PanKoala Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Witam serdecznie! Jestem początkującym modelarzem,który małymi krokami wraca do zainteresowań z dzieciństwa. O ile kiedyś nie robiło mi różnicy czy model był pomalowany czy w stanie surowym,to teraz chcę podejść do sprawy poważniej. Potrzebuję porady odnośnie farbek i malowania - przebrnąłem przez wiele wątków na forum i na swoje pytanie nie mogłem znaleźć odpowiedzi. No ale do rzeczy: kupiłem na start kilka modeli, o różnym stopniu trudnosci i ilosci elementów. Modele są od Revella,i są na pudełkach proponowane kolory farb. Radzicie poczatkujacemu trzymać się wytycznych producenta czy eksperymentować z różnymi barwami wielu firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Będziesz malować aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKoala Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Nie,pędzelki Edit:// Znalazłem w Internecie informacje o linii farb akrylowych vallejo panzer aces. Planuję ukierunkować się w modelach militarnych więc dedykowane temu farbki mogą być okej,uzywa ich ktos z Was? I czy są dobrą alternatywą dla olejnych emalii revella? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Vallejo to bardzo dobre farby do pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKoala Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 A jak z Pactrą? Gdzieś piszą że ta seria panzer aces sprawdza się do detali i figurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Tu nie podpowiem, bo nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Jeśli malujesz pędzlem to moim zdaniem warto kupić farby różnych producentów i samemu przekonać się które najbardziej będą Ci pasowały. Gdy około trzy lata temu wróciłem do zabawy pancernymi modelami też szukałem odpowiednich farb i naczytałem się wielu "porad". Na początek wybrałem "Pactry" - bo "tanie i świetne pod pędzel" - i może rzeczywiście można nimi ładnie pomalować model ale jak dla mnie są to najgorsze farby z jakimi miałem styczność, były tak fatalne (jak dla mnie), że do kolejnych modeli wróciłem do starych wypróbowanych olejnych "Humbroli". I jak za dawnych lat (ok. 20 lat wcześniej) malowało się nimi bardzo przyjemnie poza jedną wadą - długim czasem schnięcia i dlatego zrezygnowałem z nich by znaleźć odpowiednie akryle. Kupiłem "Vallejo" - bo "najlepsze pod pędzel" - i znów zawód, bardzo dobrze sprawdzają się u mnie do malowania drobnych detali i figurek ale nie do malowania całych pojazdów. Następne za namową kolegi były "Life Color'y" i tu muszę przyznać że to był bardzo dobry wybór - bardzo dobra paleta barw do pancerki i bardzo miło malowało się pędzlami. Próbowałem jeszcze farb "AMMO of Mig Jimenez" i fajnie się nimi pędzlowało ale nie pasowała mi zbyt satynowa powierzchnia. I wreszcie na koniec dotarłem do akryli "Tamiyi", których przez cały czas unikałem bo różne "mądre głowy" pisały tu i ówdzie że "pod pędzel się kategorycznie nie nadają". Zaufałem takim "poradom" i dzięki temu "straciłem" dwa lata na poszukiwanie najlepszych dla siebie farb bo dziś akryle Tamiyi uważam za najlepsze farby do malowania pędzlem jakich używałem. Łączą w sobie świetnie kryjącą, idealnie matową powierzchnię jak olejne Humbrole i błyskawiczny czas schnięcia. Do niczego nie namawiam, żadnych farb nie polecam - u Ciebie mogą się sprawdzić inne produkty - piszę tylko jak to było w moim przypadku. Dlatego namawiam do własnych eksperymentów i nie zawierzaniu opiniom i poradom w stylu "pod pędzel to tylko ..X.." lub "..X.. - pod pędzel są beznadziejne". Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKoala Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 Wielkie dzięki @hiwis ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 hiwis nie napisałeś czym i w jaki sposób rozcieńczałeś farby - to jest wg mnie kluczowe. Vallejo do detali rzeczywiście bez problemu - nawet prosto ze słoiczka można lecieć. Do większych powierzchni trzeba je dobrze rozcieńczyć - najlepiej z dodatkiem retardera, bo schną błyskawicznie. Wg mnie to jest własnie problem brzydkiego krycia. Farba dosłownie schnie za pędzlem - zresztą dlatego pewnie też zatyka aerografy jak szalona. Ciekawi mnie czym Tamiye rozcieńczasz... podejrzewam śmierdziucha LT ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 hiwis nie napisałeś czym i w jaki sposób rozcieńczałeś farby - to jest wg mnie kluczowe. Rozcieńczałem rozmaitymi miksturami w tym dedykowanymi rozcieńczalnikami ale jak napisałem bez zadowalającego mnie rezultatu. Ciekawi mnie czym Tamiye rozcieńczasz... Tamiya X-20A Thinner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 X-20a zawiera 3 rodzaje alkoholi, wodę i 0.15% innych dodatków.Zgodnie z metodyką naukową podaj receptę uzyskania tych danych, abym sam mógł ją powtórzyć i potwierdzić.Możemy na ten temat dyskutować.O faktach? Nie mój styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi