Mati.K Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Witam. Mam pytanie, jak pozbyć sie szwu na owiewce. Wiem, że należy ją wyszlifować, a następnie wypolerować pastą Tamiyi. Niestety nie jest ona dostępna w mojej okolicy . Czy można w takim razie wykorzystać inne rzeczy? Wiem, że można polerowac filcem, ale czy nada się do tego? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Skoro masz taki problem...na mojej owiewce mam wystające gluty... wiem jak temu zaradzić, specjalnie dla Ciebie zaraz się do tego wezmę, porobię zdjęcia i będziesz wiedział daj mi godzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati.K Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2007 Wielki dzięki Moge tlyko wiedzieć czym to bedziesz robił? Bo z pastą Tamiyia znam procedure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Papier wodny, filc (ew.sidolux). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Można tak: najpierw szlifowanko papierem 1000, a potem coraz drobniejszym, tak koło 2000 albo nawet i mniejszym. Potem możesz pastą do zębów czy czym tam masz do polerowania i na koniec zanurzyć całą owiewkę z słoiczku z sidoluxem. Wyjąć, postawić na papierze do spłynięcia, podnieść i postawić gdzie indziej do wyschnięcia (pod przykryciem co by sie kurz nie osadzał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Tylko musi być to zwykła pasta do zębów, bez składników ściernych, które są dodawane na przykład do past wybielających, past dla palaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Grudnia 2007 Share Napisano 27 Grudnia 2007 Witam ponownie. Foto części przezroczystej przed zabiagami upiększającymi: Po szlifowaniu papierem o gradacji 1000: Po wodnym szlifowaniu papierem 2500 i polerowaniu filcem: Aha...polerowanie pastą do zębów (nawet tą nisko ścierną dla dzieci, nie daje efektu ani troszke lepszego, niż gdyby się filcem polerowało). PS: Zaraz część wrzucam do Sidoluxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati.K Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2007 Oto co wyszło, a raczej nie wyszło z mojej owiewki Co z tym zrobić? Powtórzyć wszystkie czynności od nowa, czy kolejny raz do Sidoluxu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Z tego co widze, przed Toba jeszcze troche szlifowania i polerowania. Sprobuj jeszcze raz procedure: papier 1000 -> 2000 -> np. gazeta -> np. sweter lub koszula -> pasta do zebow -> sidolux. Wszystkie etapy wymagaja cierpliwosci i wyczucia, regularnego oczyszczania powierzchni. Zbyt mocne dociskanie , przy szlifowaniu papierem grubszej gradacji, owocuje zwykle rysami, ktore moga byc trudne do usuniecia. Wydaje mi sie, ze na Twoim oszkleniu widze takie ryski. Teraz pozostaje dlugotrwale, cierpliwe polerowanko. Sidolux to krok ostatni, ktory dodaje, dobrze wyszlifowanej i wypolerowanej powierzchni, iscie krysztalowej przejrzystosci. Zycze sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 A ja polecam polerke do paznokci. Zadne pasty, filce czy Sidoluxy... Najpierw papierek 2000 na mokro, a pozniej taka polerka. Efekt murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Grudnia 2007 Share Napisano 30 Grudnia 2007 Witam, chciałbym przedstawić efekty moich zmagań z owiewką... (w sumie to, to nie jest owiewka ). Po zamoczeniu w Sidoluxie: Czerwona obwódka: pęknięcia plastiku w wyniku zbytnich naprężeń. Zielona: "Syf" powstały po odłączeniu elementu od ramki. Z tego co pamiętam, to ta część nie była wycieta przeze mnie, tylko po otworzeniu pudełka zobaczyłem że się wyrwała sama z ramki. Czarna obwódka: Rysa. Spróbuję przeszlifować ten element jeszcze raz 2500 pod wodą i polerką go potraktować, zobaczymy - Majek - jak tam Twoje rady się spisują Pozdrawiam, Lucas HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Lucas HS, niezle, ale z tego co widze, troche za wczesnie podszedles do Twojego oszklenia z Sidoluxem. Moim zdaniem konieczna jest dalsza polerka. Sidolux najlepiej zastosowac w momencie, kiedy dojdziesz do momentu, w ktorym oszklenie uzyska przejrzystosc fabrycznego oszklenia np. Hasegawy. Poza tym prosba, abys efekty swojej pracy polerskiej prezentowal na lepszym tle, z wyrazna struktura. To pomoze lepiej ocenic efekt koncowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Dobsz, postara,m się na przyszłość fotografować na tle białego papieru. Masz rację. Nie chciało mi się przygotowywać Studia Fotograficznego, wiec sptryknąłem na tle papieru ściernego, który był pod reką, czasem blatu biurka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Bialy papier bedzie zly, bo tez bedzie trudno ocenic przejrzystosc. Najlepiej cos w kratke, lub wyrazny desen. Spece od fotografii doradzcie cos jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Rozumiem, że do owiewek Vacu też się polerkę stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 HubertK, owiewki vacu sa z innego materialu (Polietylen czy cos takiego). Nie sa tak sztywne i twarde jak polistyrenowe. Do szlifowania i polerowania nie za bardzo sie nadaja. Sidolux mozna (sam jeszcze nie probowalem) chyba zastosowac, ale zaleta takiego oszklenia powinno byc to, ze od poczatku powinno byc cienkie i bardzo przejrzyste. Jesli firmowa kabinka nie jest zbyt ladna, lepiej zrobic samemu nowa z porzadnej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Aha, dzięki za odp. bo jeszcze trochę i zrobiłbym coś głupiego...uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2007 Share Napisano 31 Grudnia 2007 Jesli masz jakies watpliwosci to najpierw zrob probe na kawalku zbednego materialu. Ja tez nie wiem wszystkiego, ale takich kabin nigdy nie szlifowalem (fakt, ze niewiele ich, moze 3-4, zrobilem). Zrobilem test "na boku" i stwierdzilem, ze tworzywo to bylo zbyt miekkie, zeby je, po szlifowaniu, dostatecznie dobrze wypolerowac. Kapiel w Sidoluksie nie powinna zaszkodzic, jesli oszklenie nie odpowiada Twoim oczekiwaniom. Jak zwykle pamietaj o tescie "na boku". Nie chcialbym miec na sumieniu Twojej kabinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi