Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni, nie jestem modelarzem ale jestem pilotem i poszukuję modelu motolotni. Widziałem na tym forum ciekawe konstrukcje i stąd mój post. Poszukuję modelu, który chcę wykorzystać w lotach motolotnią z osobami niewidomymi. Chodzi o możliwość "obejrzenia" za pomocą rąk przez osobę niewidomą jak wygląda motolotnia. Wprawdzie osoby takie przed lotem dotykają-oglądają prawdziwą motolotnię ale nie wszystko się da w ten sposób obejrzeć (np. kształt skrzydła). Model nie musi być bardzo idealny. Ważne żeby oddawał kształt skrzydła, obecność linek, wózek, silnik i śmigło.

Jeżeli cena nie pozbawi mnie przytomności - chętnie taki model zakupię. Mogę też zaproponować w zamian niezapomniany lot motolotnią (tu można zobaczyć dokładnie czym latam: http://lotynamotolotni.pl/motolotnia.php). Gwarantuję super wrażenia .

Może macie też jakieś inne pomysły, może gdzieś napotkaliście takie modele gotowe...

Ryszard Lewandowski.

Napisano

Znaleźć kogoś kto taki model zrobi pewnie nie będzie trudno, lepiej jednak zgłosić coś takiego w tym dziale:

viewforum.php?f=213

Taka drobna uwaga: modele plastikowe mają z reguły to do siebie, że są bardzo delikatne.

Taki model raczej nie będzie nadawał się do "macania", bo wiele jego elementów zostanie szybko po prostu przez to połamanych.

Napisano

A jaki to ma być model, tzn w jakiej skali i z czego wykonany?

Napisano

Powinien być porządny z drewna. A pasy na fotelu pilota nie muszą być...

Napisano

Baa to ja wiem że nie 1/ 72 ale to w sumie takie ciekawe wyzwanie. Zrobić coś w dużej skali i to najlepiej z materiałów takich jak oryginał. Kręci mnie to. Np. w skali 1/16 z rurek metalowych, śrubek , płótna, żyłek itd. Fajne wyzwanie

Tak z ciekawości na ile byście wycenili taki model ?

Napisano

Rzeczywiście kwestia materiałów może być tu istotna. Szkoda byłoby gdyby po jednym "użyciu" całość nadawałaby się jedynie do naprawy/wyrzucenia. Co do skali... Standardowo skrzydło motolotni ma rozpiętość około 10 metrów. Sądzę, że taki model powinien mieć co najmniej 30 cm rozpiętości skrzydła.

Napisano

Czyli skala 1/30 ewentualnie 1/32. Jakby to zrobić porządnie to musiało by kosztować jakies 500 zł a jak byle jak to 100 zł