Marti_nez Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Dołączę do projektu modelem Alpha Jeta w barwach Patrouille de France. Wygląda to tak: Kalki projektowane przez Syhart Decal, bardzo przyjemnie kładły się w 72, mam nadzieję, że tu także są dobre jakościowo. Z przeróbek mam zamiar pozmieniać trochę w kabinie pilotów, zwaloryzować komorę podwozia i dodać parę detali na samym kadłubie, np. Revell zapomniał o małych stabilizatorach (chyba ) na stateczniku pionowym. Kabina wygląda tak: Nie są to najlepsze fotele Martin Baker, jakie widzieliście, ale pod owiewką nie będzie wiele widać. A vacuformy Brenguna nie będę kupować, lenistwo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Świetnie, że dołączyłeś z tak ciekawym modelem Zapowiada się kolejny interesujący wątek. Rozumiem, że czasem może się nie chcieć, ale gdybyś jednak zdecydował się na owiewkę vacu, to daj znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Fajny samolocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Mi też się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 Też nachodzi mnie czasem ochoty żeby zrobić jakiś samolot w malowaniu pokazowym Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Października 2016 Share Napisano 9 Października 2016 No tutaj fajne jest to, że dali białe kalki. Czekamy na dalsze postępy w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 9 Października 2016 Autor Share Napisano 9 Października 2016 Marudek, dzięki za info, ale raczej polecę z pudełkową. Ma być szybki projekcik, w tym tygodniu chcę go przygotować do malowania. Okazało się, że Alpha ma często zamknięte osłony podwozia i wystają tylko golenie, przez co odpada waloryzacja komór podwozia Na razie nie robię zdjęć, bo zapodziałem gdzieś statyw i wszystkie wychodzą rozmazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 25 Października 2016 Autor Share Napisano 25 Października 2016 Modelik dostał kolorki, kalki już się kładą. Niebieski to Gunze H15 hell blau, trochę za ciemny, ale taki miałem pod ręką. Czerwony to Vallejo i na to sidolux. Jak położę kalki, zajmę się dorabianiem detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Października 2016 Share Napisano 25 Października 2016 No, ciekawie to wygląda A czym maskowałeś oszklenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Owiewka to taśma 3M i całość przyklejona maskolem do modelu. Kalki położone, niestety jak przewidywałem spod białego prześwitywał kolor, dlatego trzeba było jeszcze pociągnąć białą farbą Vallejo. Kalki bardzo fajnie się kładły, ale na pasku na silnikach zabrakło napisu "Armee del'air" przy dyszach. Co ciekawe, jest w instrukcji i i na reprincie kalkomanii. Nie wydrukowało się? Teraz postaram się dorobić detale, o których zapomniał Revell. Na pierwszy ogień pójdą płetwy na stateczniku pionowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 No, no to już prawie finisz! Czy będziesz podmalowywał jeszcze obrzeża kokpitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 No, no to już prawie finisz! Czy będziesz podmalowywał jeszcze obrzeża kokpitu? Chciałbym, ale jeszcze dużo roboty przede mną. Największym wyzwaniem będzie zrobienie owiewki z vacu. Dzisiejsze próby zawiodły, ale coś wymyślę. A Ty jak robisz owiewki? Są metody z podgrzewaniem folii nad świeczką, w gorącym oleju albo palnik z kuchenki + odkurzacz. Dzisiaj dorobiłem płetwy, o których wspominałem (folia aluminiowa, podwójnie sklejona i wygięta), dysze silników (taśma 3M) i klapy podwozia (folia). Next step: reflektory na goleniach podwozia i antenki. Potem podmalówki, lakier bezbarwny na wszystko, owiewka i tyle. Bardzo mi się podoba model w tych barwach, szkoda tylko że nie ma w 72, pasowałby do kolekcji specjalnych malowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Hej ja robię vacu przy użyciu opalarki i niewielkiego stolika podpiętego do pompy próżniowej. Jeśli chcesz - mógłbym wytłoczyć dla Ciebie kilka sztuk. Musiałbyś tylko przesłać mi owiewkę z zestawu, no i pogodzić się z jej stratą, bo użyłbym jej jako kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 [...] Bardzo mi się podoba model w tych barwach, szkoda tylko że nie ma w 72, pasowałby do kolekcji specjalnych malowań Jak nie ma jak jest: Stoi u mnie na polce i chyba nawet jeszcze w tym roku nadejdzie na niego pora. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Hej ja robię vacu przy użyciu opalarki i niewielkiego stolika podpiętego do pompy próżniowej. Jeśli chcesz - mógłbym wytłoczyć dla Ciebie kilka sztuk. Musiałbyś tylko przesłać mi owiewkę z zestawu, no i pogodzić się z jej stratą, bo użyłbym jej jako kopyta Dzięki wielkie, ale spróbuję sam. W końcu trzeba się nauczyć Erolek patrz no, a ja znam tylko model Revell'a w innym malowaniu. Ale Heller ma wznowić model, tylko jako set z farbami. Ostrzę sobie zęby na Foguę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 [...]patrz no, a ja znam tylko model Revell'a w innym malowaniu. Ale Heller ma wznowić model, tylko jako set z farbami.Ostrzę sobie zęby na Foguę Heller wypuścił też tego Alpha Jeta w malowaniu okolicznościowym z okazji 25-lecia dywizjonu myśliwsko-bombowego nr 43 w Oldenburgu. Pilot - Oberstleutnant (podpułkownik) Uwe Tensfeldt. Listopad 1984. O ile dobrze pamiętam, to skleiłem go jakieś 20 lat temu. Z ciekawostek - model dostałem z rąk własnych od Uwe. Od tego czasu mam słabość do Alpha-Jetów. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 No no, piękny model i historia Ja niestety stanąłem z budową z powodu zgubienia owiewki-kopyta. Jak nie znajdę, trzeba będzie domawiać vacu z Brennguna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 No to ooops Ale super że się nie poddajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi