Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem ostatnio zaginarkę z suder tools i jest aluminiowa. Jakość wykonania nie jest super... Nad tym wybijakiem też się zastanawiam. Możesz zrobić dokłady inbox i jakieś wrażenia z użytkowania, jak już dostaniesz?

• Super Moderator
Napisano

Kiedyś miałem wybijaki z Historexa i wolę jednak profil okrągły ciąć na plasterki, po jakimś czasie rozkalibrowuje się płytka bo jest miękka i plasterki wychodzą poszarpane... to samo było z wersją 6 kątami...

Obecnie Evergreen i zwykła żyletka troszkę wprawy i można naciąć sporą ilość

Pozdro

• Super Moderator
Napisano

no ale do zegarów to też słabo jak znam życie będziesz miał 0,6 a 0,5 za mało a 0,7 za dużo , zwyczajne wybijaki do skóry lepiej kupić...

• Super Moderator
Napisano

Ja kupiłem swego czasu na Ebay od jakiegoś chłopka roztropka komplet wybijaków, fakt że wymagały poprawek bo jakość wykonania (ostrzenia) była taka sobie, niemniej jestem zadowolony a dałem jakieś 3czy 4 funty.

Jak się doszukam aukcji podam jakiś namiar.

Pozdro

Napisano

Z kalką pewnie byłoby "na oko".

Ja to kupiłem bo już wielokrotnie musiałem wycinać jednakowe kółka z HIPS-u, a równe (akceptowalne przeze mnie) przycinanie łbów śrub z profili hexagonalnych jest frustrujące.

Napisano

Sporo mowa o tych narzędziach, to warto wspomnieć o RP Toolz.

Od dość dawna używam zestawu Punch and Die Set oraz Hexagonal Punch and Die.

Punch and Die Set:

Zestaw zawiera 18 okrągłych wybijaków o średnicy od 0,5 do 2 mm, ze skokiem co 0,1 mm.

Wszystko jest wykonane bardzo solidnie, sama baza to pleksi (chyba) oraz metal.

Wybijaki są solidnie osadzone w uchwytach, młoteczek jest odpowiedniej wagi, więc wybija się wszystko łatwo i przyjemnie.

Wybijałem kółeczka/otwory w polistyrenie różnej grubości, taśmie Tamki, wszelkich innych materiałach - okręgi są równe, mają ostre krawędzie - nie mam żadnych zastrzeżeń.

Wadą zestawu jest absurdalna cena.

y7boiqA.jpg

Z ciekawostek: raz jeden wybijak wyciągnąłem przypadkowo z uchwytu (był jakoś słabiej obsadzony) i okazało się, że są to po prostu wiertła wsadzone do uchwytu stroną skrawającą.

Żadna wyrafinowana technika.

Fk2Ywy0.jpg

Hexagonal Punch and Die

To narzędzie wybija sześciokąty o wymiarach 0d 0,7 do 2 mm średnicy. Zestaw zawiera 6 wybijaków, z czego 3 zawierają zarówno heksagonalne jak i okrągłe rdzenie (nie wiem szczerze mówiąc po co).

Narzędzie równie solidne jak poprzednio omówione, i podobnie horrendalnie drogie.

Baza i młoteczek wykonane w podobny sposób, z tych samych materiałów. Fajna rzecz do wybijania wszelkiego rodzajów głów śrubek, choć dla moich potrzeb czyli lotnictwa, jest to niezbyt często używane narzędzie.

Ln7ds2f.jpg

P8uFqJ1.jpg

Napisano

W hexagonie to z tą okrągłą częścią chodzi raczej o oś prowadzącą żeby w przezroczystym plexi sześciokąta nie rozkalibrować podczas używania.

Rozumiem że góra w tych przyrządach to plexi, a dół to aluminium lub stal?