Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A propos Jokosuki. Niedaleko bazy JMSDF znajduje się relikwie militarystów japońkich - okręt Mikasa - bohater wojny japońsko - rosyjskiej. Z jego pokladu dowodził admirał Togo.

mikasa1ph8.jpg

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

maqui

zadnych prac i konserwacji przez ok.10lat

Kurcze to niezle, plomby w zebach czasem krocej wytrzymuja...

Choc pewnie jakis elektroniczny monitoring stanu rakiet pewnie jest mozliwy.

PKD4GA

pare okretow zatonelo gdy zawiesil sie system...

Pewnie masz na mysli konflikt falklandzki ? No tak ale przez cwierc wieku informatyka poszla jednak do przodu.

PKD4GA

parametry producenta moga nie wytrzymac konfrontacji z proza zycia

Czyzbys przewidywal jakis konflikt zbrojny ? Wole aktualna proze zycia ...

Napisano
Pewnie masz na mysli konflikt falklandzki ?

- tez. Co prawda chodzilo tam glownie o systemy plot. na okretach RN, ale to jedna wielka tragifarsa.

Szczegolnie mi sie "podobal" numer z atakiem na HMS Glasgow. System kierowania rakiet Sea Dart Mod.0 sie zawiesil bo oprogramowanie systemu nie przewidywalo mozliwosci strzelania z jedna rakieta na wyrzutni. Chwile pozniej na HMS Brilliant zawiesil sie system kierowania strzelaniem rakiet Sea Wolf - bo stacja dozoru powietrznego klasyfikowala pociski artyleryjskie, wystrzeliwane przez HMS Glasgow, jako cele powietrzne i nagle splywajacych danych sie zrobilo troche duzo...

Plus wylaczanie systemow dozoru bo zaklocaly komunikacje satelitarna. Zaklocanie sie wzajemne systemow okretowych z Rapierami. Wieszanie systemu dozoru bo para samolotow sklasyfikowana poczatkowo jako jeden cel, nagle sie rozdzielila itd. itp.

No i pozniejsze przyklady takie jak rozne "Starki" czy inne nafaszerowane systemami zydowskie Saar 5.

No tak ale przez cwierc wieku informatyka poszla jednak do przodu.
- racja, teraz jest troche wiecej linijek kodu do wykonania.

Czyzbys przewidywal jakis konflikt zbrojny ? Wole aktualna proze zycia ...
- ja nie, ale w sztabach przewiduja.

Pozdr.

Pawel

Napisano
w sztabach przewiduja

Dlatego powinno sie sztabowcow i politykow decydujacych o wojnie wyslac na bezludna wyspe, tam niech sie ponapie....ja z przciwnikiem na piesci a potem niech caly narod swietuje zwyciestwo. Efekt w praktyce ten sam a i ofiar mniej jakby...

Napisano

Hej Arkady - RBS maja bardzo dobrze rozwinięte układy autodiagnostyczne, rakieta generalnie sama jest w stanie określić co się zepsuło itp. A wspomniane przeglądy dotyczą jedynie przeglądu silnika marszowego. Rakiety przechowywane są w szczelnie zamknietych, klimatyzowanych kontenerach, gdzie elektronika nie powinna (choć wiadomo różnie to bywa) ulegać jakimkolwiek usterkom.

Z tego co z kolei dowiedziałem się z materiałów firmy Saab, oprogramowanie i systemy dla wertsji Mk3 są już gotowe i przetestowane, tak więc problem wieszania się jest raczej mało prawdopodobny - w końcu nie wykorzystują Windowsów:) hehe.

A nie wiem czy koledzy wiedzą, że firma Saab pracuje nad "przystawką" dla RBS 15 mk3 pracująca w podczerwieni, która posiadać będzie możliwość skanowania struktury atakowanego okrętu, samodzielnie wybierając miejsce uderzenia w celu zadania jak największych uszkodzeń. Już w podstawowej wersji Mk3 posiada możliwość odróżnienia uszkodzonej jednostki od nieuszkodzonej - co zabezpiecza przed "marnowaniem" rakiet na już trafiony okręt. W takim przypadku pocisk atakuje następny okręt/statek w szyku - samodzielnie lub "oczekując" na takowe polecenie od operatora. Jak widać RBS-y to całkiem sprytne rakietki;)

Napisano

To ja może powrócę do fotek

Kilka lat temu na gdyńskiej redzie stał sobie taki dziwny stateczek. Ponieważ miał na pokładzie trochę wyposażenia militarnego i lądowisko dla smigłowców to zrobiłem mu kilka fotek.

Po sprawdzeniu okazało się, że jest to SS PFC. EUGENE A. OBREGON (T-AK - 3006) należący do amerykyńskiego Military Sealift Command

pfceugeneaobregon1px5.jpg

pfceugeneaobregon2ne9.th.jpg pfceugeneaobregon3ko7.th.jpg pfceugeneaobregon4ad1.th.jpg

Napisano
to zrobiłem mu kilka fotek.

Fotki robione sa jak widze z jakiegos aparatu latajacego i to by nawet pasowalo do Twojego Nicka. Babie Doly

Napisano

Już sobie przyczepiłem gapę.

No cóż musze cię Kolego zmartwić - nie pracuje na Babich Dołach choć darze je wielkim sentymentem, jak i wszystko co lata z napisem Polish Navy.

Zdjęcia robione z kontenerowca 2700 TEU (duża łajba jak na gdyński port)

Napisano

Hejka Flynavy - sorki już nie będe "zaśmiecał" twojego postu - notabene ja też jestem maniakiem fotek;) i jeśli nie masz nic przeciwko wkleje coś od siebie ok?:)

Fiński stawiacz min Pohjanmaa:

a73409cd59ba097fm.jpg

Norweski kuter rakietowy Ravn P996:

8783852743b90e1dm.jpg

Pozdrówka

Napisano (edytowane)

Luzio - proszę pisać - lubię poczytać rzeczowe i fachowe dyskusje. (a do tego Ziomek) Ważne aby nasze hobby (wariactwo) się rozwijało. Piszta i wklejajta co chceta!

Ale muszę przyznać,że mnie sprowokowałeś Finlandią i Norwegią- jutro poskanuje coś ciekawego.

Edytowane przez Gość
Napisano

Skanuj Skanuj;) a Ja też będe przeszukiwał moje dość przepastne archiwum w poszukiwaniu fajnych łodek (jak to mawia mój znajomy:) )

Pozdrówka

Napisano
Ale "Ravn P996" to kuter torpedowy.Prawda?
- no wlasnie raczej klasyfikowany jest jako patrolowy - ale to zalezy kto klasyfikuje

Pozdr.

Pawel

Napisano

Witam z tym Ravnem i bliźniakami to różnie - jednakże przyjmując, iż najsilniejszym orężem są przeciwokrętowe kierowane pociski rakietowe - pokpr - Penguin, można przyjąć iż to kuter rakietowy. Chociaż to zależy jak jest ona klasyfikowana np. Jane's klasyfikuje ją jako Fast Attack Craft - missile - czyli. szybka rakietowa jednostka uderzeniowa:)

A teraz więcej fotek;)

Tutaj Belgijska jednostka pomocnicza - Godetia (A960):

346cb7204d7510d8m.jpg

Tutaj Hiszpański okręt zaopatrzeniowy Patino (A14):

46af13ffc9c58f19m.jpg

Tu z kolei Holenderska fregata LCF - De Ruyter (F804):

df01a4c4325d336fm.jpg

A tu jej niemiecki odpowiednik - fregata Sachsen typu F124 (F219):

5c872d8edc648ef6m.jpg

A na dokładkę - brytyjski lotniskowiec HMS Ark Royal (R07) stojący na redzie Gdyni w 2007 roku:

21dfe36fe8985656m.jpg

i inne ujęcie tegoż samego okrętu:

a67f847dfab1ef87m.jpg

a tu z kolei Ark Royal wchodzący do portu w Gdyni:

2e396e22c55f8089m.jpg

Na dzisiaj wystarczy;) Pozdrówka

Napisano

Wszystkich jakoś wywiało czy jak? hmm no to wkleje jeszcze kilka fotosów;)

Na początek - Duński okręt modułowy typu Standard Flex 300 - HDMS Lommen (P559):

ab5f6329d12fbcbcm.jpg

A tu Lommen z innej perspektywy też od dziobu;)

d8abd80aaea46a5dm.jpg

Tutaj z kolei "parkujący" w Gdyni przy Skwerze Kościuszki irlandzki patrolowiec L.E. Aisling (P23):

795ab0971db3f411m.jpg

Tutaj z kolei prawdziwy "brzydal" norweski okręt KNM Tyr (N50) oficjalnie klasyfikowany jako stawiacz min:

c87e7e326a4ef898m.jpg

Kolejne zdjęcie przedstawia inny "twór" norweskiej myśli technicznej - poduszkowiec bocznościenny, nazywany też sztywnoburtowym lub poduszkowcem skegowym - KNM Karmoy (M341):

