Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na zielonych nie widziałem. Były na większości piaskowych.

Też były na zielonych

Z tego co zauważyłem to antena BFT występuje tylko na tych "zielonych" które mają już zamontowane siatki.

3jLnSamh.jpg

Napisano
Tego wcześniej nie widziałem . Na tym egzemplarzy jest jeszcze jeden fajny gadżet

Czyżby mikrofony systemu Pilar

Napisano
Tego wcześniej nie widziałem . Na tym egzemplarzy jest jeszcze jeden fajny gadżet

A możecie chłopaki tak z ciekawości to pokazać/zaznaczyć na tejże fotce??i do czego służy w/w system??

Napisano (edytowane)

A możecie chłopaki tak z ciekawości to pokazać/zaznaczyć na tejże fotce??i do czego służy w/w system??

To to urządzenie w kształcie krzyża z puchatymi kulkami na końcach ramion, zamontowane z tyłu wieży... Służy do namierzania snajperów...

Pełna nazwa to Akustyczny System Detekcji Strzałów...

Jest to układ mikrofonów wraz z urządzeniem analizującym służące do namierzania kierunku strzału...

Edytowane przez Gość
Napisano

Zapomniałem wrzucić wcześniej. Prototyp puszki na koncertinę.

Jeszcze trochę trzeba poprawić ale za to fajnie się gniecie ;)

qKbmBR5_QimexWNfZ1bfkHmfVBPXDfqwYDYXrtwyBqAHV17uMP2QW41Nz_2b9oZxi-d_bzWemKoJ2ekQVw2npeUw321MB_4ZDHrYMTSfQ6_H2Liq1mCnzMGrj1ali7yMDxaYf7FoNh_-01-TOtACuZCrgrGAVAkyH8HTXagIyynzuCYMPiVCKhz00oiFilwHMza3RYN2zCflhQ7i76xxJQhKYDdeJ_eP4Ng6QYM9Smq6CzFvixxrT1P14g6D7ADUw4cykhmefLQsf0KxnLC_Sd1GJ12V14HOrvzAXpLNjaS1uE4Y3rssVR7zaLEMIkLdvmgIVG1XU04ah_n6W5NzehLXkFuqUHVNDE-hCSp8PKp3d1spIdQJU3WICUOKpqywtXNiYrE1wfQFIN7p9F5vFFHQZ5YxWgrLevCp_P0Yd7s2cQmypH7Fqjro6vcxSzW4aeDYTe6Sb5mk4HHZT2oXm3xJfXluBJyG68BjpLRZTmw87C-gSFuttiwZw7FcoDpc5w297UO--xVallfwx5k4HnutsKyR2LlTfrtMX2p0czBNu9hIl9qXaakfV1Swcuq7wQKRvPd3BnX5azWDSRdDcWM0UtCJC7bRfwwEuWVFhnZApkgyYA=w800-h974-no

Wwbw4ZbkTlPvqGaJx_eCSqBavBI2QAFTwfA60yxb2EIpBFmdttTdmZnLOVt_lWHbvm2T46a6DpiJw93bBg4dFUbBSjDkE_wQ7_ectJe0Xr5NdyXf7df6msqEbkZNmu-0SvhK8KS9pPMwkt9NvoNzw9veb8ifoVDn5mfv57zLE_dmhfdL-7uJQsODqdD48p90iAe42b6y1hKYyUva1IDqTlYCBs67Bhs24KCMANEIad8tbk6H3rbl5Ilkgt8RAHvwABj51R6vqgMQKjLM23G2nnG_YtBSce2iU2pfBedINcBxZjuPvHYiVTgdTeNYxCIQeXoZhF4OIioUBOvW9oYMcwkr5vkXCo5IesfkAKX9gx8D3RF2AlQtz0xGBAf3NClONI480a0l8u0kZJgoqWUUOPrU-IHr7Q0-ZVN7R9w8aqXUNog3JOc05ZlqIMvFEklfW9_kcQdXvhdk9ui1RktysZsSH-ea-f6eOLivLG9WgjtVPmXJ0B81yL3bi5Me5qzK_6KNknzVWjLTV5r6mrMrlGw3QfG50wS8kYQjd47tjrxV1cJjd-vYassvwuTjU-Xs95aTcL8BiNBkdwpxAtDqqi1dI9i542IG5jhX0y7rRvvzzWwvuw=w800-h974-no

puszka przyklejona taśmą ;)

