sZmajser8 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Cześć, jestem tu nowy i chciałbym zadać pytanie. Czy aby uzyskać nowy kolor mogę zmieszać dwie farbki różnych firm? Dokładniej chodziło mi o farby Revella (olejne) i Tamiya (olejne-te w kwadratowych słoiczkach). A tak swoją drogą, to które farby są lepsze do malowania modeli-olejne, czy akryle? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Temat - rzeka. Zasadniczo olejne z olejnymi i akryle z akrylami mieszać można, ale warto sprawdzić jak to wychodzi. Z olejnych Humbrole i Model Mastery mieszają się bez problemu. Z akrylowych Vallejo, Pactra i Model Mastery we wszelkich kombinacjach też można mieszać. Które lepsze - temat z serii "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi" (no przecież jasne, na Wielkanoc nie ma karpia więc Boże Narodzenie wygrywa). Każdy ma swoje indywidualne preferencje i maluje tym czym mu lepiej. Ja akrylami bo nie śmierdzą, łatwiejsze do zmycia wodą z pędzla i jakoś bardziej mi leżą przy malowaniu pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sZmajser8 Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 Dzięki. Pomogłeś mi bardzo. A skoro nie ma jednoznacznego zwycięzcyc to zostane przy olejnych. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Zależy do czego chcesz użyć. Ja wolę akryle bo szybko schną i po kilku minutach już można obrabiać, a olejne schną 24 godziny . Ale np do malowania twarzy i rąk w figurkach nie ma lepszych farb jak olejne (używam farb dla plastyków) dają super efekty (takich póltonów to ja żadnymi akrylami nie osiągnę),podobnie jak malowania gąsienic czy śladów eksploatacyjnych, a Model-Mastery to super farby zarówno akryle jak i olejne. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi