Hammett Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Witajcie, jakim lakierem najlepiej zabezpieczyć powierzchnię malowaną chromem Alclad ALC-107? Czy można np. zastosować sido czy lepiej któryś z proponowanych przez Alclad lakierów: ALC-312 KLEAR KOTE SEMI-MATTE ALC-313 KLEAR KOTE MATTE ALC-314 KLEAR KOTE FLAT ALC-600 AQUA GLOSS Ciekaw jestem jak z trwałością tak zabezpieczonej powierzchni np. przy nakładaniu washa oraz jaki jest czas schnięcia. Pytanie może i prozaiczne, ale w zasadzie rozpoczynam przygodę z Alcladem i chciałbym zrobić to porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Alclad do zabezpieczania metalizerów proponuje Alclad Klear Kote gloss. Lakier super się rozlewa, ale schnie dniami. Ciekawszy wydaje się sealer od model mastera, nakłada się go cienką mgielką i schnie można powiedzieć w oczach. Nie wiem jak oba lakiery zachowują się na chromie. Lakiery matowe itp. zabiją defitywnie efekt lustra który jak wnioskuję chcesz zachować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Dokładnie chodzi mi o pomalowanie goleni amortyzatora w podwoziu. Chyba kupię wspomniany przez Ciebie clear gloss z Alclada i wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Jak jedynie golenie, to bym olał zabezpieczanie tak małej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Po co zabezpieczać tłoki amortyzatora? Ja je maluję pędzelkiem Gunze SM07 i mam połysk jak lustro. Zero zabezpieczania, bo nie ma potrzeby, w końcu nikt tego tam potem nie dotyka. Problemem jest tylko to, że Gunze SM07 jest nie do kupienia (ja sobie zrobiłem mały zapasik jakiś czas temu, to mi na parę lat starczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Nie ma istotnej potrzeby zabezpieczania alcladów nawet na dużej powierzchni, o ile leży na dobrym, gładkim podkładzie. A golenie, to tak jak wyżej, nie ma żadnej potrzeby. Olać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Solo znowu bzdury piszesz że specyfik Gunze jest nie do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Ta? To znajdz mi gdzieś sm07, to kupie sobie i tobie jednocześnie. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Kto szuka ten znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Jesteś pewien, że mówisz o starym SM07 który został zastąpiony dobre pare lat temu przez SM08? Ten pierwszy miał w zestawie dedykowany rozcieńczalnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Dodam jeszcze że SM08 w ogóle nie ma startu do SM07. Ten ostatni zdaje się już od jakiegoś czasu nie jest chyba produkowany przez Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 2 Listopada 2016 Autor Share Napisano 2 Listopada 2016 Podkład mam pod alclady. Czyli jeśli polecę chromem, mogę na niego śmiało wash dawać i nie zmatowi, ani nie uszkodzi powłoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Dodam jeszcze że SM08 w ogóle nie ma startu do SM07. A w telegraficznym skrócie jak mają się te Gunziaki do Alcladów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Listopada 2016 Share Napisano 2 Listopada 2016 Gunze: Na moje oko to znacznie mocniej trzymają się powierzchni, są takie bardziej "metaliczne" (kwestia gustu) i łatwiej je kłaść (nie zasychają w aerografie w trakcie malowania, co mi się zdarza z Alcladami). Wady to mała ilość odcieni i wysoka cena. Alcaldy: mnóstwo odcieni (metali?), ładnie wyglądają, są stosunkowo niedrogie. Wady: trzeba je umieć kłaść, bo inaczej słabo trzymają się podłoża. Gdyby Gunze miało tyle odcieni co Alclady, to biłoby je na głowę. Ale Alclady to świetne metalizery, żeby nie było że je krytykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi