Jump to content

Messerschmitt Bf109F-4 Hermann Graf

Ripper1
 Share

Recommended Posts

Ostatnio na warsztat trafił model samolotu Bf109F-4 z zestawu firmy Hasegawa. Sam model dość leciwy bo zakupiony przeszło 25 lat temu ale w trakcie budowy w drodze eksperymentu wzbogaciłem go o nity firmy HGW. Zestaw fenomenalny niestety na zdjęciach mimo najszczerszych chęci nie udało mi się ich uchwycić .

Samolot w malowaniu maszyny na której latał jeden z asów Luftwaffe Hermann Graf.

7pmu83.jpg

jVpbKZ.png

nie będę tu przedstawiał jego biografii ponieważ zainteresowani znajdą ją na wielu strona w internecie, pozwolę jednak sobie przytoczyć za kolegą "Pik" historię powstania znaku kodowego 9./JG52 czyli serca Karayi:

"Wiosną 1942 Ofw. Ernst Suss z 9./JG52 znalazł gdzieś starą płytę gramofonową, którą puszczał na okrągło w pomieszczeniu dla pilotów. W ucho wpadała szczególnie jedna z piosenek, zapewne o miłości. Tekst był co prawda niezrozumiały (domyślano się że jest to tatarski!), ale melodia była rzewna i sentymentalna. W refrenie brzmiało coś w stylu "Karaya, Karaya..." Piosenka tak chodziła za pilotami, że sobie ją nucili i pogwizdywali, nawet w eterze podczas akcji. Pewnego razu, Graf zirytowany tymi przyśpiewkami w czasie lotu, krzyknął "Uwaga piloci Karaya, wchodzimy na 3000 metrów!". Od tego czasu nazwa Karaya przylgnęła do 9. Staffel, a na burtach ich samolotów zadomowiło się czerwone serce z napisem Karaya."

kilka zdjęć z epoki:

8A0yMd.jpg

AZYtbp.jpg

K7NfBl.jpg

i to co zbudowałem z tego zestawu:

74333A.jpg

ILWrcT.jpg

Hwup4W.jpg

hwSIiL.jpg

c660m2.jpg

UGGwcw.jpg

nqScz6.jpg

Vkr0Ey.jpg

SZjfBf.jpg

sqyUIU.jpg

oNCxbJ.jpg

OsIHa0.jpg

gZrw9C.jpg

H86nKL.jpg

OfahOt.jpg

04GaVG.jpg

IA7LJu.jpg

na zakończenie kilka ujęć z budowy kiedy kładzione były nity:

Gksgy2.jpg

PgwHHC.jpg

tsUZf5.jpg

Dziękuję za czas poświęcony i za wszelkie uwagi jeżeli ktoś postanowi się nimi podzielić

Ładny niemiaszek, ino kalki się błyszczą. ;) Pobrudzony oszczędnie (może nawet za bardzo), ale ze smakiem. Nitowanie fabryczne, czy sam robiłeś? Jeśli to drugie to bardzo ładnie wyszło. Równiutko jak od linijki.

Śliczności

Troszkę rażą kalki i ślady na skrzydłach dość delikatne a wchodzące już daleko w głąb...

Reszta naprawdę świetna.

Pasy i ich mocowania... miodzio

z założenia miał to być prosty, wypoczynkowy model po Edkowej 110 -tce dlatego nie inwestowałem w kalki i dałem te co były w pudełku a jak pisałem model ma przeszło 25 lat stad i kalki z ubiegłego wieku

Model bardzo ładny-podoba mi się ...przy okazji zapytam o nity...widać je na modelu,odznaczają się?.....są okrągłe w budowie,czy nieco splaszczone?

Tak, nity odznaczają się i są okrągłe. Idealnie dobrane do tej skali