Jalowa Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Jak zrobić imitacje przewodów do naczepy od ciągnika do modelu w skali 1:24...najlepiej jak najtaniej i jak najbardziej realistycznie z góry dzięki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Takie przewody najłatwiej można zrobić z kolorowych drucików(przewodów elektrycznych). Po nawinięciu na wykałaczkę lub coś innego nie za grubego osiągniesz efekt kabla spiralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 No to pomyślimy coś nad tym tematem...myślałem żeby zrobić z sprężyny z długopisów bo w tych starszych były takie dłuższe...no ale zobaczy się dzięki zo podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Cienka cyna się też doskonale nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Uniwersalna metoda: rdzeń z drutu o wybranej średnicy, na nim nawijamy drut miedziany/ołowiany o wybranej średnicy. I masz "sprężynkę" ( tudzież karbowane przewody tlenowe) o średnicy jaką chcesz. Bardzo prosta, łatwa i dająca świetne efekty metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Najlepiej jakby mi to zobrazować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Obrazowo - tak samo jak nawijasz sznurek na ołówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Albo makaron na uszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Czerwca 2016 Super Moderator Share Napisano 27 Czerwca 2016 Przewód telefoniczny rozetnij. Tam są odpowiednio cienkie przewody z drutu miedzianego a nie ze skrętki, które łatwo spiralnie uformować do odpowiedniej średnicy, np. gwoździem. Nie ściągaj z nich izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Tu nie ma co pokazywać, to jest proste jak budowa cepa: bierzesz drut/pręt/patyczek/cokolwiek o interesującej Cię średnicy i nawijasz równo inny drut, równe zwoje jeden obok drugiego. Jeśli chcesz zrobić przewód o zwojach o średnicy np. 2 mm i sam przewód o średnicy np. 0,5 mm, to na drut/pręt o średnicy 2 mm nawijasz drut o średnicy 0,5 mm. I już. Jak nawiniesz, to zdejmujesz nawinięty drut z rdzenia, rozciągasz tak jak uważasz za stosowne i masz ten przewód gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Dzięki chopoki za radę ...znajdę chwilkę to pokombinuje ;) no rady sypneliscie w porządku więc mam z czego wybierać ;) http://www.hobbysta.pl/man-f2000-6x4-p-38752.html a o tym modelu ktoś może coś napisać?bo ogólnie go zamowilem i może jakieś informacje,porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodi Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 A ja proponuję przewody typu kynar. Średnica 0,24 mm, kolorów do wyboru. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=kynar&bmatch=relevance-pop30-ele-1-2-0622 Jeśli chodzi o model Mana to rama i zawieszenie na resorach takie same jak w starym Manie F8 italeri. Ogólnie zlepek różnych manów. Mi się podoba i czeka na sklejenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 No mi właśnie ma jutro przyjść ;) ale myślę że wszystko będzie pasować bez zbędnych chwil wkurzania się wogole chce sobie pozlepiac starsze modele ciężarówek takich za moich czasów a ramę proponujesz pomalować cała czy zostawić czarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Ze spasowaniem to i może nie będziesz miał problemów. Pamiętaj żeby usunąć wszystkie nadlewki i łączenia. A skoro mowa o łączeniach to trzeba je zaszpachlować, następnie dotrzeć szpachlę, położyć podkład i dać kolor. Więc jak chcesz żeby model był ok to proponuję malować całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Myślałem zostawić go białego i doprawić go kalkami bo ogólnie biały mu pasuje a tak szczerze to nie bawiłem się jeszcze w malowanie kabiny obawiam się że to spartacze...wiesz o co kaman ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Jak zostawisz go bez malowania i dasz kalki, będzie to się odznaczać(kalki będą odstawać i mogą pękać). Można się pokusić o bezbarwny na całość po nałożeniu kalek. Tylko pozostaje pytanie. Jak skleisz kabinę? Jeśli czysto to ok, a jeśli nie wyjdzie będzie widać babole i sam nie będziesz zadowolony. Pamiętaj, że biały jest dość trudnym kolorem, widać na nim wszelkie niedoskonałości. Inna sprawa, że trzeba mieć model do testów na którym można się uczyć . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Jako pierwszy model jestem zadowolony ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Troszkę za mało zwojów dałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jalowa Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 A kit już z tym...z manem f2000 co teraz zaczynam składać będę już wymagał od siebie więcej choć już na tym modelu nie forsowalem...no ale już wie się trochę więcej i co się wykorzysta ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi