Jump to content

SdKfz 222 - Dragon (1:72)

SławekK
 Share

Recommended Posts

Tym razem coś z Dragona. SdKfz 222 z podwójnego zestawu (są dwa w pudełku), wtedy miałem fazę na wozy z Afryki .

SdKfz222-06_zpsierkklpb.jpg

Model bardzo fajny, z możliwością zrobienia wnętrza, z czego też skorzystałem:

SdKfz222-01_zpsidh4d7br.jpg

SdKfz222-01_zpsidh4d7br.jpg

Blach do tego wozu chyba nie ma, więc wszystko to własna inicjatywa . Po złożeniu wyszło to tak:

SdKfz222-03_zpse5qly1vv.jpg

SdKfz222-04_zpsmqdyte4n.jpg

SdKfz222-05_zpsygffhahr.jpg

Siatki są z modelu, reszta blach i żywic z innych zestawów, linę skręcałem sam - na mały modelu wygląda dość grubo...

SdKfz222-07_zps4pqkpj54.jpg

Studnie zrobiłem sam - ściągając pomysł z jakiś żywic.

SdKfz222-08_zps7nc8lmne.jpg

Figurki z Revella - kiepskie, ale pasują do całości.

SdKfz222-09_zps9pzn83lv.jpg

SdKfz222-10_zpsbmadn4gj.jpg

Generalnie uważam ten model za udany, ale jestem ciekawy waszego zdania .

Scenka przyjemna, jedna uwaga to taka, że pojazd powinien być uwalony piachem po sam czubek wieży, jeśli operował w warunkach pustynnych, teraz wygląda za sterylnie i nie pasuje do podstawki. Niemniej jednak model mi się podoba.

Dzięki za ocenę . Grubość liny była wzorowana na grubości zaczepów i co widać na czwartym zdjęciu, do zaczepów pasuje... na ale zaczepy to wyrób Dragona z Panther G... więc mogą być za duże.

Usunięcie liny nie wchodzi w grę - maluje model "na gotowo", więc musiałbym zacząć od nowa...

Co do "marnowania wody" to właśnie środkowy Niemiec zwraca na to uwagę i goni tego z końca, żeby szybciej podstawiał menażkę... ale trochę już wyleciało .

Co do detalizacji modeli, to uważam że seniorowi "nie wypada" robić modeli z pudła, nawet na dioramę, dlatego zawsze pracuję nad każdym modelem, a przynajmniej się staram.

Tego SdKfz robiłem w 2014 roku, więc teraz jest już lepiej .

Z tego co pamiętam, to zrobiłem ścianki z plastiku, żeby mieć bazę, a potem obklejałem kamykami. Całość załatałem wikolem, alko szpachlą, a potem pomalowałem. Drewno jest prawdziwą... balsą i patykami, wiaderko jest żywiczne. Jakoś producent robi takie studnie z żywicy, ale nie wiem czy nie w '35 .