . Pod ostrze ląduje Sherman Firefly Ic z pancerzem kompozytowym Dalej trzymam temat 1 Dywizji pancernej , głównie będę wzorował się na tym zdjęciu Jak widać model jest mocno opakowany gąsienicami ,kołami ,na wierzy jest chyba "pięćdziesiątka" , jest również kilka hełmów, nie odpuszczę również zestawowej figurki jako zahartowanie przed większym projektem który w zamyślę od tworzy scenę z pewnego serialu ale..o tym później. Model pocisnę pudełkowo , skromna blaszka i dokładnie wyszlifowana armata powinna wystarczyć,posiadam również ogniwkowy zestaw gąsienic do Sherman-a z dragona . Jeszcze dziś postaram się co nie co pokazać ;) Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Czołg na fotografii to M4A1 z armatą 76mm. Na wieży karabin 0.3, dopancerzenie wieży to gąski od tygrysa. Są dostępne inne zdjęcia shermana w takiej konfiguracji. Wykorzystanie firefly jako bazy nie ma sensu Edytowane 26 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Czołg na fotografii to M4A1 z armatą 76mm. Na wieży karabin 0.3, dopancerzenie wieży to gąski od tygrysa. Są dostępne inne zdjęcia shermana w takiej konfiguracji. Wykorzystanie firefly jako bazy nie ma sensu Na zdjęciu jest Firefly Ic , powiedz mi od kiedy to Sherman M4A1 (76) inaczej zwany Sherman IIA , ma taką osłonę jarzma armaty ? Po za tym, wydaje mi się że na wierzy gąsienice bliżej przypominają te od pantery ,sądzę że specjaliści się wypowiedzą w tej sprawie Zapowiada się całkiem fajnie. Ale błagam, zwracaj uwagę na ortografię. Masa błędów w twoim poście Postaram się , chociaż pisze z opcją wyłapywania błędów ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Na zdjęciu jest Firefly Ic , powiedz mi od kiedy to Sherman M4A1 (76) inaczej zwany Sherman IIA , ma taką osłonę jarzma armaty ? Po za tym, wydaje mi się że na wierzy gąsienice bliżej przypominają te od pantery ,sądzę że specjaliści się wypowiedzą w tej sprawie Dobrze Ci się wydaje, że ten FF.I.c ma opancerzoną wieże gąsienicami od Pantery. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Na zdjęciu jest Firefly Ic , powiedz mi od kiedy to Sherman M4A1 (76) inaczej zwany Sherman IIA , ma taką osłonę jarzma armaty ? Po za tym, wydaje mi się że na wierzy gąsienice bliżej przypominają te od pantery ,sądzę że specjaliści się wypowiedzą w tej sprawie Dobrze Ci się wydaje, że ten FF.I.c ma opancerzoną wieże gąsienicami od Pantery. Pozdrawiam Jacek Dzięki Pierwsza relacja z budowy FF, tradycyjnie na pierwszy ogień poszły koła oraz wózki Wnętrze wózków ;) Osłona transmisji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Kolejna aktualizacja , udało się ukończyć podwozie ,w punktach jest mniej więcej połowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Te rzeczy będziesz poprawiał. Jak wiesz robię ten sam model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Te rzeczy będziesz poprawiał.Jak wiesz robię ten sam model. Postaram się poprawić ;) Pozdrawiam i dzięki za sugestie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 Aktualizacja nr.3, rozpocząłem kompletowanie nadwozia, pierwsze szczegóły oraz włazy,jeden będzie otwarty , na koniec sklejania wrócę jeszcze by dodać kilka szczegółów do niektórych podzespołów (m.in. te śruby o których kolega wyżej wspomniał, uchwyty na włazach itp:. . Oraz tu ,ostatnie szczegóły w nadwoziu , na razie nie instaluje nigdzie tego podłużnego zasobnika który zwykle jest na tyle, również wstrzymam się z tym wieżowym gdyż postaram się odnaleźć zasobnik od Churchilla Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 (edytowane) Ostatnia aktualizacja z sklejania samego Shermana, skleiłem wieże ,dopasowałem karabin na wieży oraz dwóch figurantów, teraz biorę się za kompletowanie ogniw na pancerz muszę znaleźć shermano-we takie na który porusza się sam czołg oraz od pantery prawdopodobnie jutro rano model zarzucę w barwy. Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 skleiłem wierze Michale, ale w co wierzysz ? Jeśli piszesz o elemencie czołgu to pisz "wieżę". To tylko tak dla przypomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 Dzięki za zwrócenie uwagi, T9 często przekręca a tablet nie jest najwygodniejszy do wrzucania tutaj postów ;). Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Trzeci dzień z relacji budowy Sherman-a , wczoraj wieczorem przygotowałem sobie jeszcze dodatki ,gąsienice od pantery i od sherman-a, dwa koła ,skrzynkę, trzy hełmy (dwa będą angielskie jeden niemiecki) oraz dwóch figurantów (jeden zestawowy drugi przerobiony z cromwell-a ) Model również otrzymał swe barwy w kolejności Podkład to Czarna od Tamiya (X-1 + LT) Następnie poszła pierwsza warstwa fary Olive Drab + British Green Raf 2 (XF-62 + XF-81 + LT ) Pierwsze rozjaśnienia ,do farby bazowej dodałem kilka kropel Dark Yellow ( XF-64 + LT ),dziwnie zagrało światło także proszę nie sugerować się zielonym odcieniem,wszystko utrzymane jest w kolorze oliwkowym bardziej . Ostatnie rozjaśnienia do całości dodałem białej ( X-2 + LT ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Ładny kolor. Na ostatniej fotce zbliżony do tego co masz w oryginale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Ładny kolor. Na ostatniej fotce zbliżony do tego co masz w oryginale? Tak,ostatnie zdjęcie przedstawia realny kolor modelu bez żadnych przekłamań Idąc z tematem dalej, podmalowałem osprzęt, gumy na kołach oraz pomniejsze szczegóły Model otrzymał również oznaczenia oraz wash-a Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Pewnie już skończyłeś ? Chyba uplasowałeś się zaraz za Dazem w prędkości składania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 Pewnie już skończyłeś ?Chyba uplasowałeś się zaraz za Dazem w prędkości składania. Nie,jeszcze nie skończyłem ;) Rozpocząłem pierwsze brudzenia oraz efekty na modelu wpierw poszły gąsienice ,wykonałem je w następujący sposób Wpierw zęby łączące które idą wokół gąsienicy wytarłem Track R ustem (jest to jedyny element który podatny był na rdze jeśli chodzi o gąsienicy sherman-a Następnym ruchem był Dark Earth już centralnie po gumowych poduszkach Przedostatnim zabiegiem był kolor sand ,również po poduszkach i delikatnie od wewnętrznej strony Na sam koniec wziąłem kawałek chusteczki namoczonej white spiritem i ściągnąłem nadmiar z wzoru gąsienicy , powstało coś takiego Wedle uznania można trochę tego kurzu zostawić na wzorze oraz przetrzeć metalicznym kolorem zęby, miały prawo się wytrzeć. Gąsienica nie była niczym malowana to naturalny kolor w jakim producent ją wykonał z racji tego że tworzywo nie jest zbyt twarde i jest matowe bardzo dobrze przyjmuje pigmenty bez żadnego zabezpieczenia lub podkładu. Po wykonaniu gąsienic przystąpiłem do brudzenia podwozia Jako "klej" dla pigmentu posłużył mi "Fresh Mud" produkcji AK Po nałożeniu wyżej wymienionego specyfiku na nie zaschnięty produkt zacząłem wcierać pigment Dało to coś takiego By nieco urozmaicić pancerz postanowiłem dołożyć kilka przebarwień "biedronką" ,dodałem również delikatne obicia oraz okopcenie na lufie. Na sam koniec okurzyłem model takim sposobem jak pokazałem przy achilles-sie Sam w sobie model jest ukończony ,teraz biorę się za dodatki ,dziś coś jeszcze powinienem pokazać z prac nad Sherman-em. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Oszałamiająca prędkość budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 No Michale i to jest dobry kolor na Brytoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 28 Marca 2016 Autor Share Napisano 28 Marca 2016 No Michale i to jest dobry kolor na Brytoli. Dzięki, ten SCC 115 jest trudny do wyłapania, różni się od klasycznego olive drab że płowieje w odczyn bardziej zielony . ;) Skompletowałem już dodatkowe dopancerzenie ,wyszło to tak Część zasadnicza to jeden duży element, te dwa po bokach są luźne, normalnie będą w trochę innym miejscu, dojdą jeszcze trzy hełmy, po prawie stronie (względem przodu) będzie szła gąsienica od pantery po pancerzu, po przeciwnej stronie między dodatkowymi płytami, jutro postaram się temat ukończyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Ostatnia wzmianka w sprawie sherman-a , model otrzymał dodatkowe gąsienice już pomalowane, doszły również koła i hełmy na wieży, tabliczka z oznaczeniami , wszystko robione podobną techniką jak sam model Dojdą jeszcze pomniejsze szczegóły oraz dwóch figurantów ale to z czasem zbytnio nie będą ingerować w odbiór modelu, model uważam za zakończony , zapraszam do galerii viewtopic.php?f=68&t=53542 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi