Ripper1 Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Ostatnio na warsztat trafił model samolotu Bf109F-4 z zestawu firmy Hasegawa. Sam model dość leciwy bo zakupiony przeszło 25 lat temu ale w trakcie budowy w drodze eksperymentu wzbogaciłem go o nity firmy HGW. Zestaw fenomenalny niestety na zdjęciach mimo najszczerszych chęci nie udało mi się ich uchwycić . Samolot w malowaniu maszyny na której latał jeden z asów Luftwaffe Hermann Graf. nie będę tu przedstawiał jego biografii ponieważ zainteresowani znajdą ją na wielu strona w internecie, pozwolę jednak sobie przytoczyć za kolegą "Pik" historię powstania znaku kodowego 9./JG52 czyli serca Karayi: "Wiosną 1942 Ofw. Ernst Suss z 9./JG52 znalazł gdzieś starą płytę gramofonową, którą puszczał na okrągło w pomieszczeniu dla pilotów. W ucho wpadała szczególnie jedna z piosenek, zapewne o miłości. Tekst był co prawda niezrozumiały (domyślano się że jest to tatarski!), ale melodia była rzewna i sentymentalna. W refrenie brzmiało coś w stylu "Karaya, Karaya..." Piosenka tak chodziła za pilotami, że sobie ją nucili i pogwizdywali, nawet w eterze podczas akcji. Pewnego razu, Graf zirytowany tymi przyśpiewkami w czasie lotu, krzyknął "Uwaga piloci Karaya, wchodzimy na 3000 metrów!". Od tego czasu nazwa Karaya przylgnęła do 9. Staffel, a na burtach ich samolotów zadomowiło się czerwone serce z napisem Karaya." kilka zdjęć z epoki: i to co zbudowałem z tego zestawu: na zakończenie kilka ujęć z budowy kiedy kładzione były nity: Dziękuję za czas poświęcony i za wszelkie uwagi jeżeli ktoś postanowi się nimi podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Ładny niemiaszek, ino kalki się błyszczą. ;) Pobrudzony oszczędnie (może nawet za bardzo), ale ze smakiem. Nitowanie fabryczne, czy sam robiłeś? Jeśli to drugie to bardzo ładnie wyszło. Równiutko jak od linijki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 No proszę, ale bajer. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 To jest 1/48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Mikele - nity HGW - można je kupić. Szkoda, że na zdjęciach nie bardzo ich widać. Jak Ci się z nimi pracowało? Kładą się jak kalkomania a nawet lepiej ponieważ bez problemu można je przesuwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 To jest 1/48? tak 1:48 na razie tylko takie buduję chociaż powoli dojrzewam do większej skali jedyne co mnie powstrzymuje to ilość miejsca na półce jaką takie modele zajmują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Śliczności Troszkę rażą kalki i ślady na skrzydłach dość delikatne a wchodzące już daleko w głąb... Reszta naprawdę świetna. Pasy i ich mocowania... miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Model bardzo ładny-podoba mi się ...przy okazji zapytam o nity...widać je na modelu,odznaczają się?.....są okrągłe w budowie,czy nieco splaszczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 ŚlicznościTroszkę rażą kalki i ślady na skrzydłach dość delikatne a wchodzące już daleko w głąb... Reszta naprawdę świetna. Pasy i ich mocowania... miodzio z założenia miał to być prosty, wypoczynkowy model po Edkowej 110 -tce dlatego nie inwestowałem w kalki i dałem te co były w pudełku a jak pisałem model ma przeszło 25 lat stad i kalki z ubiegłego wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Model bardzo ładny-podoba mi się ...przy okazji zapytam o nity...widać je na modelu,odznaczają się?.....są okrągłe w budowie,czy nieco splaszczone? Tak, nity odznaczają się i są okrągłe. Idealnie dobrane do tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi