Paweł Czarnocki Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Ciekawe efekty .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Wychodzi na to że to będzie egzemplarz z ostatniego zdjęcia ? Bo jak tak to co z gostkami ? Z pierwszego tej strony. Co do modelu to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Tak się zastanawiam czemu producenci nie dawają pojedynczych kostek reaktywnych, z których można by złożyć cały pancerz, tylko wszędzie rzędy kostek ze zbyt płytkimi rowkami miedzy nimi. Osobiście w swoim t-62 porozcinałem wszystkie na pojedyncze sztuki i wygląda to sporo naturalniej niż jedna całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Tak się zastanawiam czemu producenci nie dawają pojedynczych kostek reaktywnych, z których można by złożyć cały pancerz, tylko wszędzie rzędy kostek ze zbyt płytkimi rowkami miedzy nimi. Osobiście w swoim t-62 porozcinałem wszystkie na pojedyncze sztuki i wygląda to sporo naturalniej niż jedna całość. Podejrzewam, że chodzi o względy technologiczno - kosztowo-produkcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Czerwca 2016 Share Napisano 9 Czerwca 2016 Nic tylko wytworzyć i zacząć sprzedawaj pojedyncze kostki pancerza reaktywnego PS Któryś z domowników chyba jest stomatologiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Dziś w końcu zagospodarowałem troszkę czasu i podłubałem przy Syryjczyku,dzięki delikatnej sugestii Gorlocka pogłębiłem Takomowskie szczeliny między kostkami era, rozcinać mi się nie chciało jestem leń i nic na to nie poradzę spasowałem na próbę żywiczną basztę, którą chciałem wykorzystać w Meridzie, nawet pasuje tylko mam pewne wątpliwości co do niej..... hmmm... no właśnie, którą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Ponieważ do sklejenia została tylko wieża zacząłem składać gąski Mastercluba,gąsienice zamówiłem do Meridy ale gdy je zobaczyłem stwierdziłem że w tym teciaku też muszę je mieć (świetna jakość) I jeszcze mój patent jak złożyć jedną gąskę w godzinę Materiały: pasek hipsu 3mm(szerokość paska nie może przekroczyć rozmiaru ogniwek gąski) długość dowolna ,taśma dwustronna ważne żeby miała mocny klej, igły do zastrzyków( Masterclub 0,6mm,Friule 0,5mm) Taśmę przyklejamy na hips, a ogniwka składamy w ten sposób Usuwamy igły i hurtowo wklejamy piny, a w przypadku friuli docinamy igły i zabezpieczamy klejem CA, przy friulach dodatkowo igła spełnia rolę wiertełka Proste? proste .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 ,, Usuwamy igły i hurtowo wklejamy piny,, klejem wypelniasz traki czy tez smarujesz piny klejem? Mam gaski z tej firmy ale gdy zobaczylem w jaki sposob sa laczone ze soba to troche zwatpilem w trwalosc polaczen. Friule moge swobodnie zakladac ,sciagac, i nic sie nie dzieje gdyz drut przechodzi przez cala szerokosc traka ,a tym wypadku piny sa dosc krotkie i czy nie powypadaja przy poruszaniu i jak reaguja na chemie,czyli farby,rozpuszczalniki ? Już odpowiadam 1. nakładam kroplę CA(żel) w otwór traka i wciskam pin 2. połączenie wystarczająco mocne, piny nie wypadają w trakcie ruchów gąską(test ok.5 min) 3.Piny są żywiczne dlatego nie sądzę by jakiekolwiek chemiczne modelarskie wynalazki dały im radę, przecież kleimy plastik,żywice,metal itd. i jakoś nic się nie dzieje 4. Ale jeżeli się obawiasz że jest to słabe połączenie zamień piny na drut i po sprawie. moim zdaniem to świetny produkt, który jakością przewyższa Friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 3.Piny są żywiczne dlatego nie sądzę by jakiekolwiek chemiczne modelarskie wynalazki dały im radę, przecież kleimy plastik,żywice,metal itd. i jakoś nic się nie dzieje Te piny są wytrzymałe. Poza tym to jest model statyczny a nie RC. I piny pracują tylko przy malowaniu gąsek i potem przy zakładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 3 Lipca 2016 Autor Share Napisano 3 Lipca 2016 Niedziela to troszkę podłubałem, rozwierciłem osłonę reflektora i wkleiłem wytłoczkę z amelinium tacka grillowa i urobiłem kilka odcieni zieleni jaką zastosuję. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 3 Lipca 2016 Share Napisano 3 Lipca 2016 ... No że tego nie pomalujesz :P Ale fakt pokaż ten reflektor... Widzę że pełno tu pomysłów przy tych T-55 na reflektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 3 Lipca 2016 Autor Share Napisano 3 Lipca 2016 Nawiązując do amelinium to nie mogłem się powstrzymać A tak poważnie to użyłem kawałek tacki aluminiowej, położyłem na miękkiej podkładce pod mysz komputerową i mocno docisnąłem tyłem nożyka AK-3 żarówkę zrobiłem ze stopionej przezroczystej wypraski Jeszcze założyłem na lufę zmęczone osłony termiczne też ameliniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz84 Napisano 3 Lipca 2016 Share Napisano 3 Lipca 2016 super model , taki ameliniowy Wysłane z Nokia 3310 za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 To zaczynamy zabawę w lakiernika fura zapodkładowana najbardziej zadowolony jestem z lufy, ale to niestety tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Dobrze jest! Pomalujesz farbą amelinową i będzie super! Którą zieleń wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 ,, najbardziej zadowolony jestem z lufy, ale to niestety tylko moje zdanie ,, raval74 czasem trudno jest trafic w gusta ludzi.Modelik wyglada coraz ciekawiej. Dzięki, jak to się mówi są gusta i guściki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 A lakierowanie wyszło tak.... i to tyle na dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Bedziesz robic rozjasnienia detali, obszarow? Reflektor pozostawisz w tym stanie czy tez bedziesz dalej go poprawial? Przygladam sie twoim zmaganiom z tym modelem gdyz taki sam czeka u mnie na stosiku ....w kolejce Rozjaśnienia będą w późniejszym etapie,a dokładniej, o co kaman z tym reflektorem i którym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Ciąg dalszy zmagań, spryskałem grubą warstwą lakieru do włosów i nałożyłem camo,jutro podrapiemy Syriana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Hmmm gdzie tam koniec, a juz podoba sie coraz bardziej. Co do reflektora to myslalem o tym amelinowym , bedziesz robil oszklenie ? Ooo,cieszy mnie fakt że Ci się podoba,a reflektor będzie bez klosza bo większość tych czołgów. miała je po prostu wytrzaskane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Świetnie jest! Jeśli masz grubą warstwę lakieru to uważaj przy drapaniu, bo mogą Ci odpadać wielkie płaty farby, nawet po krótkim namoczeniu. Delikatnie wykałaczką działaj i będzie malina. A, i ja bym tu jeszcze widział więcej odcieni zielonego - jakieś pojedyncze kostki w innym kolorze i takie klimaty. Będzie więcej urozmaiceń? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Pięknie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Kamil K. napisal:,, jakieś pojedyncze kostki w innym kolorze i takie klimaty ,, co do kostek to w wypadku tego konkretnego wozu na ktorym wzoruje sie raval74 pozostaly one w tym samym malowaniu.Gdzies na youtubie widzialem film z tym czolgiem w glownej roli , pomimo braku wielu elementow ,kostki byly takie same. No chyba ze jako porysowane przybrudzone kurz bloto itp. A to wybacz, umknęło mi, że to ten konkretny pojazd ma byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 Dziękuję Panowie za zainteresowanie moimi zmaganiami Jeżeli chodzi o lakier do włosów stosuję polski produkt link można lać od razu do aero no i chyba wystarczy mi do końca świata odrapania robię zawsze na drugi dzień i tak jak napisał Kamil delikatnie wykałaczka,ostra pęseta czy igła+minimalna ilość wody i można świetnie kontrolować proces, a co najważniejsze nie trzeba wydawać kasy na te precyzyjne wynalazki producentów chemii modelarskiej. Jeżeli chodzi o zróżnicowanie kolorystyczne np. kostek ERA to będzie, tyle że na etapie olei, nie chciałem tego robić akrylem bo wyglądałyby jak malowane np. przez operatorów czołgu a jak zauważył bulik58 są one praktycznie w jednym odcieniu,natomiast z pod farb olejnych przebija baza i daje to fajne wyblakłe efekty , zostawiając je w jednakowym odcieniu miniatura niestety byłaby smutna a przecież to co robimy ma nas bawić czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 7 Lipca 2016 Share Napisano 7 Lipca 2016 Mogę tylko dodać, że używam dokładnie tego samego lakieru, od 5 lat jedna i ta sama buteleczka - działa i skończyć się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi