MarekW Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Witam, dopiero rozpoczynam przygodę z pancerką więc proszę o wyrozumiałość. Postanowiłem wykonać model BRDM-2 w wersji Żbik. Przekopałem internet w poszukiwaniu zdjęć tego wozu i nie ukrywam, że trafiłem przez to na to forum, gdzie znalazłem sporo ciekawych materiałów. Postanowiłem pokazać moje poczynania i czekam na ocenę , a przede wszystkim na uwagi i wskazówki co do dalszego wykończenia. Korzystam z zestawu Dragona w skali 1:35 (3513). Przerobiłem wieżę, zlikwidowałem wnęki po kółkach pomocniczych, dodałem drzwi boczne, zmieniłem elementy układu wydechowego. Efekty poniżej. Na razie płyta górna jest tylko przyłożona. Teraz planuję pokryć pojazd lakierem bezbarwnym matowym i następnie dać washa. Zastanawiam się też jak bardzo zabrudzić pojazd. Wzoruję się na fotce ze strony Wojskowych Zakładów Mechanicznych w Siemianowicach Śląskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panjarzomb Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Może być jak na pierwszy pancerny chociaż jeszcze przybrudzić (głównie przykurzyć) trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekW Napisano 16 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2017 Jeszcze chcę popracować nad detalami: oznaczenia, znaki priorytetu drogowego, tablice rejestracyjne i mocowanie koła zapasowego. A następnie brudzenie i obijanie żeby nie był taki sztuczny. Nie ukrywam, że to dla mnie nowe doświadczenie więc będę pokazywał efekty z prośbą o uwagi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 Odważnie sam mam przeróbki mało udaną do wersji M96i, ale to nie temat ogólnie co jeszcze zauważyłem to: musiałbyś podmienić karabin, w Żbiku jest NSW natomiast dragon daje KPW, nowe lusterka, nowe koła oraz nowe tylne światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekW Napisano 14 Października 2018 Autor Share Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Po kilkunastu miesiącach odkurzyłem rozpoczętego BRDM-ka i świadom niedoskonałości swojego warsztatu spróbowałem dalej toczyć ten nierówny bój . Motywatorem była dla mnie chęć posiadania w kolekcji pojazdu niesztampowego, mającego swoją historię i duszę. Śledząc wątek o pojazdach z Karbali dowiedziałem się, że TORO-MODEL wydał kalki dla polskich BRDM-ów. Więc mówię, lepiej lub gorzej, ale muszę strugać dalej. Wybór padł na Zajączka. Stan obecny na zdjęciach poniżej. Jeszcze trochę pracy na wizjery, koło zapasowe, tablice rejestracyjne, lusterka i pozostałą kosmetykę. Edytowane 15 Października 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Dobrze zabezpieczyłeś felgi? Jeśli to opony Dragona, to lepiej uważać. W moim starym BRDMie po latach stania na półce ranty felgi rozpuściły się i wypłynęły spod opon, tworząc jakby pierścień rozpuszczonego, gołego plastiku. Fajny temat warsztatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekW Napisano 17 Października 2018 Autor Share Napisano 17 Października 2018 Dobrze zabezpieczyłeś felgi? Jeśli to opony Dragona, to lepiej uważać. W moim starym BRDMie po latach stania na półce ranty felgi rozpuściły się i wypłynęły spod opon, tworząc jakby pierścień rozpuszczonego, gołego plastiku. Fajny temat warsztatu . Masz rację, coś jest na rzeczy. Gumowe opony popękały od naprężeń na felgach i musiałem je szpachlować. Pewnie lepsze by były zamienniki z żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Października 2018 Share Napisano 17 Października 2018 Napiszę tak,nie byłem przekonany do żywicznych kółek, ale jak po raz pierwszy kupiłem kółka z DEF Model, to od tego momentu , nie buduję żadnego pojazdu z zestawowymi kołami , a i remontowane pojazdy też wyposażam w żywiczne . Wiem kółka z DEF-a są przeraźliwie drogie, ale wykonane są naprawdę świetnie ze wszystkimi napisami, szwami itp. a co najważniejsze są ugięte jak prawdziwe, kółka z PanzerArta też są niezłe ale gorsze od tych z DEF-a (brak ugięcia) ,innych nie miałem, kiedyś kupiłem z czeskiego RealModela ale było pełno bubli , pęcherzy itp. i odesłałem . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekW Napisano 22 Października 2018 Autor Share Napisano 22 Października 2018 Częstą praktyką było zabezpieczanie frontu pojazdu workami z piaskiem. Ulepiłem więc kilka worków z kuleczek plasteliny wielkości ziarenka groszku owiniętej kawałkami chusteczek higienicznych. Całość nasączyłem wikolem dla usztywnienia. Potem pomaluję jeszcze szaro-białym kolorem. Nada się takie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Października 2018 Share Napisano 22 Października 2018 W teorii tak. Problem może polegać na tym, że jak ztwardną to się nie dają ładnie poukładać. Może trzeba ba było najpierw je razem do kupy z o towwc na pojeździe a potem całość utwardzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi