First Horseman Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Nie udało się sfinalizować podejścia do konkursu zimowego, jako że do trzech razy sztuka, może teraz się uda Bitwa o Stalingrad kojarzy się z rosyjską zimą i zagładą 6 Armii, natomiast zmagania zaczęły się 23 sierpnia, a więc schyłkiem lata, 1942 roku. Diorama, inspirowana zdjęciem poniżej, ma przedstawiać jeden z licznych kontrataków Armii Czerwonej, które były przeprowadzane w obronie podejść do Wołgi i przedmieść Stalingradu pod koniec sierpnia. Osią dioramy będzie zestaw KW-1 Trumpetera i figurki z MB. W zależności do potrzeb, biorę jeszcze pod uwagę figurki z Tamiya, ale to wyjdzie w trakcie prac. Regulaminowy inbox: Cytuj
Hamilkar Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Witaj. Jeśli miałbym wybierać figurki to wolałbym Master Box od Tamiyi. Cytuj
First Horseman Napisano 2 Maja 2016 Autor Napisano 2 Maja 2016 Witaj. Jeśli miałbym wybierać figurki to wolałbym Master Box od Tamiyi. Akurat ten zestaw jest rzeźby ICM i trzyma poziom porównywalny, jak nie lepszy (w detalu figurek, bo ramka z ekwipunkiem jest z tamki) od MB. Cytuj
First Horseman Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Po przemyśleniu tematu dokupiłem zestaw: Wykorzystam z niego trzy niestrzelające figurki, które też postaram się trochę skonwertować z częściami z zestawu MB. Z uwagi na to, że będą w jednym miejscu z figurkami z MB, aby ujednolicić na dioramie wygląd broni i ekwipunku dokupiłem zestawy akcesoriów z Miniartu: Powodzenia Dzięki Cytuj
makinen Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Z ciekawości popatrzę, bo zapowiada się ciekawa praca. Cytuj
Gerd Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Ten zestaw Tamiya z figurkami jest nikczemny. Jak wszystkie figurki tej firmy. Cytuj
First Horseman Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Ten zestaw Tamiya z figurkami jest nikczemny. Jak wszystkie figurki tej firmy. W pierwszym poście tematu jest zdjęcie figurek. Nie widzę nic w nich złego, są produkcji ICM. Złożę i obejrzymy jak wyglądają Cytuj
makinen Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 "najsłynniejsze" zestawy figurek Tamiya, to współczesna armia US, niemiecki Africa Korps i ci Rosjanie... Gerd ma racje- nikczemność Cytuj
First Horseman Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 "najsłynniejsze" zestawy figurek Tamiya, to współczesna armia US, niemiecki Africa Korps i ci Rosjanie... Gerd ma racje- nikczemność To ja nie znam tej ich "sławy", ale skoro tak z tej samej puli jest jeszcze żandarmeria i "remake" starego zestawu oficerów. Zestawu współczesnych amerykanów nie znam, googlując chodzi o tych? Cytuj
makinen Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 nie, to są koszmarki https://www.wonderlandmodels.com/products/tamiya-135-us-modern-army-infantry/ Cytuj
First Horseman Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 nie, to są koszmarkihttps://www.wonderlandmodels.com/products/tamiya-135-us-modern-army-infantry/ To co załaczyłes w linku to już faktyczny przeżytek jest. Mam nadzieję, że oceniając zestawy figurek Tamiya nie porównujecie klasycznych zestawów, które są faktycznie koszmarkami z nowymi, które są już całkiem przyzwoite np.: W przypadku AfriKa Korps: Tego klasycznego, co jest w starusieńkim Pzkpfw II Ausf. F z tym nowym Różnica jakości chyba jest widoczna. Co kto lubi, nie będę nikomu wmawiał, że są świetne te zestawy, choć z tych nowych powinno się coś dać sensownego już zrobić Cytuj
First Horseman Napisano 8 Maja 2016 Autor Napisano 8 Maja 2016 Aktualizacja: Pierwsze trzy figurki wstępnie skompletowane. Starszyna w międzyczasie dostał już podmieniony hełm na lepiej pasujący do okresu SSh-40. Wymagają jeszcze delikatnego podszpachlowania tu i tam przed położeniem podkładu. Cytuj
First Horseman Napisano 13 Maja 2016 Autor Napisano 13 Maja 2016 Drobna aktualizacja: Zapraszam do wyrażania swoich uwag Cytuj
makinen Napisano 13 Maja 2016 Napisano 13 Maja 2016 Czy człowiek w hełmie z pierwszego zdjęcia (3 figurantów) zgrywa się czasowo z człowiekiem w hełmie z ostatniej aktualizacji? Cytuj
First Horseman Napisano 13 Maja 2016 Autor Napisano 13 Maja 2016 Czy człowiek w hełmie z pierwszego zdjęcia (3 figurantów) zgrywa się czasowo z człowiekiem w hełmie z ostatniej aktualizacji? Już tak (był podmieniony), oboje mają hełmy wz. 40, jak osoba z ostatniej aktualizacji. Cytuj
First Horseman Napisano 14 Maja 2016 Autor Napisano 14 Maja 2016 Kolejna aktualizacja: Myślę, że takie figurki wystarczą i na tym kończymy etap ich wstępnych przygotowań. Teraz trochę przerwy od nich na rzecz KW. Cytuj
pedzelek Napisano 14 Maja 2016 Napisano 14 Maja 2016 w okolicach barków nie dochodzi ręka i są szpary. Spróbuj zaszpachlować, Odczekać aż wyschnie szpachla i delikatne zeszlifować. Cytuj
First Horseman Napisano 14 Maja 2016 Autor Napisano 14 Maja 2016 w okolicach barków nie dochodzi ręka i są szpary. Spróbuj zaszpachlować, Odczekać aż wyschnie szpachla i delikatne zeszlifować. Wiem o tym doskonale, jak napisałem na początku - to wstępny montaż wszystkich figurek dopiero Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi