balcers Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 tłumiki z kwasówki sie właśnie tak błyszczą .Podwozie super wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2017 Masz foto podwozia oryginału? Te puszki tłumików wydają się trochę za bardzo błyszczeć i w tym przypadku niedoskonały chrom byłby chyba bardziej realistyczny bo zazwyczaj tłumiki są matowe/półmatowe Zdjęć mam sporo i praktycznie panuje tutaj zupełna dowolność w rodzajach wydechów. Nie ma żadnej reguły a przypomnę, że nie buduję ortodoksyjnej kopii konkretnego samochodu. Co drugi wydech jest robiony albo na zamówienie albo wygląda tak jak u mnie. To nie jest auto fabryczne więc nie można powiedzieć, że to nie taki wydech. Mam w swoim aucie puszki z kwasówki, które jak były nowe błyszczały się jak lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Działam! Tak sobie Revell wymyślił zawieszenie... więc trzeba było ciutkę poprawić. Uprzedzając uwagi - sprężyna trafi na swoje miejsce i nie "jest krzywo" Dojdą jeszcze jakieś elementy ale teraz cała para idzie w przeróbkę foteli o czym niebawem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Kawał dobrej roboty. Już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Fakt, o kwasówce nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Możesz zdradzić w jaki sposób zrobiłeś "brudzing" podwozia? Bo wygląda fenomenalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMGi Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Podwozie bomba Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Możesz zdradzić w jaki sposób zrobiłeś "brudzing" podwozia? Żadna filozofia Używam artystycznych farb olejnych. Nanoszę pędzelkiem na wybrane miejsca odpowiedni odcień (czarna lub brązowa) a potem przecieram wacikiem. Po wyschnięciu farba jest matowa co wygląda naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 9 Lutego 2017 Autor Share Napisano 9 Lutego 2017 Trwa praca nad fotelami. Zamiana serii na kubełki wzorowane na Recaro. Docelowo będzie wykonany jeden fotel i posłuży jako wzór do odlewów żywicznych. Silikon i żywica już czekają. Na razie trzeba dopieścić i dopracować fotel wzorcowy. Zostało szlifowanie niedoróbek i dorobienie przelotek na pasy. Zastanawiam się tylko nad tapicerką siedziska bo nie za bardzo mi pasuje taki wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Fotel skończony więc zaczynam wykonanie formy do odlewów. Przygotowana forma do zalania silikonem. Forma będzie się składać z dwóch połówek. Na razie zalana jedna połówka. Dodałem kanał wlewowy na żywicę z plasteliny. Kanał wlewowy jest spory ale to ułatwi wlewanie żywicy. Potem powinno się go łatwo usunąć z gotowego odlewu. Niestety źle wyliczyłem ilość silikonu i kupiłem za mało, więc zaraz zamawiam kolejny zestaw. Na wszelki wypadek zamówię też więcej żywicy, gdyby się okazało, że z odlewami coś pójdzie nie tak Jak silikon będzie prawie twardy to dodam kołki ustalające by połówki formy nie przesuwały się podczas odlewania. Ważne, by przed zalaniem drugiej połówki silikon posmarować pastą rozdzielającą tak by obie części formy się nie skleiły. Fotel powinien wyjść bez problemu. Przelotki dla pasów zostały zaślepione plasteliną tak by silikon nie połączył się ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz84 Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 O panie , jak z fabryki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelinorian Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Fotel bosko wykonany jak i reszta modelu. Nie mogę się doczekać pełnego efektu po złożeniu. Gratki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Trochę dziwnie to wykombinowałeś Brakuje pozycjonowania połówek formy. Zalałeś jeden z otworów w oparciu siedzenia. Jak sobie z tym poradzisz ? Fotel leżał przed zalaniem silikonem na dnie tego "pudełka" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Czytałeś opis zdjęć? Fotel nie leży na dnie. Jest przyklejony do patyczka i "wisi" w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Faktycznie. Nie doczytałem dwóch zdań. Teraz wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Teraz wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Nie myślałeś, żeby fotel ustawić inaczej w formie ? Chyba nieźle byłoby ustawić go zagłówkiem i przodem siedziska do dołu, a tyłem złożenia siedziska i oparcia do góry. Płaszczyzna podziału wypadła by wtedy wzdłuż boków fotela. Ze względu na otwory na pasy też chyba lepiej. I drugie pytanie: nie lepiej wypełnić pudełko z fotelem plasteliną do płaszczyzny podziału, a potem zalać górną część formy ? Potem przewrotka, usunięcie plasteliny i zalanie drugiej połówki (upraszczam). Sorry, że drążę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Płaszczyzna podziału wypadła by wtedy wzdłuż boków fotela. Myślałem nad tym. Ale bok fotela nie ma nierówną krawędź więc zdecydowałem, że tak mi będzie łatwiej. Chyba nieźle byłoby ustawić go zagłówkiem i przodem siedziska do dołu, a tyłem złożenia siedziska i oparcia do góry. Ale tak właśnie jest Otwór wlewowy jest usytuowany na plecach fotela. Czyli patrząc na zdjęcia forma obecnie leży na boku. Płaszczyzna podziału wypada więc symetrycznie przez fotel. Ewentualne nadlewki będzie więc łatwiej usunąć. Z tą plasteliną na połówki też myślałem ale uznałem, że tak będzie prościej. Jedyne co mnie martwi to czy nie powinienem dać gdzieś otworów odpowietrzających? No ale to wyjdzie po pierwszym odlewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekVW Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 W życiu bym nie pomyślał że można wykonać taki fotel... Opad szczeny amatora modelarza Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 W życiu bym nie pomyślał że można wykonać taki fotel... Opad szczeny amatora modelarza Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Dzięki Ale pamiętaj, że to skala 1:12, więc jest nieco łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Patrząc na Twoja robotę chciałbym przeczytać jakiś mini poradnik jak taki fotel wykonac krok po kroku. Może pokusisz sie o coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 15 Lutego 2017 Autor Share Napisano 15 Lutego 2017 Patrząc na Twoja robotę chciałbym przeczytać jakiś mini poradnik jak taki fotel wykonac krok po kroku. Może pokusisz sie o coś takiego? No w zasadzie wszystko widać na zdjęciach. Do modelowania używam masy plastycznej Magic Sculp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Pięknie to wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Mała aktualizacja. Fotele wyszły całkiem nieźle i jestem zadowolony z efektu. Obecne to druga próba odlewów. Zostały niestety jakieś niedolewki i małe niedokładności ale to bez problemu da się naprawić i będzie cacy. Także niebawem powinny być skończone. Zrobiłem także szybką przymiarkę silnika do komory. Obecnie robię kilka rzeczy naraz by móc przygotować pliki do trawienia blaszek. W planach jest wykonanie blaszek do tarcz hamulcowych, grilli i kratek nawiewu powietrza w desce rozdzielczej. Czyli jeszcze długa droga przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Aktualizacja. Początek prac nad karoserią i skończone fotele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi