Skocz do zawartości

Szwy na owiewce

Mati.K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie, jak pozbyć sie szwu na owiewce. Wiem, że należy ją wyszlifować, a następnie wypolerować pastą Tamiyi. Niestety nie jest ona dostępna w mojej okolicy . Czy można w takim razie wykorzystać inne rzeczy? Wiem, że można polerowac filcem, ale czy nada się do tego?

Z góry dzięki za odpowiedź

Skoro masz taki problem...na mojej owiewce mam wystające gluty... wiem jak temu zaradzić, specjalnie dla Ciebie zaraz się do tego wezmę, porobię zdjęcia i będziesz wiedział daj mi godzinkę.

Można tak: najpierw szlifowanko papierem 1000, a potem coraz drobniejszym, tak koło 2000 albo nawet i mniejszym. Potem możesz pastą do zębów czy czym tam masz do polerowania i na koniec zanurzyć całą owiewkę z słoiczku z sidoluxem. Wyjąć, postawić na papierze do spłynięcia, podnieść i postawić gdzie indziej do wyschnięcia (pod przykryciem co by sie kurz nie osadzał).

Witam ponownie. Foto części przezroczystej przed zabiagami upiększającymi:

fd49163a789f941a.jpg

Po szlifowaniu papierem o gradacji 1000:

1eb91230c6515260.jpg

Po wodnym szlifowaniu papierem 2500 i polerowaniu filcem:

22c2d6c04dbe1e68.jpg

Aha...polerowanie pastą do zębów (nawet tą nisko ścierną dla dzieci, nie daje efektu ani troszke lepszego, niż gdyby się filcem polerowało).

PS: Zaraz część wrzucam do Sidoluxu.

Z tego co widze, przed Toba jeszcze troche szlifowania i polerowania. Sprobuj jeszcze raz procedure: papier 1000 -> 2000 -> np. gazeta -> np. sweter lub koszula -> pasta do zebow -> sidolux.

Wszystkie etapy wymagaja cierpliwosci i wyczucia, regularnego oczyszczania powierzchni. Zbyt mocne dociskanie , przy szlifowaniu papierem grubszej gradacji, owocuje zwykle rysami, ktore moga byc trudne do usuniecia. Wydaje mi sie, ze na Twoim oszkleniu widze takie ryski. Teraz pozostaje dlugotrwale, cierpliwe polerowanko. Sidolux to krok ostatni, ktory dodaje, dobrze wyszlifowanej i wypolerowanej powierzchni, iscie krysztalowej przejrzystosci.

Zycze sukcesu.

Witam,

chciałbym przedstawić efekty moich zmagań z owiewką... (w sumie to, to nie jest owiewka ). Po zamoczeniu w Sidoluxie:

67c4cb10dba42c46.jpg

Czerwona obwódka: pęknięcia plastiku w wyniku zbytnich naprężeń.

Zielona: "Syf" powstały po odłączeniu elementu od ramki. Z tego co pamiętam, to ta część nie była wycieta przeze mnie, tylko po otworzeniu pudełka zobaczyłem że się wyrwała sama z ramki.

Czarna obwódka: Rysa.

Spróbuję przeszlifować ten element jeszcze raz 2500 pod wodą i polerką go potraktować, zobaczymy - Majek - jak tam Twoje rady się spisują

Pozdrawiam,

Lucas HS.

Lucas HS,

niezle, ale z tego co widze, troche za wczesnie podszedles do Twojego oszklenia z Sidoluxem. Moim zdaniem konieczna jest dalsza polerka. Sidolux najlepiej zastosowac w momencie, kiedy dojdziesz do momentu, w ktorym oszklenie uzyska przejrzystosc fabrycznego oszklenia np. Hasegawy.

Poza tym prosba, abys efekty swojej pracy polerskiej prezentowal na lepszym tle, z wyrazna struktura. To pomoze lepiej ocenic efekt koncowy.

Dobsz, postara,m się na przyszłość fotografować na tle białego papieru. Masz rację. Nie chciało mi się przygotowywać Studia Fotograficznego, wiec sptryknąłem na tle papieru ściernego, który był pod reką, czasem blatu biurka...

HubertK, owiewki vacu sa z innego materialu (Polietylen czy cos takiego). Nie sa tak sztywne i twarde jak polistyrenowe. Do szlifowania i polerowania nie za bardzo sie nadaja. Sidolux mozna (sam jeszcze nie probowalem) chyba zastosowac, ale zaleta takiego oszklenia powinno byc to, ze od poczatku powinno byc cienkie i bardzo przejrzyste. Jesli firmowa kabinka nie jest zbyt ladna, lepiej zrobic samemu nowa z porzadnej folii.

Jesli masz jakies watpliwosci to najpierw zrob probe na kawalku zbednego materialu. Ja tez nie wiem wszystkiego, ale takich kabin nigdy nie szlifowalem (fakt, ze niewiele ich, moze 3-4, zrobilem). Zrobilem test "na boku" i stwierdzilem, ze tworzywo to bylo zbyt miekkie, zeby je, po szlifowaniu, dostatecznie dobrze wypolerowac. Kapiel w Sidoluksie nie powinna zaszkodzic, jesli oszklenie nie odpowiada Twoim oczekiwaniom. Jak zwykle pamietaj o tescie "na boku". Nie chcialbym miec na sumieniu Twojej kabinki