Marcin K. Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Tak jak napisałem w tytule mam kilka pytań odnośnie Surfacerów. Czy można je barwić np. za pomocą farb typu C? Mam na myśli podkład o ziarnistości 1200-szary.Możę któryś z Kolegów próbował czegoś takiego? Teoretycznie Surfacery i Gunze C rozcieńcza się tym samym produktem ale nie wiem czy taki zabieg nie pogorszy własności podkładu.Czy lepiej Waszym zdaniem nie kombinować i zainwestować w droższy 1500 taki jak tu: http://www.mojehobby.pl/products/Mr.Finishing-Surfacer-1500-Black-3141612.html? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 30 Października 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Ten czarny surfacer to raczej dedykowany jest do metalizerów. O barwieniu surfacerów w ogóle nie słyszałem, choć zapewne jest to możliwe. 1500 daje gładszą powierzchnię niż 1200, choć na moje oko różnica jest naprawdę niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Dzięki Solo O zastosowaniu pod metalizery nie wyszukałem informacji. Czyli nie bardzo będzie się ten 1500 nadawał pod zwykłe C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Nie no, będzie, tylko pytanie dlaczego chcesz kłaść czarny podkład pod malowanie? Jeśli pod black-basing to rozumiem, ale normalnie to ja zawsze kładę tuż przed malowaniem właśnie ten zwykły 1500, jako ostatnia warstwa przed farbami - daje taką śliczną, satynową powierzchnię. Ten czarny, aczkolwiek kładłem go chyba tylko ze 2 razy, jest troszkę zbyt błyszczący, bałem się że farba mogłaby się go słabiej trzymać przy maskowaniu, ale niewykluczone że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Jeśli można to i ja się podłączę z pytaniem: W jakich proporcjach rozcieńczacie Surfacery do aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Myślałem o użyciu Surfacera nie tylko jako produktu zwiększającego przyczepność farb nawierzchniowych, ale także jako preshadingu. Stąd ten pomysł z barwieniem. Rozumiem że tego 1500 nie szlifujesz przed właściwym malowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Wydaje mi się (ale nie sprawdzałem w praktyce), że preshading surfacerem to nie jest najlepszy pomysł, bo trudniej będzie go kłaść cienkim strumieniem, tak aby dawał wąskie linie. Ale jak pisałem, ja go w ten sposób nie używałem, możliwe że się uda. Moim zdaniem zwykłą farba jest jednak praktyczniejsza. Co do szlifowania, to po surfacerze 1500 zwykle przecieram (tak na szybko, kilka minut i gotowe) model drobną włókniną ścierną, wtedy model jest lepiej wypolerowany, ale łatwo wtedy tą włókniną coś urwać, jak się nie jest ostrożnym. Po wszystkim powierzchnia surfacera jest lekko błyszcząca, bardzo gładka. Co do rozcieńczania surfacera, to ja to robię mniej więcej tak samo jak farby, 1:2, czasami 1:3, zależy jak gęsty jest w słoiczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 3:1 to absolutne minimum. Raczej 5 lub 6:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Solo, jeszcze raz dzięki za praktyczne wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Ja również dziękuję za odpowiedzi. 1200 na tg-130 poszedł w proporcjach 1:4 i już wiem gdzie trzeba poprawić szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi