Skocz do zawartości

Sherman Firefly Ic Composite Hull 1 D.panc.

MichalZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako iż wszedłem w posiadanie modelu który został mi przywieziony bardzooo późno (kurier dostarczył mi go ok.północy), chciałbym rozpocząć nowy warsztat , z racji tego że trochę czasu jest na modelowanie (do wtorku włącznie) , postaram się temat w te kilka dni uwinąć .

Pod ostrze ląduje Sherman Firefly Ic z pancerzem kompozytowym

boxtop_zpskge7uclb.jpg

Dalej trzymam temat 1 Dywizji pancernej , głównie będę wzorował się na tym zdjęciu

A36_zpskzzxingx%201_zpsodjxqjhx.jpg

Jak widać model jest mocno opakowany gąsienicami ,kołami ,na wierzy jest chyba "pięćdziesiątka" , jest również kilka hełmów, nie odpuszczę również zestawowej figurki jako zahartowanie przed większym projektem który w zamyślę od tworzy scenę z pewnego serialu ale..o tym później.

Model pocisnę pudełkowo , skromna blaszka i dokładnie wyszlifowana armata powinna wystarczyć,posiadam również ogniwkowy zestaw gąsienic do Sherman-a z dragona . Jeszcze dziś postaram się co nie co pokazać ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Czołg na fotografii to M4A1 z armatą 76mm. Na wieży karabin 0.3, dopancerzenie wieży to gąski od tygrysa. Są dostępne inne zdjęcia shermana w takiej konfiguracji. Wykorzystanie firefly jako bazy nie ma sensu

Edytowane przez Gość

Czołg na fotografii to M4A1 z armatą 76mm. Na wieży karabin 0.3, dopancerzenie wieży to gąski od tygrysa. Są dostępne inne zdjęcia shermana w takiej konfiguracji. Wykorzystanie firefly jako bazy nie ma sensu

Na zdjęciu jest Firefly Ic , powiedz mi od kiedy to Sherman M4A1 (76) inaczej zwany Sherman IIA , ma taką osłonę jarzma armaty ?

Po za tym, wydaje mi się że na wierzy gąsienice bliżej przypominają te od pantery ,sądzę że specjaliści się wypowiedzą w tej sprawie

Zapowiada się całkiem fajnie. Ale błagam, zwracaj uwagę na ortografię. Masa błędów w twoim poście

Postaram się , chociaż pisze z opcją wyłapywania błędów ;)

Pozdrawiam

Na zdjęciu jest Firefly Ic , powiedz mi od kiedy to Sherman M4A1 (76) inaczej zwany Sherman IIA , ma taką osłonę jarzma armaty ?

Po za tym, wydaje mi się że na wierzy gąsienice bliżej przypominają te od pantery ,sądzę że specjaliści się wypowiedzą w tej sprawie

Dobrze Ci się wydaje, że ten FF.I.c ma opancerzoną wieże gąsienicami od Pantery.

Pozdrawiam

Jacek

Dobrze Ci się wydaje, że ten FF.I.c ma opancerzoną wieże gąsienicami od Pantery.

Pozdrawiam

Jacek

Dzięki

Pierwsza relacja z budowy FF, tradycyjnie na pierwszy ogień poszły koła oraz wózki

DSC_0031_zpsgvc36ixs.jpg

DSC_0032_zpsfzycv5ww.jpg

DSC_0033_zpsxv9cqdhx.jpg

DSC_0034_zpshrdeymj4.jpg

DSC_0036_zpsupcm2woa.jpg

Wnętrze wózków ;)

DSC_0038_zpsdzfsnwqu.jpg

DSC_0039_zpsfwojxbbg.jpg

Osłona transmisji

DSC_0040_zps7cmyhblr.jpg

DSC_0041_zpszuauwgm2.jpg

Pozdrawiam

Kolejna aktualizacja , udało się ukończyć podwozie ,w punktach jest mniej więcej połowa

DSC_0042_zpsdrocpjj9.jpg

DSC_0043_zpskn9xzqwd.jpg

DSC_0044_zpseyvs2aij.jpg

DSC_0045_zpskern72de.jpg

DSC_0046_zps7lvy9p1p.jpg

DSC_0047_zpssmxyxzup.jpg

DSC_0048_zpsm5xouvn2.jpg

DSC_0049_zpsl9r2ohga.jpg

Pozdrawiam

Te rzeczy będziesz poprawiał.

Jak wiesz robię ten sam model.

25449070574_2ed70b3bd6_c.jpg

Postaram się poprawić ;)

Pozdrawiam i dzięki za sugestie .

Aktualizacja nr.3, rozpocząłem kompletowanie nadwozia, pierwsze szczegóły oraz włazy,jeden będzie otwarty , na koniec sklejania wrócę jeszcze by dodać kilka szczegółów do niektórych podzespołów (m.in. te śruby o których kolega wyżej wspomniał, uchwyty na włazach itp:. .

DSC_0050_zps5i3txtzt.jpg

DSC_0051_zpshcnuimqz.jpg

DSC_0052_zpsuurw006j.jpg

DSC_0053_zps1xvigxrm.jpg

DSC_0054_zpsdux1ilei.jpg

DSC_0055_zpslgbaceh0.jpg

DSC_0056_zpsth82epsi.jpg

Oraz tu ,ostatnie szczegóły w nadwoziu , na razie nie instaluje nigdzie tego podłużnego zasobnika który zwykle jest na tyle, również wstrzymam się z tym wieżowym gdyż postaram się odnaleźć zasobnik od Churchilla

DSC_0057_zpsne2u1zdt.jpg

DSC_0058_zpswgxznpu3.jpg

DSC_0059_zpsjylyz1zq.jpg

DSC_0060_zpslobzdzbx.jpg

DSC_0061_zpsfx87znfr.jpg

DSC_0062_zpszzflnfpr.jpg

DSC_0063_zpsz3v3w82f.jpg

DSC_0064_zpsovmth4tm.jpg

DSC_0065_zps58osjddu.jpg

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja z sklejania samego Shermana, skleiłem wieże ,dopasowałem karabin na wieży oraz dwóch figurantów, teraz biorę się za kompletowanie ogniw na pancerz muszę znaleźć shermano-we takie na który porusza się sam czołg oraz od pantery prawdopodobnie jutro rano model zarzucę w barwy.

DSC_0066_zpskg7iik4g.jpg

DSC_0067_zpsith3j8rr.jpg

DSC_0068_zpsnv6we3wt.jpg

DSC_0070_zps6juwmrw6.jpg

DSC_0071_zps7nunyjqz.jpg

DSC_0072_zpsxyikl6y1.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Dzięki za zwrócenie uwagi, T9 często przekręca a tablet nie jest najwygodniejszy do wrzucania tutaj postów ;).

Pozdrawiam .

Trzeci dzień z relacji budowy Sherman-a , wczoraj wieczorem przygotowałem sobie jeszcze dodatki ,gąsienice od pantery i od sherman-a, dwa koła ,skrzynkę, trzy hełmy (dwa będą angielskie jeden niemiecki) oraz dwóch figurantów (jeden zestawowy drugi przerobiony z cromwell-a )

DSC_0001_zps9oast5xl.jpg

Model również otrzymał swe barwy w kolejności

Podkład to Czarna od Tamiya (X-1 + LT)

DSC_0002_zpsndqnpfrp.jpg

Następnie poszła pierwsza warstwa fary Olive Drab + British Green Raf 2 (XF-62 + XF-81 + LT )

DSC_0003_zpsweih10i2.jpg

Pierwsze rozjaśnienia ,do farby bazowej dodałem kilka kropel Dark Yellow ( XF-64 + LT ),dziwnie zagrało światło także proszę nie sugerować się zielonym odcieniem,wszystko utrzymane jest w kolorze oliwkowym bardziej .

DSC_0004_zpsxz49sffv.jpg

Ostatnie rozjaśnienia do całości dodałem białej ( X-2 + LT )

DSC_0005_zpsgue2zdyp.jpg

Pozdrawiam

Ładny kolor. Na ostatniej fotce zbliżony do tego co masz w oryginale?

Tak,ostatnie zdjęcie przedstawia realny kolor modelu bez żadnych przekłamań

Idąc z tematem dalej, podmalowałem osprzęt, gumy na kołach oraz pomniejsze szczegóły

DSC_0006_zps0rj5viff.jpg

DSC_0007_zpsbfringaj.jpg

DSC_0008_zpssbwpqrhs.jpg

Model otrzymał również oznaczenia oraz wash-a

DSC_0010_zps1o1m9ncx.jpg

DSC_0011_zpstrfgt09u.jpg

Pozdrawiam

Pewnie już skończyłeś ?

Chyba uplasowałeś się zaraz za Dazem w prędkości składania.

Nie,jeszcze nie skończyłem ;)

Rozpocząłem pierwsze brudzenia oraz efekty na modelu wpierw poszły gąsienice ,wykonałem je w następujący sposób

Wpierw zęby łączące które idą wokół gąsienicy wytarłem Track R ustem (jest to jedyny element który podatny był na rdze jeśli chodzi o gąsienicy sherman-a

DSC_0013_zpssqhcygr8.jpg

Następnym ruchem był Dark Earth już centralnie po gumowych poduszkach

DSC_0014_zpstxiequut.jpg

Przedostatnim zabiegiem był kolor sand ,również po poduszkach i delikatnie od wewnętrznej strony

DSC_0015_zpsm8cqkjqq.jpg

Na sam koniec wziąłem kawałek chusteczki namoczonej white spiritem i ściągnąłem nadmiar z wzoru gąsienicy , powstało coś takiego

DSC_0016_zpssnpy5ftx.jpg

Wedle uznania można trochę tego kurzu zostawić na wzorze oraz przetrzeć metalicznym kolorem zęby, miały prawo się wytrzeć. Gąsienica nie była niczym malowana to naturalny kolor w jakim producent ją wykonał z racji tego że tworzywo nie jest zbyt twarde i jest matowe bardzo dobrze przyjmuje pigmenty bez żadnego zabezpieczenia lub podkładu.

Po wykonaniu gąsienic przystąpiłem do brudzenia podwozia

Jako "klej" dla pigmentu posłużył mi "Fresh Mud" produkcji AK

DSC_0018_zpsknuoazi7.jpg

DSC_0019_zpsubwy3gwy.jpg

Po nałożeniu wyżej wymienionego specyfiku na nie zaschnięty produkt zacząłem wcierać pigment

DSC_0020_zpsmukcvtta.jpg

Dało to coś takiego

DSC_0021_zpshuiungtb.jpg

By nieco urozmaicić pancerz postanowiłem dołożyć kilka przebarwień "biedronką" ,dodałem również delikatne obicia oraz okopcenie na lufie.

DSC_0022_zpsekswrqws.jpg

DSC_0023_zpsk03ucjiz.jpg

DSC_0024_zpshky2irbr.jpg

Na sam koniec okurzyłem model takim sposobem jak pokazałem przy achilles-sie

DSC_0025_zpsagw6u0gs.jpg

DSC_0026_zpsebe6alhn.jpg

DSC_0027_zps39erzjyf.jpg

Sam w sobie model jest ukończony ,teraz biorę się za dodatki ,dziś coś jeszcze powinienem pokazać z prac nad Sherman-em.

Pozdrawiam

No Michale i to jest dobry kolor na Brytoli.

Dzięki, ten SCC 115 jest trudny do wyłapania, różni się od klasycznego olive drab że płowieje w odczyn bardziej zielony . ;)

Skompletowałem już dodatkowe dopancerzenie ,wyszło to tak

DSC_0028_zpsatpg4iec.jpg

Część zasadnicza to jeden duży element, te dwa po bokach są luźne, normalnie będą w trochę innym miejscu, dojdą jeszcze trzy hełmy, po prawie stronie (względem przodu) będzie szła gąsienica od pantery po pancerzu, po przeciwnej stronie między dodatkowymi płytami, jutro postaram się temat ukończyć .

Pozdrawiam

Ostatnia wzmianka w sprawie sherman-a , model otrzymał dodatkowe gąsienice już pomalowane, doszły również koła i hełmy na wieży, tabliczka z oznaczeniami , wszystko robione podobną techniką jak sam model

DSC_0006_zpsz6pgocri.jpg

Dojdą jeszcze pomniejsze szczegóły oraz dwóch figurantów ale to z czasem zbytnio nie będą ingerować w odbiór modelu,

model uważam za zakończony , zapraszam do galerii viewtopic.php?f=68&t=53542

Pozdrawiam