5s7_8By-NQeKORHBXEFr86rGOVJnn3rzUwGyH3WPx-sXV-jGkAQkKz1d8bqYa2FMqwcSdg30yphz8YkK2AubKiBb1Tpri8n_dNEJ8kSWQd1SMeiSt3Bg-Z6Fv90RhzIGOysY-VomLH-VZAcY_eNhf-btHIR1lAQTvx1atpUHNU0Zic0UzFg0_es5rPeGFzyAO1QmB_6_UCYw7aEQh3G-uDgci3qyTZB1Cp5tAlRqoTlMNoQfdRvuKy0K2a2nU2JE4JoL1qMXVCLreC93Mlrw6Tk32ayOTBD8ph_UsaVBDplv6wTgWi0fyHLbDnhQoD2_kDDqxtmKEBD8naAvTZc1IIgalFRQUmMqpbaTpTKrFc229KQD99uhA1lTiaSLl8g02oA-vO5JrvLkXzGALRae8eBB3ZxIFZ496iUa-b8iNnFqZ0XYmlHJT75BPyWM7faQyYEavrWiO_3ukug-ucdnMdRE5ClgbbT8a0KSWXbdwTLdLkxvc4sshRs8t0gE3oIRdhqufRy2VIVSjkQyOTWwvfQis3WchIYbSBPVbOB7IhUO1dze3A18nu_ewtB0FSp7Tx9tl8xv0MZS9VXqqa8EWgBxFx0yFylEHgeIMs0W19PVtkLARg=w800-h835-no

cm1hcINXXBcvQXOvaeBK-5PktdmuM6sekQ1_hlkiJmHzvLuG4qKXBd7sXTSdqK_nsUxBHxj1XAJmT2cWAnACMF3kSH2bO4O4I4fm2F54OIJ70QA8kMW_TkoW8SJS0Wc0jG6rms5-UVCKPzssVbrW_B08NJwSqiyzJtAk2NbGpMRY-6ldSJVlWhXdLu8i92nuqnr-Y3x9l1MaZG0myl-bs0MTd2v7WX31ei5oJHUdJeWdvUrlEi7iTnlogteMWwRUKQrY3UDRYAxkFb_atvB-UdNPGeLWngEMx9J8RjVXfQy07FJWeMSzlpAVPeY0IOJsMcKMfuVA_oKlQPHHtM6qZVx3LDtS9ycgUzBQOq7FhsZg4Civhb-EWI_Tm7FOC84iM3px69DAatuX3XyQE3HDnPTGU8WJq8i9HAaaV2gSXz-zMJKfaqYbNjUGVG2Aq_BHOri5jpRt28VpCbvfzpQ8kfgdap3reDcSIClrDvhM9lDfez6zY-FvZk6SKhAZSDVX91ECDvg66ib1iNTT92H21mbatxgJSHUKw8N0okM7P-vg6F4dlERLrexKNFPj-SkLgOtC64GMYpDx4A-IkIXreJBWGX73UA65IjFwPDfC31Hjc0iVCQ=w800-h925-no

NlWPcsMiPrksZJ_YMiuk6RgMPf9_1_aBBtff8p9xhqmklUvM24mX5kjgI6foNziPUcr_Erydzv7-mlS-frSB_KrlgYjBfcZnpvMa9TkP-3ZlAIDDPYANlax-_zhsLsfuMM6zldlltfejyO1NtCAbLMtOVbDtXxgrYmDKhEbUK1AOz8rod3BBG7jgmYA2-piuzHmg1pKAxtZ4gSZdD1_eV9H-1LbVotch-ZqK9gvUbe_duz5emeQILBKg--vRXdCL4EbUgZWQs9y_bjyJ4TVVEkT8P1oZT7D3hZysnBgGoW4GJIIsmVT3eX9OyNTqPlTIHNjAGmBf8WtTPzqJXmHjtMvJ-aK3gCEc5F2l-lIs3AwLkExzIe02iSw-NhUSg5Xjn5vPN4TXsYn8iFutSwc2850w9U6Yj77IzNtEEzRZR788_cvQrvXpYrPQzyGTbISHp1XEXJhQJqFYai2YGSi4WZqgdNHoEv0xbJHAe8p-v5l9PYtlQfZ8qBzZ92CFiGYGz6sRygs3t9GRvWHxx2i2J1tLM8JxEbYakZVSOZpd1LCjM7-VRFwNNdcVLaXAjICTjT4V9Bc7aUGy0kd0qX7KJ_SKVHV3RynxdDMK9-XTKnuN9uwrvw=w800-h768-no

Napisano

W nowej wersji "Rosomaka" jest w komplecie, ale plastik, więc "nie gniecie się" ...

Napisano
W nowej wersji "Rosomaka" jest w komplecie, ale plastik, więc "nie gniecie się" ...

Zgadza się... A na ostatnim zdjęciu to chyba Banda Łysego przed remontem i liftingiem na żółty kolorek...

Napisano

Szczerze powiedziawszy to zazdroszczę Wam dostępu do "dokumentacji".

Przecież na "papierowej" monografii Rosomaka można zarobić, a nikt nie wydał. Czy to jest jeszcze tajemnica ?!?!

Przydała by się też info o Rosomakach, jakich kalkomanie znajdują się w obu "pudełkach" czy inne wydawane dodatkowo.

ps. Szukałem zdjęć ze sposobem "wiązania" anten, żeby się nie kiwały, w internecie "posucha" a zdjęcie powyżej doskonale ilustruje itd...

Napisano

Przecież na "papierowej" monografii Rosomaka można zarobić, a nikt nie wydał. Czy to jest jeszcze tajemnica ?!?!

Przydała by się też info o Rosomakach, jakich kalkomanie znajdują się w obu "pudełkach" czy inne wydawane dodatkowo.

Swego czasu oferowałem pewnemu naszemu krajowemu wydawnictwu przygotowanie monografii o Rosomaku.

Brak odzewu do dzisiaj. A materiały są i czekają

Ja kwity do Rosomaka zbieram co najmniej od 2012 roku.

Swoje się nachodziłem, prosiłem, pisałem, objaśniałem po co mi to i w ogóle. I powoli się uzbierało.

Bardzo dużą pomoc otrzymałem od żołnierzy służących na rośkach, czy to na misjach czy u nas w kraju.

Za co chciał bym im serdecznie podziękować.

Zdjęcia Rosomaka z metrówką w tle, stanowią tajemnice wojskową. I nie wolno ich publikować.

Zdjęcia bez metrówki już nie stanowią tajemnicy.

O planach do rosomaka to sobie można pomarzyć. Tajne/poufne przed obejrzeniem zniszczyć.

Pozostaje czekać i mieć nadzieje że kiedyś jakaś monografia o Rosomakach się pojawi.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Swego czasu oferowałem pewnemu naszemu krajowemu wydawnictwu przygotowanie monografii o Rosomaku.

Brak odzewu do dzisiaj. A materiały są i czekają

Ja kwity do Rosomaka zbieram co najmniej od 2012 roku.

Swoje się nachodziłem, prosiłem, pisałem, objaśniałem po co mi to i w ogóle. I powoli się uzbierało.

Bardzo dużą pomoc otrzymałem od żołnierzy służących na rośkach, czy to na misjach czy u nas w kraju.

Za co chciał bym im serdecznie podziękować.

Zdjęcia Rosomaka z metrówką w tle, stanowią tajemnice wojskową. I nie wolno ich publikować.

Zdjęcia bez metrówki już nie stanowią tajemnicy.

O planach do rosomaka to sobie można pomarzyć. Tajne/poufne przed obejrzeniem zniszczyć.

Pozostaje czekać i mieć nadzieje że kiedyś jakaś monografia o Rosomakach się pojawi.

Pozdrawiam

Jacek

Mamy Czeską monografie Skota-a a w Polsce tylko TBiU i "Na Poligonie i na Defiladzie", a przecież to też Polska konstrukcja.

"Rosomak" jest tajemnicą, a potencjalni "wrogowie" znają jego "parametry".

IV części "Misjonarza z Dywanowa " nie da się wydać.

Na "Dny NATO" mogłem robić zdjęcia w kabinie Osprey-a a Polska "casa" była zamknięta bo tajemnica, wcześniej mogłem w Izraelskim Hercules - ie, rozmawiałem z Pilotem F-15 z 5 i 1/2 zestrzeleń pod kabiną, rozmawialiśmy dlaczego i po co rakiety "python" na końcach stateczników mają "koła zębate". Od amerykańskiego pilota za darmo dostałem monografie at-6. Można było usiąść w kabinie "tamary", w pojeździe radaru "sam-6" z działającą aparaturą naprowadzania ( śledziła lądujący blek hołk akurat).

W ostatnim czeskim "modelarzu" Jose Brito opisuje budowę żywicznej tatry 815 SOT czyli (mad max) a my ? zaczynamy być "wymarłą grupą...

i już nie spamują...

Napisano

...A Polacy np. traktują jak tajemnicę wojskową BRDM pomalowanego w pstre ciapy szprajem z samochodowego. Ciekawe co on takiego ma czego nie ma w Boxerze, Dingo, VAB etc...

Napisano

Tutaj rację ma Jacek - albo masz jakiś kanał i załatwisz coś pokątnie - albo przewalasz googla... Tak naprawdę sporo zdjęć już się przewinęło w tematach nt. Rośków tu na forum - trzeba tylko cierpliwie je przejrzeć... A w goglach też można sporo znaleźć, ale musisz pokombinować z hasłem w wyszukiwarce bo samsy KTO Rosomak za wiele nie ugrasz... Ale na haśle Rosomak interior, czy EUFOR wyniki wyszukiwania są już dużo ciekawsze...