Piotrek 98 MK Napisano 5 Sierpnia 2016 Share Napisano 5 Sierpnia 2016 Witam Kończę inny okręt, ale ponieważ jest do linii wodnej to postanowiłem zrobić małą dioramę-podstawkę. Ma ona odwzorowywać wodę Morza Śródziemnego. Jest to moja pierwsza próba z wykonaniem toni wodnej. Liczę na opinię co jest ok, a co trzeba poprawić. Farba w rzeczywistości jest bardziej błękitna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Kup arkusz papieru akwarelowego w sklepie dla plastyków. Są takie które fakturą imitują spokojną wode.Nastepnie ustaw okręt tak jak ma być na gotowej podstawce.Obrysuj i wytnij dziurę na model.Przyklej akwarelowy papier na tą podstawkę co pokazałeś i zacznij malować morze.Jak uznasz ze jest ok pociagnij wikolem i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 98 MK Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Papier pomalowany tym odcieniem zamierzałem dać na balsę, a potem zalać to Vallejo water effects Mediterranean Blue. Ta pomalowana podstawka miała być tylko bazą do dalszego tworzenia wody. A do tworzenia śladu torowego użyje Vallejo Foam & Snow . Sądzę,że da to lepszy efekt niż pomalowany farbą i wikolem papier akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 papier farba wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 98 MK Napisano 6 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Efekt dla mnie niesamowity . W takim razie spróbuję tą metodą. Tylko jakie farby trzeba użyć? Chyba wybiorę Vallejo 71087 Dark Sea Blue. Dzięki za doradzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Sierpnia 2016 Share Napisano 7 Sierpnia 2016 papier farba wikol no faktycznie efekt zniewala - proszę o dokładny opis techniki jak zrobiłeś skosy i tor wodny (tego na zdjęciu nie do końca widać) więcej zdjęć może w ogóle założyć wątek - woda ...? chyba że taki jest a mi sie nie udało znaleźć? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 98 MK Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 [ jak zrobiłeś skosy i tor wodny (tego na zdjęciu nie do końca widać) więcej zdjęć ] Dołączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=77&t=42906 tu jest galeria Docięty arkusz papieru akwarelowego przyklejasz na główne fale czyli jakieś podkładki.Np listewka, kawałek ramki z wypraski.Papier plynnie podda się falom.Wazne żeby wysokość i gęstość tych głównych fal była w skali i oczywiście odpowiadała koncepcji morza(spokojne,sztormowe). Nastepnie trzeba zrobić małe fale i odkosy za pomocą jakieś masy.Ja użyłem geso malarskiego i pomalować. Zamim zaczniesz malowanki polecam przejść się nad rzekę i z mostu popatrzec jak wyglądają kolory.Potem uruchomić wyobraźnię i możesz się brać za ocean lub morze. Urzyj farb olejnych dla artystów. Na to niedoceniony wikol dwu, trzy krotnie. Postaram się zobrazować zdjeciami ten proces przy dokanczaniu Buchananna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek 98 MK Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki za wyjaśnienie. Ta woda to będzie wyzwanie . Jak będą środki to zacznę ją robić, bo na razie spłukałem się zakupem farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi