Matys Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Przymierzam się powoli do modelu kazachskiego Su-27 i mam problem z wybraniem zestawu. Opcje są trzy: Flanker-B Trumpetera - chyba najbardziej odpowiednia wersja modelu, ale z tego co wiem ma dość duże problemu z kształtem oszklenia kabiny i kadłuba za kabiną. Su-27SM Zvezdy - z tego co wiem najbardziej poprawny kształt, ale jak blisko mu do kazachskiego nie wiem, to inna wersja. Co by tu było do przerobienia? Su-35S Hasegawy - chyba najbardziej odległa wersja, ale do niej się przymierzam najbardziej ze względu na pylony, które mógłbym przeszczepić do Su-34. Nie zamierzam wydać ponad 140 złotych na same pylony więc fajnie by było zrobić z niego Su-27. Stąd pytanie jak daleko idące przeróbki by były potrzebne. Na pewno przeszczepiłbym przednie podwozie ze starego Su-27 italerki, którego dawno temu sklejałem, ale i tak planuje skanibalizować. Pylonów mam dostatek właśnie z tego Su-27 i z zestawu uzbrojenia ICMu. Wyrzutnie na końcach skrzydeł mogę dokleić z Su-30 Trumpetera bo mi gdzieś zostały. Różnice w kokpicie do zignorowania bo kabina i tak będzie zamknięta, a fotel prawdopodobnie żywiczny. Dysze do przyklejenia w pozycji horyzontalnej lub z jakiegoś zestawu żywicznego. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Jeżeli poza tym, różnice to tylko usunięcie/dorobienie anten lub podobne drobne przeróbki to prawie na pewno zdecyduje się na ten model, ale jeżeli różnice są dużo większe (w szczególności jeżeli chodzi o geometrię) to raczej Zvezda lub Trumpeter. Cytuj
Maxy Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Co to znaczy "kazachski" Su-27? Kazachstan ma Su-27, Su-27 UB i Su-30SM. O który chodzi? Cytuj
hamar Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Kazachstan ma Su 27 S, Su 27 M2, Su 27 UB, Su 27 UBM2 i Su 30 SM.Oczywiście najciekawszy to ten UBM2 z białoruskiej przebudowy. Na przykład Trumpeter :http://www.internetmodeler.com/scalemodels/flaviation/Trumpeter-1-72-Sukhoi-Su-27UB.php Cytuj
Maxy Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Takie coś? http://modelclub.gr/forums/index.php?topic=25582.0 , tylko z Trumpetera. Zvezda dopiero będzie robić dwumiejscowy, Su-35 za dużo przeróbek. A przy okazji czy ktoś wie jak skutecznie i ładnie zlikwidować szew na oszkleniu Trumpka? Cytuj
hamar Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Takie coś? http://modelclub.gr/forums/index.php?topic=25582.0 , tylko z Trumpetera. Zvezda dopiero będzie robić dwumiejscowy, Su-35 za dużo przeróbek. A przy okazji czy ktoś wie jak skutecznie i ładnie zlikwidować szew na oszkleniu Trumpka? Cytuj
Matys Napisano 9 Lutego 2017 Autor Napisano 9 Lutego 2017 Mi jednakowoż nie chodzi o UBM2. Mi chodzi o coś takiego: W kalkach begemota jest malowanie Su-27S. Chciałbym pod nim powiesić coś co już mam, ale z tego co widzę to "mądre" bomby i rakiety tylko pod dwumiejscowe, a mi jednak zależy na jednomiejscowym - zostają mi więc R-73, R-27 i B-8. Ewentualnie jakieś "głupie" bomby, ale tych nie mam za wiele w zapasach i na pewno bez wielozamkowych pylonów. Generalnie zdaję sobie sprawę, że Su-35 wymaga sporej ilości przeróbek dlatego pytam jak szerokich. Jeżeli okażą się zbyt szerokie to zdecyduje się na Zvezdę bądź Trumpka, ale musi to być samolot jednomiejscowy. W sumie to nie jestem pewien czy musi nawet być kazachski, ale te mi się wydają najciekawsze właśnie ze względu na to, że jako jedne z niewielu jednomiejscowych Su-27 wykonują też ataki na cele naziemne i można by powiesić coś ciekawszego niż tylko R-27 i R-73. Co do szwu - robiłem Trumpkowe Su-30 i szew usuwałem standardowo - papier od 800 do 2000 a potem pasta tamki polerowana filcem na dremelu. Cytuj
Maxy Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Su-35 - dwumiejscowy nie jest czyli cały grzbiet kadłuba - do wymiany, nos z radarem jest szerszy niż w Su-27, silniki o ruchowych dyszach - do wymiany, podwozie przednie w Su-35 to 2 kółka - do wymiany, stateczniki pionowe - mniejsze i o innym kształcie niż Su-27 UB, do wymiany. Żądło z tyłu do wymiany .To co zostaje? Jeśli chodzi tylko ogólny kształt jest jeszcze Su-27UB Hellera. No tak ale tam są wypukłe linie nie wklęsłe i wszystko trzeba przeryć. Jednak mniej roboty niż z Su-35. Cytuj
Matys Napisano 9 Lutego 2017 Autor Napisano 9 Lutego 2017 Okej, stateczniki pionowe, żądło i nos kadłuba mnie przekonały, że to nie jest dobry model na taką budowę. Koło przednie, dysze, albo kilka anten i pylony nie stanowiłyby problemu, ale na aż taką rąbanke się nie piszę Powtarzam natomiast, że zależy mi na samolocie jedno, a nie dwumiejscowym Czyli Su-27S lub Su-27SM2. W takim razie lepszy do tego będzie Trumpeter ze swoimi problemami z kształtem owiewki i grzbietu kadłuba czy jednak Zvezda? Kalki dokupię, albo normalnie w Polsce Begemota albo zamówię Linden Hill z Hannats, szczególnie że Linden Hill są chyba lepiej opracowane. Modele, które mam na myśli: http://www.mojehobby.pl/products/Russian-Su-27-Flanker-B-Fighter.html http://www.mojehobby.pl/products/Sukhoi-Su-27-SM-Flanker.html Revell to droższy przepak Zvezdy więc jednak się rozejrzę za Zvezdą, ale plastik jest ten sam. Cytuj
Maxy Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Zvezda ma lepszy kadłub niż Trumpeter, kalki jednak lepsze u Revella, jedyne to potrzeba to dobre sklejenie tych połówek kadłuba przedniej i tylnej części by tworzyły jedną płaszczyznę. Najlepiej chyba raz złapać równo z lewej strony skleić dobrze klejem i dopiero po wyschnięciu, z drugiej strony. Cały czas kontrolując czy się nie rozłazi jednolita powierzchnia kadłuba. Cytuj
Pasqual Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Jeśli chodzi tylko ogólny kształt jest jeszcze Su-27UB Hellera. No tak ale tam są wypukłe linie nie wklęsłe i wszystko trzeba przeryć. Czy aby na pewno wypukłe? Musze zmienić skalę, bo dałbym rękę uciąć, że widziałem wklęsłe zarówno w wersji 1 (produkowany swego czasu przez Airfix) jak i 2 miejscowej Hellerowej. No ale jemu chodzi o jednomiejscowy. Zostaje jeszcze ICM-owy, oraz Su-27 z Hasegawy. Cytuj
hamar Napisano 9 Lutego 2017 Napisano 9 Lutego 2017 Hellerowski Su-27 ma wklęsłe linie.Tylko nie tam gdzie trzeba. Jeśli chodzi o podwieszone wersje suczek to SM2 i SM3 przenoszą dużo uzbrojenia pow-ziemia. Również chińskie Su-27 SK i J-11 B.Również na zdwojonych belkach na jednym pylonie.A zupełne kuriozum to 4 drewniane rury na S-25 parami na 3 i 8 pylonie. http://il2forum.pl/index.php?topic=12917.0 Cytuj
Matys Napisano 9 Lutego 2017 Autor Napisano 9 Lutego 2017 Tak też myślałem, że Zvezda będzie lepszym wyborem. Kalki nie mają dla mnie znaczenia, i tak muszę kupić, żeby zrobić Kazacha Kupiłbym Linden Hill, ale trochę mnie boli 18 funtów za same kalki, ale z drugiej strony w kalkach Begemota jest wersja S, a nie SM2. I to nienajlepiej opracowana. To jeszcze do przemyślenia. Nie jestem przekonany co do tej "dużej" ilości uzbrojenia pow-ziemia. Generalnie to Ch-29, Ch-31, Ch-59 ani bomb KAB-500/1500 się na nich uświadczyć chyba nie da - te zostają dla UBM2, jednomiejscowe ich nie noszą. Zostają "głupie" bomby FAB i wyrzutnie B-8 i B-13 (montowane podwójnie lub pojedynczo). Cytuj
Matys Napisano 10 Lutego 2017 Autor Napisano 10 Lutego 2017 Pozwolę sobie napisać posta pod postem. Dotarłem do takiego źródła: http://sukhoi.mariwoj.pl/su-30-kz.htm Według niego, Su-27M2 na wyposażeniu Kazachstanu mogą jednak przenosić Ch-29 i Ch-31, to na pewno prawda? Wiem, że wersja dwumiejscowa może na pewno, ale jednomiejscowej pewien nie jestem. Zaznaczone jest, że bomby KAB nie wchodzą w grę co się zgadza z tym do czego wcześniej dotarłem. Poza tym zwróciłem uwagę, że praktycznie nie widziałem Kazachskiego z trzema pylonami pod skrzydłem - zawsze tylko środkowe i zewnętrzne pylony, wewnętrzny zdemontowany. To by mnie kierowało na zestaw: - 4x R-73 na zewnętrznych pylonach pod skrzydłami i na końcówkach skrzydeł - wyrzutnie B-8 na środkowym węźle pod skrzydłami - 2x Ch-29 pod wlotami powietrza - środek kadłuba - 2x R-27R (albo pylon wielozamkowy z FAB-100, jeżeli mi się uda taki zdobyć - wtedy 2x R-73 na zewnętrznych pylonach pod skrzydłami podmieniłbym na 2x R-27) Cytuj
hamar Napisano 12 Lutego 2017 Napisano 12 Lutego 2017 Trochę nie bardzo ten zestaw.Uzbrojenie niekierowane, kierowane i pow-pow.Zestaw jak na wystawę. ,,Życiowo to mogło by być :na skrajnych R-73,małe podskrzydłowe-puste, duży podskrzydłowy- B 8, pod wlotami pusto ,a pod kadłubem w tandemie R-27 R. Ale możliwości jest tak dużo że przekracza to ramy tego tematu i akurat w tym wątku.I zaraz nas wywalą....Zapraszam na priv. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi