ryszard.lewandowski Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Szanowni, nie jestem modelarzem ale jestem pilotem i poszukuję modelu motolotni. Widziałem na tym forum ciekawe konstrukcje i stąd mój post. Poszukuję modelu, który chcę wykorzystać w lotach motolotnią z osobami niewidomymi. Chodzi o możliwość "obejrzenia" za pomocą rąk przez osobę niewidomą jak wygląda motolotnia. Wprawdzie osoby takie przed lotem dotykają-oglądają prawdziwą motolotnię ale nie wszystko się da w ten sposób obejrzeć (np. kształt skrzydła). Model nie musi być bardzo idealny. Ważne żeby oddawał kształt skrzydła, obecność linek, wózek, silnik i śmigło. Jeżeli cena nie pozbawi mnie przytomności - chętnie taki model zakupię. Mogę też zaproponować w zamian niezapomniany lot motolotnią (tu można zobaczyć dokładnie czym latam: http://lotynamotolotni.pl/motolotnia.php). Gwarantuję super wrażenia . Może macie też jakieś inne pomysły, może gdzieś napotkaliście takie modele gotowe... Ryszard Lewandowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Znaleźć kogoś kto taki model zrobi pewnie nie będzie trudno, lepiej jednak zgłosić coś takiego w tym dziale: viewforum.php?f=213 Taka drobna uwaga: modele plastikowe mają z reguły to do siebie, że są bardzo delikatne. Taki model raczej nie będzie nadawał się do "macania", bo wiele jego elementów zostanie szybko po prostu przez to połamanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 A jaki to ma być model, tzn w jakiej skali i z czego wykonany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Powinien być porządny z drewna. A pasy na fotelu pilota nie muszą być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Przychodzi mi na myśl tylko jedna motolotnia -Mikołaja 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Baa to ja wiem że nie 1/ 72 ale to w sumie takie ciekawe wyzwanie. Zrobić coś w dużej skali i to najlepiej z materiałów takich jak oryginał. Kręci mnie to. Np. w skali 1/16 z rurek metalowych, śrubek , płótna, żyłek itd. Fajne wyzwanie Tak z ciekawości na ile byście wycenili taki model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszard.lewandowski Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Rzeczywiście kwestia materiałów może być tu istotna. Szkoda byłoby gdyby po jednym "użyciu" całość nadawałaby się jedynie do naprawy/wyrzucenia. Co do skali... Standardowo skrzydło motolotni ma rozpiętość około 10 metrów. Sądzę, że taki model powinien mieć co najmniej 30 cm rozpiętości skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Poszła wiadomość na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Czyli skala 1/30 ewentualnie 1/32. Jakby to zrobić porządnie to musiało by kosztować jakies 500 zł a jak byle jak to 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi