PrzemekW Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witam, Powitanie powitaniem, a teraz czas na sprawozdanie z pierwszej budowy. Skala: oczywiście 1:700. Moim zamiarem jest zbudowanie modelu o.p. typu Kobben pod polską banderą. Który, z czterech pływających u nas okrętów to będzie, jeszcze nie wiem (może Forumowicze pomogą dokonać wyboru). Przyjąłem konwencję budowy modeli do linii wodnej. W ten sposób większa część kadłuba niknie niestety „gdzieś pod blatem stołu”, ale przecież okręty podwodne z założenia działają skrycie. Budowa. Na początku był….wałek o odpowiedniej średnicy wytoczony z plexi. Następnie został stoczony do odpowiedniej krzywizny w części rufowej. Później nadszedł czas rozmnożenia przez pączkowanie, czyli rozciąłem wałek wzdłuż. W ten sposób otrzymałem dwa kadłubki. Po wyrównaniu spodu, nadaniu odpowiedniego przegłębienia na rufę oraz zaokrągleniu dziobu otrzymałem coś takiego: tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Drugi kadłubek czeka na pomysł. Po głowie kołacze się pomysł zrobienia duńskiego o.p. typu 205 DK do towarzystwa. Jeszcze zobaczymy. Następnie przyszła pora na przygotowanie materiału na kiosk. Z płytki plexi o odpowiedniej grubości wyciąłem z grubsza jego kształt. Następnie oszlifowałem „krawędź natarcia” na okrągło. Wyszło to mniej więcej tak: tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Po wstępnym złożeniu całość wygląda tak: tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Na razie to tyle. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Wreszcie doczekałem się jakiegoś modelu tych okręcików... Będę tu często zaglądał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witaj Przemku. Ciekawy temat i sposob wykonania sobie wybrales. Material dosc twardy wiec pewnie nie latwo go obrabiac. Czekam na wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witam, Wbrew pozorom plexi jest bardzo wdzięcznym materiałem. Przy tych wielkościach modeli jej twardość jest zaletą. Pozwala łatwiej osiągnąć ostre krawędzie. Nie odkształca się tak łatwo jak polistyren czy żywica. Klei się ją bardzo łatwo z innymi materiałami (np. polistyrenem) klejami cyjanoakrylowymi. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Super. Czekam na dalszy ciąg. Masz do wyboru 5 a nie 4 Pamiętaj o piątym Jastrząb - Kobben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 bardzo ciekawy materiał wyjściowy, relacja zapowiada się interesująco, na czym (jakim sprzęcie) toczyłeś kadłub? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Jak czytałem Twój pierwszy post, to wpadł mi do głowy pomysł, żeby zrobić model okrętu podwodnego w pełnym zanurzeniu, bądź w zanurzeniu peryskopowym :-))) Oczywiście do linii wodnej :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witam. spiton Niezła zagwozdka dla sędziów na konkursie. Sorry za głupi post ale nie mogłem wytrzymać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2007 Witam Wszystkich. flynavy napisał: "Masz do wyboru 5 a nie 4. Pamiętaj o piątym Jastrząb - Kobben" Nie, raczej interesują mnie operacyjnie czynne jednostki . A nie tam jakieś magazyny części zamiennych . Jędrek napisał: "na czym (jakim sprzęcie) toczyłeś kadłub?" Niestety, nie mam bezpośredniego dostępu do tokarki. Wałek na kadłub(y) wytoczył mi kolega (Wielkie dzięki Witek!!!). Natomiast krzywiznę części rufowej dotoczyłem już sam przy pomocy pilników i papieru ściernego o różnej gradacji. Przy tym umocowałem wałek w uchwycie wiertarki i podtrzymując palcem, na wolnych obrotach "piłowałem". Pozdrawiam. Wesołych Świąt!!! Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Może te fotki ci pomogą. Sprawdzę segregatory czy nie mam coś z prasy Na ostatnim zdjęciu widać Kobbena z nieudolnie zamalowanym numerem burtowym i nazwą. A tu nasz "magazynek" juz z bojowym akcentami I numer jest, i nazwa okrętu jest, no i banderka też jest. Na koniec fotka z Oksywia na której jest aż 7 podwodniaków (jeden to niemiecki ubocik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Witam. Fajne fotki. Dziękuję. Myślę, że za jakiś czas obrodzi tu polskimi "Kobben'ikami". Prace nad moim powoli posuwają się naprzód. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 28 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, Po dłuższej nieobecności na forum czas pokazać, że “stocznia” pracuje. Wziąłem się za kiosk i z grubsza już jest wykonany. Przez ten czas „na boku” próbowałem nowe (dla mnie) technologie i sposoby wykonywania tak drobnych detali. Rozmieszczenie otworów w „dachu” kiosku wziąłem z rysunku ORP Sokół p. T. Grotnika z artykułu z „Nowej Techniki Wojskowej” z lipca 2002. Chociaż do końca nie jestem przekonany o jego poprawności, to nie mam obecnie nic lepszego. Widok z boku. tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Widok z przodu. tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Kiosk na swoim miejscu (oczywiście nałożony tymczasowo jeszcze). tu kliknij żeby zobaczyć większe zdjęcie Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 28 Kwietnia 2008 Share Napisano 28 Kwietnia 2008 Super Przemku, nie mogę sie doczekać jak pokryjesz go farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Kwietnia 2008 Share Napisano 28 Kwietnia 2008 ciekawie wygląda praca w takim materiale Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi