golfang Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Cześć W sklepie modelarskim sprzedawca mówił mi że Pactre (akrylową) można rozcieńczać wodą. Jednak ostatnio na jakimś sklepie internetowym widziałem rozcieńczalnik Pactry? Czy woda będzie faktycznie ok? Może ktoś podpowie które farbki są najłatwiejsze w użytku dla początkującego? Kupiłem Tamiya kilak farbek i Pactry (wszystkie akryle). Tamiya mi się ciężko malowało, ale zostałem już uświadomiony, że powinienem spróbować je rozcieńczyć... W innym wątku znowu ktoś radzi Vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 wódką - było już o tym wiele razy ale wierz mi to niezawodny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golfang Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 wódką - było już o tym wiele razy ale wierz mi to niezawodny sposób hmm czyli Pan ze sklepu ma może inną technikę - wodę do farbki wódkę ... do do gardła po co marnować taki trunek dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 wódką - było już o tym wiele razy ale wierz mi to niezawodny sposób Fajnie pachnie, a maluje się co najmniej tak samo dobrze jak rozcieńczane wodą destylowaną. Dotyczy Pactr, a Tamiya moim zdaniem nadaje się tylko do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Pactry rozcieńczam wodą destylowaną. Warto dodać odrobinę opóźniacza (retardera) żeby nie schły zbyt szybko pod pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 A moim zdaniem Tamki to najlepsze farby do pędzla z jakimi miałem doczynienia ale wymagają podkładu, odpowiedniego rozcieńczenia właściwym rozcieńczalnikiem (X-20A) i użycia dobrego miękkiego pędzla. Natomiast pod pędzel nie są to "najłatwiejsze farby dla początkującego" - trzeba poeksperymentować ale moim zdaniem efekt jest tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golfang Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 A moim zdaniem Tamki to najlepsze farby do pędzla z jakimi miałem doczynienia ale wymagają podkładu, odpowiedniego rozcieńczenia właściwym rozcieńczalnikiem (X-20A) i użycia dobrego miękkiego pędzla. Natomiast pod pędzel nie są to "najłatwiejsze farby dla początkującego" - trzeba poeksperymentować ale moim zdaniem efekt jest tego wart. Dzięki hiwis - w wątku, który już nie istnieje , napisałeś to. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem rozcieńczalnika Tamiya. Będę eksperymentował na tanim modelu P-40, zakupionym za całe 19 zł Przynajmniej wyrzucić go nie będzie szkoda... Co do CleanLux - także dzięki za radę - genialnie wyczyściło pokłady Victory (ale statek poczeka chwilę aż nauczę się lepiej malować). Co do opóźniacza, hmm, nie miałem pojęcia że coś takiego istnieje, ale zakupię. A dodatkowe pytanie - czy rozcieńczalniki i opóźniacze kupować producentów, których farbkami się maluje czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Retarder Talensa, Amsterdam kupisz w sklepie zaopatrzenia plastyków. Pamiętaj, że HMS Victory to okręt. Statki to tylko handlowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi