milczacy Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Mam 'zagwozdkę' z moim B789 + ANA Star Wars. Otóż planuję zrobić model z podświetleniem wnętrza, ale kalkomania nie ma żadnych okienek :/ Zvezda nie dodaje żadnych kalek na okienka bo dają te swoje przezroczyste elementy. Wychodzi mi na to, że będę musiał nałożyć kalkomanię na pomalowany model i potem okienko po okienku wycinać owalne otwory w miejscu okien. Czy ktoś przeprowadzał podobną operację? Czy to 'się może udać'? Nie wiem czy wycinać okienka świeżo po nałożeniu kalki czy dopiero jak fest wyschnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 A okienka będą w modelu na wylot, czy podklejone tym szkłem? Jakbyś zrobił na wylot, to przed SOLem możesz poprzedziurawiać kalkę w miejscach okien, a SOL powinien Ci ją ładnie pozawijać. Potem szkła możesz zrobić np Clearfixem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Sęk w tym, że szkła już wkleiłem W najgorszym razie kupię nowy model, bo opisana przez Ciebie metoda, też mi się wydaje sensowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Słabo widzę równe wycięcie i ściąganie kalki z tych szkiełek :( Może dałoby się ten fragment namalować od maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 … czy dopiero jak fest wyschnie?Po doświadczeniach z oklejaniem F1A, F1/2A i orzeszków radzę na sucho. Będzie bardziej napięte.Zainspirowany filmem kupiłem synowi uchwyt i ostrza. Moje doświadczenie z tymi ostrzami jest takie, że spokojnie dadzą radę. Mamy także w domu OLFA AK-5. Jest równie ostry, ale sama głownia jest troszkę grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 @kjp_a_man dzięki to, mam nadzieję, też może zadziałać. Taki skalpel w połączeniu z mosiężnym szablonem z owalnymi otworami, który mam może zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Zawsze jest jakaś szczelina okienko/kadłub, więc będziesz miał krawędź po której pojedziesz skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Na okienkach mam i zostawię maski więc metoda ze skalpelem brzmi sensownie. Posłucham rad doświadczonych To może być mocny test cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 ostrza. Moje doświadczenie z tymi ostrzami jest takie, że spokojnie dadzą radę. Ostrza zamówione - dzięki za podanie linku "na tacy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 … ostrza …… zamówione …Posługuj się nimi uważnie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 OK, domyślam się zatem, że są 'extremalnie' ostre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi