Tromp Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Cześć! W linku moja fotorelacja z ILA 2016, poza tym więcej fotek będzie na profilach na fb Wojsko i Technika, Lotnictwo Aviation International (tu posty do poniedziałku ;) ), Wojsko i Technika Historia oraz Morza i Okręty https://www.facebook.com/profile.php?id=100002215768571&sk=photos&collection_token=100002215768571%3A2305272732%3A69&set=a.1011461978937651.1073741895.100002215768571&type=3&pnref=story Miłego oglądania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Ja się jutro wybieram. Program pokazów w locie taki jak na stronie wystawy, czy jakieś zmiany, jak to w Berlinie lubią zrobić w ostatniej chwili? Najbardziej sobie zęby ostrzę na MiG-15 w locie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Ja chyba też wyskoczę - taka okazja tuż pod nosem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tromp Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Ja się jutro wybieram. Program pokazów w locie taki jak na stronie wystawy, czy jakieś zmiany, jak to w Berlinie lubią zrobić w ostatniej chwili? Najbardziej sobie zęby ostrzę na MiG-15 w locie Zmiany generalnie zależne od pogody i... korków. Przez pogodę przesunął się pokaz w locie A400M, przez co straciłem genialne wprost miejsce do kręcenia filmu. A robił gigantyczne wrażenie: powolny rozbieg, start pod małym kątem i myk świecą w górę! Potem okrążenie lotniska, półbeczką w chmury, ech... Drugi, na który chciałem trafić (Ed Force One) trafił szlag, bo ludzie z Airbusa, z którymi byłem umówiony, się spóźnili. W efekcie ani jednego, ani drugiego nie zdołałem zaliczyć. Meh. Generalnie jednak jest co podziwiać. Zwłaszcza okolicznościowe malowanie i tablice na maszynach Lufwaffe z racji 60. rocznicy powstania formacji ;) A biedny Mietek Jaskółkowski stoi nieco dalej i w swej starczej demencji dojść nie może, czy jako maszyna hitlerowska służył aby na pewno w Luftwaffe, czy może w Polskich Siłach Powietrznych na przykład... ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tromp Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Niektórzy mają za free ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tromp Posted June 2, 2016 Author Share Posted June 2, 2016 Zuch! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Byłem ostatnie trzy razy na ILA, chyba najnudniejsza airshow na tym kontynencie. Niemcy i ich regulacje dotyczące display line i minimalnej wysokości są chore... Jak dla mnie szkoda czasu i kasy. A amator maszyn cywilnych (to ja) będzie zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Taaaa - ale do środka nie wejdę, ani tak blisko jak na ILA chyba, co? Serio pytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 Aaaa to chyba prędzej pojadę pospottować do Lipska. Dzięki Atlis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted June 2, 2016 Share Posted June 2, 2016 6 czy 8 lat temu jak była jubileuszowa wystawa to naprawdę było co oglądać (Me262 jeszcze kilka lat temu latał jak wściekły ;) ), jak rosjanie z MiG-29OVT przylecieli też był szal, ale fakt, że ostatnio z edycji na edycję jest to coraz mniejsza imreza - już choćby fakt zmiany samego miejsca w ramach lotniska. Ale do obejrzenia i pozwiedzania zawsze się trafi jakaś perełka. Co do połażenia po cywilach - tam zawsze są kolejki, ale do szwejowskich maszyn ludzie śmiałości nie maja, a jak sie z załogami podyskutuje to czasem wpuszczają za barierkę, chyba że są bardzo regulaminowi ;) Kilka maszyn nam na celowniku i choćby dla tych wybranych sztuk warto się wybrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 4, 2016 Share Posted June 4, 2016 A jednak pojechałem z młodym. Warto było. Podotykalem maszyny, które mam tylko 144 razy mniejsze. Kolowanie A350 na wyciągnięcie ręki też na lotnisku nie doswiadcze. Ten jeden raz więc warto :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted June 5, 2016 Share Posted June 5, 2016 A400, A350XWB i An-148 rzeczywiście w powietrzu prezentują się nieźle, ale to typowe dla transportowców i pasażerów - bez ładunku i z minimalną ilością paliwa nadmiar ciągu mają większy niż myśliwce Ed Force One odleciał niestety, MiG-15 nie było w ogóle, za to Me-262 odżył i pofrunął. A pogoda rewelacyjna. Parada na 60lecie Luftwaffe skromniutka, ale Tornado i Eurofightery w szyku prezentują się ładnie ;) Kurczy się ILA w oczach z roku na rok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts