Jump to content

"Ścieranie" się farby

Headhunter88
 Share

Recommended Posts

Odnawiam wątek, który zniknął po ostatniej awarii. Ogólnie dużym problemem jest dla mnie trzymanie pomalowanej aerografem części w rękach oraz zabezpieczanie jej taśmą. Nie ma znaczenia marka oraz rodzaj farby, obecność podkładu pod nią lub nie. Stosuję podkłady Mr. Surfacer 500 i 1200 i one się trzymają nieźle. Wystarczy jednak, że trochę potrzymam w rekach jakiś detal i już mam białe "zdarte" z farby ślady. Części biorę do rąk najwcześniej 24 h po pomalowaniu. Były sugestie, żeby model odtłuścić (napiszcie proszę na czym to polega), a mi chodzi po głowie branie części pomalowanych tylko w rękawiczkach, bo może moje ręce za bardzo się pocą.

Wszystkie części w ramkach?

Tak, wszystkie części w ramkach trzeba umyć z tłuszczu jaki pozostaje po odlewaniu (wtrysku).

Tylko gdyby to była przyczyna, odchodziłby Ci surfacer, a ten jak piszesz trzyma się.

Przyczyn może być dziesiąt:

1. Złe farby.

2. Zły rozcieńczalnik

3. Za wcześnie bierzesz model do ręki. Niektóre humbrole potrafią schnąć tydzień.

4. Malujesz suchą farbą, tzn. farba zanim doleci do powierzchni zdąży wyschnąć. W czasie malowania na modelu musi być widać mokrą plamę.

5. Masz żrący pot. Piszę o tym tak wprost, bo sporo osób tak ma tylko o tym nie wie. Gdy pracowałem w drukarni fleksograficznej nie wolno było brać gołą ręką kliszy (matrycy). Ale inni czasem brali i nic się nie działo, a jak ja tylko dotknąłem, to klisza była do wyrzucenia. Na modelu też jak za długo trzymam to na krawędziach przecieram farbę. Pozostają rękawiczki.

Ale wracając do tego, że surfacer trzyma, to zacznij malować Gunze "C" bo to farby najbardziej zbliżone do surfacera.

Wszystkie części w ramkach?

Tak, wszystkie części w ramkach trzeba umyć z tłuszczu jaki pozostaje po odlewaniu (wtrysku).

Tylko gdyby to była przyczyna, odchodziłby Ci surfacer, a ten jak piszesz trzyma się.

Przyczyn może być dziesiąt:

1. Złe farby.

2. Zły rozcieńczalnik

3. Za wcześnie bierzesz model do ręki. Niektóre humbrole potrafią schnąć tydzień.

4. Malujesz suchą farbą, tzn. farba zanim doleci do powierzchni zdąży wyschnąć. W czasie malowania na modelu musi być widać mokrą plamę.

5. Masz żrący pot. Piszę o tym tak wprost, bo sporo osób tak ma tylko o tym nie wie. Gdy pracowałem w drukarni fleksograficznej nie wolno było brać gołą ręką kliszy (matrycy). Ale inni czasem brali i nic się nie działo, a jak ja tylko dotknąłem, to klisza była do wyrzucenia. Na modelu też jak za długo trzymam to na krawędziach przecieram farbę. Pozostają rękawiczki.

Ale wracając do tego, że surfacer trzyma, to zacznij malować Gunze "C" bo to farby najbardziej zbliżone do surfacera.

ja myję,po sklejeniu,zawsze podczas klejenia możemy mieć nieco tłuste ręce.

No chyba ,że to samolot