jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 A co tu taka cisza? ;] Dałem się namówić i coś czuję że będzie niezły fun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 Extra! Witaj w klubie Małe to no nie? Ja jak swojego rozpakowałem to zaraz pod lupą oglądałem Będziesz w nim coś zmieniał / otwierał? Które malowanie wybrałeś? A foty z warsztatu F16 wstawię jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Jeden pewnie zrobie z pudla, drugi... Mam wnetrze eduarda i lufy mastera Pierw jednak potrenuje na pudelkowym zestawie... Malowanie... Jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 W kolejnym odcinku prezentuję: 1 Gotowy zbiornik paliwa 2 Komorę podwozia głównego. Tutaj nie rozpędzałem się z detalami tak jak w kokpicie, bo model będzie przymocowany do podstawki i nie wiele będzie z tego widać. Ale dla własnej satysfakcji coś dodać musiałem 3 Po wklejeniu komory podwozia można już skleić kadłub. Dodatkowo nawierciłem otwór działka (wyszło jak wyszło). Fotel chwilowo wymontowałem, żeby mu się nic nie stało. Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 A z podskrzydłowymi zbiornikami będziesz coś robił? One już takie ładne nie są. Zwłaszcza te wystające obręcze imitujące spawy są ze 3x za grube. No chyba, że nie zamierzasz ich podwieszać, to nie mam pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 Hej net_sailor czytałem w Twoim wątku, że coś będziesz z nimi robił. Ja ich nie dodam, bo model ma być dokładnie taki jak na okładce TMMI. Z uzbrojenia użyję też tylko to co na okładce, więc jeśli chcesz to mógłbym przesłać to czego nie użyję. Czaję się wciąż na taką opalaną folię, żeby wytłoczyć jeszcze przydymione owiewki, ale chyba się nie doczekam produkcji . W razie czego prześlę te które już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Dzięki za propozycję, ale raczej ja chciałem Ci zaproponować to co teraz robię przy zbiornikach F-16 żebyś mógł sobie skopiować. W "spawaniu" zbiorników mam już pewne doświadczenie i idzie mi coraz lepiej (niedawno skończyłem nowy komplet baniaków do robionego na boku Rafale). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 Wow - bardzo mi miło, ale ja się uparłem żeby zrobić dokładnie to co na obrazku Chyba żeby odlać coś na przyszłość Ale nową dostawę silikonu i żywicy będę miał dopiero w drugiej połowie Listopada. Nie chciałbym już dłużej wstrzymywać Twojego projektu, więc może prześlę Ci zbiorniki z mojego pudełka, zrobisz na nich swoje czary i potem je odleję. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Nie ma sprawy, może być tak jak piszesz, bo po Belgu planuję kolejnego F-16 i przyda mi się zapas na przyszłość. Poza tym może ktoś inny z naszego projektu grupowego chciałby też na tym skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 OK - to napisz mi które to konkretnie części, żebym Ci jakich bomb nie wysłał i od razu podpowiedz proszę, której dyszy z pudełka Revella mam użyć. Niezależnie, która to będzie - już wiem, że będę ją modyfikował (bo w środku żadna z nich nie ma żadnych detali..). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 A w Błyskawicy (Barak to błyskawica, a nie barak ) też mam gotowe oszklenie: Poza tym usunąłem bird-slicer'a i dokleiłem i zaszpachlowałem część na dziobie przed kabiną: No i przykleiłem skrzydło i zacząłem szpachlować klejem CA: Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 A tak lamersko zapytam. Nie lepiej szpachlą w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 Nie wiem - nie próbowałem Ja wszystko kleję i szpachluję CA. Do połączenia wierzchu i spodu kadłuba w części dziobowej próbowałem kleju Tamiya Extra Thin, ale nie podobało mi się to... Musiałem poprawiać łączenie klejem CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 Teraz widzę, że może warto by spróbować Surfacera. I teraz ja zadam lamerskie pytanie Powiedzcie czym się różnią Surfacer 500, 1000 i 1500. Czy potrzebne są wszystkie trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Różnią się gradacją "ziarna". 500 jest bardziej wypełniający i można nim doszlifować drobne rysy lub zagłębienia, 1000 zasadniczo kładzie się celem sprawdzenia skuteczności tych zabiegów i ewentualnego dopolerowania niuansów, a 1500 kładzie się już na wyprowadzoną powierzchnię jako podkład silnie kryjący by wyrównać kolorystykę różnych materiałów (plastik, kleje, szpachle). W zasadzie ja używam tylko szarego 500 i 1000 i jakoś z tym żyję. Dopiero przy blackbasingu stosuję 1500, bo na taki podkład w kolorze czarnym trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 OK - dzięki za wyjaśnienie Dodane do listy życzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 W zasadzie ja używam tylko szarego 500 i 1000 i jakoś z tym żyję. Dopiero przy blackbasingu stosuję 1500, bo na taki podkład w kolorze czarnym trafiłem. Właściwie jeszcze nie pokrywałem 500ką całego modelu. Czy nie 'pozalewa' mi ona linii podziału modelu w skali 1/144, jak myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Ale kto powiedział, że pokrywam nim cały model? Z reguły 500 nakładam tylko miejscowo, w podejrzane miejsca, tam gdzie ostro szlifowałem lub np. spodziewam się zapadnięć szpachli. Tylko 1000 i 1500 stosuję do całych modeli. Mają drobniejszą strukturę właśnie żeby nie wypełniać linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 No właśnie nie powiedziałeś, że cały dlatego pytam Miejscową aplikację 500ką i tak robisz aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Tak, w tym cały sens żeby była równa warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 14 Października 2016 Share Napisano 14 Października 2016 OK - to napisz mi które to konkretnie części, żebym Ci jakich bomb nie wysłał i od razu podpowiedz proszę, której dyszy z pudełka Revella mam użyć. Niezależnie, która to będzie - już wiem, że będę ją modyfikował (bo w środku żadna z nich nie ma żadnych detali..). Teraz dopiero miałem czas sprawdzić ramki, więc odpowiadam: Zbiorniki - cz. nr 38 i 39 Dysza do Izraelczyka - cz. nr. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 14 Października 2016 Autor Share Napisano 14 Października 2016 Wielkie dzięki znaczy że wysłałem właściwe części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Października 2016 Autor Share Napisano 24 Października 2016 Witam, W miniony weekend udało mi się popracować nad F16. Niby nie wiele, ale w tej skali to całkiem sporo. Tak się prezentuje widok ogólny: Dziub z rurką pitota, jest na razie zamocowany bez kleju. Pomaluję go oddzielnie i przykleję na koniec, żeby uniknąć maskowania. Podobnie zresztą zrobię z niektórymi sensorami. Na poniższym zdjęciu widać modyfikacje jakie wprowadziłem w stateczniku pionowym: Co prawda w pudełku jest statecznik z odpowiednimi wypustkami, ale niestety przy tej łezkowatej wypustce jest brzydka jama skurczowa. Jej usunięcie i odtworzenie detalu byłoby bardziej pracochłonne niż wykonanie części własnym sumptem. Do usunięcia są jeszcze drobne ślady kleju, których nie zauważyłem przed zrobieniem zdjęcia. Po malowaniu dodam też światło pozycyjne z plasterka światłowodu lub żyłki. Zauważyłem, że model na którym się wzoruję ma opuszczone klapy w krawędziach natarcia skrzydeł. Musiałem to odtworzyć w swoim mikrusie. Plan był taki, żeby po prostu naciąć wierzch skrzydła i zagiąć plastik. Niestety po tym zabiegu powstała nieciekawa szpara, a po całkowitym odpiłowaniu klap powstał w nich ubytek, który mogłem odtworzyć jedynie wykonując nowe klapy. Przy okazji krawędź styku ze skrzydłem zeszlifowałem pod takim kątem, że nie ma takiej szpary jak poprzednio. Nie podobało mi się wnętrze dyszy wylotowej, więc wkleiłem w jej środek odpowiedni kawałek materiału i pomalowałem. Również pod brzuchem dodane zostały dodakowe sensory i chwyt powietrza. Żywiczny wlot powietrza to efekt wspólnej pracy z net_sailorem. Co prawda to jest "small mouth", ale na wlocie będzie pokrowiec, który uniemożliwi jego rozpoznanie . Jedyne uzbrojenie jakie będzie nosił mój Barak, to treningowe pociski AIM-9L. Odciąłem większą część zestawowych rakiet i dokleiłem własne przeróbki. Korpusy rakiet wykonałem z profilu Tamiya, a "lotki" z twardej folii. Na końcówkach rakiet dodałem fototrawione drobiazgi imitujące dysze. A tu są wspomniane sensory, które dodam po malowaniu kadłuba: Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 24 Października 2016 Dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Października 2016 Autor Share Napisano 24 Października 2016 Dzięki Właśnie mi przypomniałeś, że idzie tak, dobrze, że już nawet podstawkę machnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi