flynavy Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2008 A propos Jokosuki. Niedaleko bazy JMSDF znajduje się relikwie militarystów japońkich - okręt Mikasa - bohater wojny japońsko - rosyjskiej. Z jego pokladu dowodził admirał Togo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 maqui zadnych prac i konserwacji przez ok.10lat Kurcze to niezle, plomby w zebach czasem krocej wytrzymuja... Choc pewnie jakis elektroniczny monitoring stanu rakiet pewnie jest mozliwy. PKD4GA pare okretow zatonelo gdy zawiesil sie system... Pewnie masz na mysli konflikt falklandzki ? No tak ale przez cwierc wieku informatyka poszla jednak do przodu. PKD4GA parametry producenta moga nie wytrzymac konfrontacji z proza zycia Czyzbys przewidywal jakis konflikt zbrojny ? Wole aktualna proze zycia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Pewnie masz na mysli konflikt falklandzki ? - tez. Co prawda chodzilo tam glownie o systemy plot. na okretach RN, ale to jedna wielka tragifarsa. Szczegolnie mi sie "podobal" numer z atakiem na HMS Glasgow. System kierowania rakiet Sea Dart Mod.0 sie zawiesil bo oprogramowanie systemu nie przewidywalo mozliwosci strzelania z jedna rakieta na wyrzutni. Chwile pozniej na HMS Brilliant zawiesil sie system kierowania strzelaniem rakiet Sea Wolf - bo stacja dozoru powietrznego klasyfikowala pociski artyleryjskie, wystrzeliwane przez HMS Glasgow, jako cele powietrzne i nagle splywajacych danych sie zrobilo troche duzo... Plus wylaczanie systemow dozoru bo zaklocaly komunikacje satelitarna. Zaklocanie sie wzajemne systemow okretowych z Rapierami. Wieszanie systemu dozoru bo para samolotow sklasyfikowana poczatkowo jako jeden cel, nagle sie rozdzielila itd. itp. No i pozniejsze przyklady takie jak rozne "Starki" czy inne nafaszerowane systemami zydowskie Saar 5. No tak ale przez cwierc wieku informatyka poszla jednak do przodu. - racja, teraz jest troche wiecej linijek kodu do wykonania. Czyzbys przewidywal jakis konflikt zbrojny ? Wole aktualna proze zycia ... - ja nie, ale w sztabach przewiduja. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 w sztabach przewiduja Dlatego powinno sie sztabowcow i politykow decydujacych o wojnie wyslac na bezludna wyspe, tam niech sie ponapie....ja z przciwnikiem na piesci a potem niech caly narod swietuje zwyciestwo. Efekt w praktyce ten sam a i ofiar mniej jakby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Hej Arkady - RBS maja bardzo dobrze rozwinięte układy autodiagnostyczne, rakieta generalnie sama jest w stanie określić co się zepsuło itp. A wspomniane przeglądy dotyczą jedynie przeglądu silnika marszowego. Rakiety przechowywane są w szczelnie zamknietych, klimatyzowanych kontenerach, gdzie elektronika nie powinna (choć wiadomo różnie to bywa) ulegać jakimkolwiek usterkom. Z tego co z kolei dowiedziałem się z materiałów firmy Saab, oprogramowanie i systemy dla wertsji Mk3 są już gotowe i przetestowane, tak więc problem wieszania się jest raczej mało prawdopodobny - w końcu nie wykorzystują Windowsów:) hehe. A nie wiem czy koledzy wiedzą, że firma Saab pracuje nad "przystawką" dla RBS 15 mk3 pracująca w podczerwieni, która posiadać będzie możliwość skanowania struktury atakowanego okrętu, samodzielnie wybierając miejsce uderzenia w celu zadania jak największych uszkodzeń. Już w podstawowej wersji Mk3 posiada możliwość odróżnienia uszkodzonej jednostki od nieuszkodzonej - co zabezpiecza przed "marnowaniem" rakiet na już trafiony okręt. W takim przypadku pocisk atakuje następny okręt/statek w szyku - samodzielnie lub "oczekując" na takowe polecenie od operatora. Jak widać RBS-y to całkiem sprytne rakietki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 To ja może powrócę do fotek Kilka lat temu na gdyńskiej redzie stał sobie taki dziwny stateczek. Ponieważ miał na pokładzie trochę wyposażenia militarnego i lądowisko dla smigłowców to zrobiłem mu kilka fotek. Po sprawdzeniu okazało się, że jest to SS PFC. EUGENE A. OBREGON (T-AK - 3006) należący do amerykyńskiego Military Sealift Command Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 to zrobiłem mu kilka fotek. Fotki robione sa jak widze z jakiegos aparatu latajacego i to by nawet pasowalo do Twojego Nicka. Babie Doly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 Już sobie przyczepiłem gapę. No cóż musze cię Kolego zmartwić - nie pracuje na Babich Dołach choć darze je wielkim sentymentem, jak i wszystko co lata z napisem Polish Navy. Zdjęcia robione z kontenerowca 2700 TEU (duża łajba jak na gdyński port) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 flynavy zdjecia robione z kontenerowca 2700TEU Nastepny mariak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 A nie sudostroitel/werftarbeiter/shipbuilder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Hejka Flynavy - sorki już nie będe "zaśmiecał" twojego postu - notabene ja też jestem maniakiem fotek;) i jeśli nie masz nic przeciwko wkleje coś od siebie ok? Fiński stawiacz min Pohjanmaa: Norweski kuter rakietowy Ravn P996: Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Luzio - proszę pisać - lubię poczytać rzeczowe i fachowe dyskusje. (a do tego Ziomek) Ważne aby nasze hobby (wariactwo) się rozwijało. Piszta i wklejajta co chceta! Ale muszę przyznać,że mnie sprowokowałeś Finlandią i Norwegią- jutro poskanuje coś ciekawego. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 17 Stycznia 2008 Share Napisano 17 Stycznia 2008 Skanuj Skanuj;) a Ja też będe przeszukiwał moje dość przepastne archiwum w poszukiwaniu fajnych łodek (jak to mawia mój znajomy:) ) Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Ale "Ravn P996" to kuter torpedowy.Prawda? - no wlasnie raczej klasyfikowany jest jako patrolowy - ale to zalezy kto klasyfikuje Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 18 Stycznia 2008 Share Napisano 18 Stycznia 2008 Witam z tym Ravnem i bliźniakami to różnie - jednakże przyjmując, iż najsilniejszym orężem są przeciwokrętowe kierowane pociski rakietowe - pokpr - Penguin, można przyjąć iż to kuter rakietowy. Chociaż to zależy jak jest ona klasyfikowana np. Jane's klasyfikuje ją jako Fast Attack Craft - missile - czyli. szybka rakietowa jednostka uderzeniowa:) A teraz więcej fotek;) Tutaj Belgijska jednostka pomocnicza - Godetia (A960): Tutaj Hiszpański okręt zaopatrzeniowy Patino (A14): Tu z kolei Holenderska fregata LCF - De Ruyter (F804): A tu jej niemiecki odpowiednik - fregata Sachsen typu F124 (F219): A na dokładkę - brytyjski lotniskowiec HMS Ark Royal (R07) stojący na redzie Gdyni w 2007 roku: i inne ujęcie tegoż samego okrętu: a tu z kolei Ark Royal wchodzący do portu w Gdyni: Na dzisiaj wystarczy;) Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 19 Stycznia 2008 Share Napisano 19 Stycznia 2008 Wszystkich jakoś wywiało czy jak? hmm no to wkleje jeszcze kilka fotosów;) Na początek - Duński okręt modułowy typu Standard Flex 300 - HDMS Lommen (P559): A tu Lommen z innej perspektywy też od dziobu;) Tutaj z kolei "parkujący" w Gdyni przy Skwerze Kościuszki irlandzki patrolowiec L.E. Aisling (P23): Tutaj z kolei prawdziwy "brzydal" norweski okręt KNM Tyr (N50) oficjalnie klasyfikowany jako stawiacz min: Kolejne zdjęcie przedstawia inny "twór" norweskiej myśli technicznej - poduszkowiec bocznościenny, nazywany też sztywnoburtowym lub poduszkowcem skegowym - KNM Karmoy (M341): Na dzisiaj wszystko;) pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Kurde ludki hop hop - gdzie Wy wszyscy jesteście - mam prowadzić monolog?:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Kurde ludki hop hop - gdzie Wy wszyscy jesteście - mam prowadzić monolog?:( podziwiamy fotki osobiście poproszę o jeszcze z Ark Royal w roli głównej, mam go gdzieś w magazynie razem z braciszkami Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Ja natomiast prosze o jakies op'y Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Witam - w końcu ktoś "wpadł" na ten post;) spełniając życzenia oto kilka fotosów Ark Royal: [ A tu mała ciekawostka A teraz kilka fotek OP:) dla kolegi PKD4GA: Najpierw szwedzki Vestergotland po modernizacji czyli dorzuceniu sekcji z napędem AIP: A teraz rosyjski OP typu Kilo:) Na razie to wszystko:) trza iść lulu jutro do pracy :( Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Stycznia 2008 Share Napisano 21 Stycznia 2008 spełniając życzenia oto kilka fotosów Ark Royal dzięki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 Kurde ludki hop hop - gdzie Wy wszyscy jesteście - mam prowadzić monolog?:( Sorry za przerwę techniczną Bliżniak Ravn'a - P995 Falk w Oslo (rok 2005) Przy burcie stoją łodzie Combatboats 90N Podoba mi sie u Norwegów poczucie humoru i zamieszczanie na nadbudówkach postaci z kreskówek (widoczna na Falku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Hehe masz racje z tymi postaciami z bajek ale nie tylko norwegowie tak robią;) poniżej zamieszczam posiadane przykłady: Tutaj mamy Belgijską jednostkę pomocniczą A960 Godetia: A tutaj niemiecki trałowiec typu 332 Bad Bevensen M1063: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 25 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2008 A teraz coś z kraju tysiąca jezior Okręty rakietowe 12 - Turma i 16 - Tyrsky (OSA II) jeszcze przed przebudową na szybskie stawiacze min korweta Turunmaa (03) okręt rakietowy Helsinki (60) pluz bliźniak w trakcie odpalania pułapek termicznych Okrety rakietowe Raumi (70) i Raahe (71) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Witam Teraz kolejna porcja fotek:) Na wstępie amerykański niszczyciel USS Mahan typu Arleigh Burke: Następnie rosyjski zespół desantowy w morzu: A teraz okręty szpiegowskie:) - Niemiecki typu Oste: Rosyjski proj. 864 Vishnia Rosyjski poduszkowiec desantowy proj. 1232.1 Pomornik: Szwedzki okręt ratowniczy HMS Belos: Wizyta na pokładzie niemieckiego trałowca Bad Bevensen: Norweski okręt straży granicznej KV Andenes: Norweska jednostka pomocnicza Valikirien: I smutne chwile - ostatnie chwile OP proj. 641 ORP Dzik w porcie wojennym w Gdyni: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi