Jump to content

MAN TGA (aktual:30.07.2008)

ccrriiss
 Share

Recommended Posts

Witam przez święta naszła mnie ochota żeby rozpocząć budowę tego MAN-ka i tak też zacząłem.

Wpierw miał to być model prosto z pudła ale pogrzebałem we złomie (oczywiście modelarskim ) i znalazłem silnik ze Scanii bodajże 144L którą nabyłem kiedyś od kolegi i pomyślałem sobie żeby tu coś zmienić.

Dobra koniec gadania czas na foty (na razie mało zrobione ale zawsze coś

oryginalne podwozie

90bdb4a9a5c9fbaa.jpg

i tu już po zabiegu (wyciąłem tą imitację silnika)

25e8fefc35006dca.jpg

silniczek (był już tak pomalowany więc też go tak zostawię tylko może jeszcze coś zmienię tzn pomaluję)

121e740328913a19.jpg

chłodnica (to już sam malowałem)

1f5b63698e005e61.jpg

Proszę o komentarze i dobre rady

pozdrawiam ccrriiss

Edited by Guest

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Silnik do Scani to nie najlepszy pomysł dlatego ze Man Silniki w układzie V wprowadził dopiero w modelu TGX, bardziej by się nadał silnik do volva.

Dokladnie, Twoj plan nie za bardzo mi sie widzi

(z tym silnikiem).

Silnik do Scani to nie najlepszy pomysł dlatego ze Man Silniki w układzie V wprowadził dopiero w modelu TGX, bardziej by się nadał silnik do volva.

Tu się kolego z tobą nie zgodze bo MAN F2000 był wyposażony w 18 litrowe serce V10 o mocy 603 hp i jego brat TGA był napędzany 18 litrową V10ątką o mocy 630 hp

No tylko musisz dodać jeszcze 2 tłoki bo TGA ma silnik V10 i trzeba bedzie te dekle na głowicy czy jak to się zwie (co są w kształcie V) zmienić na dekle od volva....

Jak najprościej dodać 2 tłoki?? Ja myśle, że trzeba uciąć kawałem takiego samego silnika i zcalić za pomocą szpachli

No ladnie ladnie , sam w planach mam taki pomysl zeby mana zrobic z silnikiem od Scani tylko mam pytanie , jest moze w Manie chlodnica z wiatrakiem ?? Dzieki z gory za odpowiedz . Pozdrawiam

No to fajnie weekend się dla mnie już rozpoczął więc można się brać do roboty

I chyba zrobię tak jak mówi torni przerobię \8/ ze Scanii na rzędową 6 bo nic innego chyba nie wymyślę.Jak dobrze będzie to jutro powinny być pierwsze efekty pracy.

Thx za foty należy Ci się duże

Tak skyline tą chłodnicę co widać na fotach to jest chłodnica ze Scanii a w tym Manie to jest tylko taka atrapa bez wentylatora

pozdrawaim ccrriiss

Edited by Guest

A może pokusisz się o przerobienie silnika na rzędowy

Tornado Taki silniki chyba sa w Volvach FH-16 i FH-12 ??

Owszem Volvo ma silnik rzędowy, ale i tak bedziesz musiał go upodobnić do manowskiego.

ccrriiss, a będziesz robił podnoszoną kabinę? Da się to w tym MAŃku łatwo zrobić? Może ja też pomyślę o silniku, jak będę dłubał mojego MANa...

A pytanie poza konkursem, czy MANiek z Revella też jest w wersji uproszczonej bez silnika i osi skrętnej?

Pozdrowienia.

PS.

Już sobie znalazłem - Revell'owski MAN (07550) jest identyczny, jak Italerki (ten z zestawu z Sunshield Trailer), kur...na, chyba sobie nawzajem przepakowują, albo wymieniają się formami do wtryskarek :(

Pozdrowienia.