8ecbf524fed3a7b9m.jpg

Na dzisiaj wszystko;) pozdrówka

Napisano
Kurde ludki hop hop - gdzie Wy wszyscy jesteście - mam prowadzić monolog?:(

podziwiamy fotki

osobiście poproszę o jeszcze z Ark Royal w roli głównej, mam go gdzieś w magazynie razem z braciszkami

Jędrek

Napisano

Witam - w końcu ktoś "wpadł" na ten post;) spełniając życzenia oto kilka fotosów Ark Royal:

[f389653763a9f343m.jpg

b8050d318c43089dm.jpg

232bc1b7a37280bcm.jpg

269758751c15bd5bm.jpg

3f319c1b8078baf4m.jpg

A tu mała ciekawostka

03ad73a6390966f9m.jpg

f4e97a3346552512m.jpg

A teraz kilka fotek OP:) dla kolegi PKD4GA:

Najpierw szwedzki Vestergotland po modernizacji czyli dorzuceniu sekcji z napędem AIP:

024c589fc66477a4m.jpg

a47c564f46197fccm.jpg

A teraz rosyjski OP typu Kilo:)

6bffd4938a58bce2m.jpg

7bd45960fa14be0em.jpg

Na razie to wszystko:) trza iść lulu jutro do pracy :( Pozdrówka

Napisano
Kurde ludki hop hop - gdzie Wy wszyscy jesteście - mam prowadzić monolog?:(

Sorry za przerwę techniczną

Bliżniak Ravn'a - P995 Falk w Oslo (rok 2005)

falk2lc0.jpg

falk1eq6.jpg

Przy burcie stoją łodzie Combatboats 90N

combatboat901bf4.jpg

Podoba mi sie u Norwegów poczucie humoru i zamieszczanie na nadbudówkach postaci z kreskówek (widoczna na Falku)

Napisano

Hehe masz racje z tymi postaciami z bajek ale nie tylko norwegowie tak robią;) poniżej zamieszczam posiadane przykłady:

Tutaj mamy Belgijską jednostkę pomocniczą A960 Godetia:

7d0d7cda7b7477a7m.jpg

A tutaj niemiecki trałowiec typu 332 Bad Bevensen M1063:

b247963eba2199f5m.jpg

Pozdrawiam

Napisano

A teraz coś z kraju tysiąca jezior

Okręty rakietowe 12 - Turma i 16 - Tyrsky (OSA II) jeszcze przed przebudową na szybskie stawiacze min

finland1qk7.jpg

korweta Turunmaa (03)

finland2my9.th.jpg

okręt rakietowy Helsinki (60) pluz bliźniak w trakcie odpalania pułapek termicznych

finland4hh7.th.jpg finland7ap5.th.jpg finland3iz3.th.jpg

Okrety rakietowe Raumi (70) i Raahe (71)

finland5kn4.th.jpg finland6kr6.th.jpg

Napisano

Witam

Teraz kolejna porcja fotek:)

Na wstępie amerykański niszczyciel USS Mahan typu Arleigh Burke:

c0c422f1399f8679m.jpg

39b7d19a3322864dm.jpg

e83c43410cbe5c57m.jpg

Następnie rosyjski zespół desantowy w morzu:

7ec16a03feb21ed4m.jpg

A teraz okręty szpiegowskie:) - Niemiecki typu Oste:

9962e04d060f9092m.jpg

Rosyjski proj. 864 Vishnia

ee226a2e6032f12bm.jpg

Rosyjski poduszkowiec desantowy proj. 1232.1 Pomornik:

fa8c07c1469bc747m.jpg

Szwedzki okręt ratowniczy HMS Belos:

6ba3e1612c1730eem.jpg

5bbd7bc56ca6bc2dm.jpg

Wizyta na pokładzie niemieckiego trałowca Bad Bevensen:

46407a6e38683ceam.jpg

Norweski okręt straży granicznej KV Andenes:

51cfe1cb5b70f861m.jpg

Norweska jednostka pomocnicza Valikirien:

2d3ac7ca47e65a9bm.jpg

I smutne chwile - ostatnie chwile OP proj. 641 ORP Dzik w porcie wojennym w Gdyni:

3fc7253351181404m.jpg

314bba0d4d5ee6e4m.jpg

Pozdrawiam