Drozdek Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Witam! Kolejny ukończony model z mojej nielicznej kolekcji trafił do galerii. Robiony trochę "w ukryciu", na spokojnie, bez żadnego pośpiechu prosto z pudła. Po skończeniu modelu miesięczna przerwa a po niej motywacja do wykonania pierwszej w życiu dioramy, a raczej małej podstawki. By F1 nie stała taka smutna na czarnej podstawce pod gablotą postanowiłem wykonać fragment zakrętu z toru. Sam model dość łatwy i przyjemny do sklejania, z lewej strony (może niezauważalny na zdjęciach) otwór ale już nie mogłem z nim nic zrobić. Podobnie z tylnym spojlerem, jest trochę krzywy co zauważyłem dopiero na zdjęciach. Kalkomania bardzo twarda i niestety miejscami nie przylega do modelu. Używałem zmiękczacza ale nie bardzo pomogło. Kilka słów do podstawki. Całą psiknąłem szarym Vallejo. Spowalniacz wykonałem z zapałek, przeszlifowałem lekko i pomalowałem pactrami. Do kawałka trawy wykorzystałem szorstką stronę gąbki do mycia naczyń oraz lekko wtarłem bułkę tartą. Po skończeniu wydawała mi się zbyt czysta i błyszcząca więc kolejny raz zaryzykowałem i pobrudziłem washem spowalniacz jak i sam tor oraz białą linię toru. Jak na pierwszą podstawkę chyba nie wyszło aż tak tragicznie... Czas na zdjęcia. Wybaczcie że tak dużo ale nie mogłem się zdecydować które wrzucić. Wybrałem 44 fotek ze wszystkich 120 zrobionych podczas sesji. Zapraszam do oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Super pomysł na podstawkę Nie da się jakoś delikatnie rozkleić modelu i go naprostować? Przetarłbym też oponki papierem ściernym, tym bardziej, że jest na torze. Poza tym model fajny Do swojej Tamki tęż może bym taką podstawkę zrobił. Skąd masz gablotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Fajny ale dlaczego Ventylowy :( Troche tylne skrzydlo sie przekosilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 O krzywym tylnym skrzydle pisałeś i Ty i koledzy, więc nie będę powtarzał. Podoba mi się zarówno model, jak i podstawka, jednak sama kompozycja nie bardzo - skoro bolid jest w zakręcie, to powinien mieć kierowcę. Swoją drogą, nie zostały Ci kalki do bolidu Webbera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Dzięki za odwiedziny w galerii i kilka napisanych słów. kzugaj co miałeś na myśli pisząc że szkoda że nie Ventylowy? dumapolski tak jak wspomniałem, przy sklejaniu modelu nie miałem w głowie robienia podstawki, dopiero po czasie przyszła myśl by zaryzykować i zrobić. Dlatego kierownica jest prosto. Spróbuję lekko skręcić ale będę musiał uważać by nie złamać. Co do kalek to trochę mi zostało zbędnych więc priv jeśli byłbyś zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Kierowcą Twojego bolidu był Sebastan Vettel. Ci, którzy za nim nie przepadają, nazywają go Ventyl, choć spotkałem się też z przezwiskiem Fotel. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Fotel dobre ciekawe od czego:) byl tez ogorek jak dobrze pamietam Tak jak kolega wyzej napisal to taki rodzaj przezwiska. Swoja droga gosc wygral 4 tytuly z czego 2 w ostatnim wyscigu z niewielka przewaga punktowa i glownie dzieki bardzo dobremu bolidowi. Talen z niego zaden bo gdyby nie wypadek RK w Kanadzie w 2007 to pewnie nikt by sie nim nie zachwycal. Przechodzac do Ferrari kozaczyl ze bedzie lepiej jezdzil niz Alonso. Niech dadza wszystkim ten sam bolid i wtedy mozna byloby powiedziec kto jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Nie słyszałem, żeby Vettela nazywano ogórkiem, ale za to on nazwał tak Karthikeyana. Zachwyt nad nim wziął się z punktu w debiucie i zwycięstwa we Włoszech. Najbardziej mierzi mnie w nim jego buractwo, np. Multi 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migawka Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Nie no super model i podstawka! Ja bym tylko na Twoim miejscu zrezygnował z kalkomanii na oponach, a zamiast tego zrobił pędzelkiem takie delikatne mazy żółtą farbą. Nadałoby to efektu, że koła się kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Super, wielki + za gablotkę z podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi