Dorotka Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Jacku... Wszystko super, ale za czorta nie mogę zrozumieć, czemu wciąż tak samo "spasowujesz" te wycięte maski... To samo było przy Porsche... Kiedy wcześniej zwracałem Ci na to uwagę (przy poprzednich budowach) zawsze odpowiadałeś, że to się później "wyrówna", bo lakier, bo to, bo tamto.... Tylko, że się nie "wyrównuje"... Zakładam, że każdy z wyciętych elementów szlifujesz osobno, starając się go spasować i nie powtarzasz tego "w bryle" jako całości, stąd jest tak jak jest... Może warto spróbować, jak Ci się chce oczywiście.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Fajnie, że się odezwałeś Czy możesz opisać bardziej konkretnie sposób, w jaki powinienem osiągnąć to spasowanie ? Czy po złożeniu (np. maski do kasty) powinienem szpachlować szpary ? Sorry, ale nie bardzo mam pomysł jak to ugryźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Fajnie, że się odezwałeś Czy możesz opisać bardziej konkretnie sposób, w jaki powinienem osiągnąć to spasowanie ? Czy po złożeniu (np. maski do kasty) powinienem szpachlować szpary ? Sorry, ale nie bardzo mam pomysł jak to ugryźć Tak jak w prawdziwym samochodzie... Najpierw wstępna obróbka, bez podkładów farb, szpachli (chyba że jest konieczna). Wpasowanie w kastę z pomocą dystansów (0,15 mm powinno być ok, choć nie wiem jak grubo wylewasz lakier, ale raczej jest grubo) z plastiku po co najmniej czterech stronach. Przyklejenie od spodu niby klejem, mocną taśmą, CA, czymkolwiek byle się nie ruszało i byle dało się rozłączyć. Wyjęcie dystansów. Podkład i szlifowanie po całości. Rozklejenie. Przelecenie papierem 4 tys. po brzegach. Tryśniecie jedną warstwą podkładu na kastę i maskę. Koniec. Wypróbuj na jakimś złomie to naprawdę działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Znaczy bardziej masz na myśli różnice poziomów i utrzymanie kąta prostego na krawędzi? Metoda brzmi dobrze, sam będę musiał kiedyś spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 30 Kwietnia 2017 Share Napisano 30 Kwietnia 2017 Znaczy bardziej masz na myśli różnice poziomów i utrzymanie kąta prostego na krawędzi?Metoda brzmi dobrze, sam będę musiał kiedyś spróbować. Do "krągłości: też da się to zrobić, z tą różnicą, że "dystansy" w tym wypadku muszą być metalowe, bo inaczej mogą nie "trzymać łuków".... Kwestię nierówności na krawędziach samych pasowanych elementów pomijam zakładając, że są ok, choć akurat w przypadku tego modelu nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Ostatnio mało bywam w domu więc na modelarstwo brakuje czasu. Prace nad modelem przebiegają wielotorowo. Nie za bardzo jest co pokazywać. Poniżej próba przymiarki na sucho niektórych elementów. Kasta jeszcze w podkładzie (i jeszcze długo będzie, bo kupa rzeczy jeszcze do zrobienia). Siedzenia bez lampasów. Pierwszy raz zastosowałem proszek (od Kashato) imitujący tapicerkę. Wyszło całkiem fajnie. Zbiornik paliwa bez osprzętu (rurki, króćce, opaski itp.). Silnik rozgrzebany, bo większość rzeczy trzeba dorabiać lub przerabiać. Długa droga przede mną ....... Fotki bez komentarza: Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Czym ten bak wymalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 Bak malowany ALC-115 Stainless Steel. Na podkładzie z MM1747. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Aktualizacja co by temat nie umarł ..... Prace idą wielotorowo. Niewiele jest do pokazania "na gotowo". Z góry przepraszam za jakość fotek. Nie poprawiałem ich, bo i tak niewiele osób to będzie oglądać W silniku przybył system dźwigienek do obsługi przepustnic. Przegroda przednia stopniowo dozbrajana. Na miejscu panel elektryki i pedały. Z drugiej strony zbiorniczki wyrównawcze płynu hamulcowego. Nakrętki do kół dostały po koniku i nowy chrom. Siedzenia dostały lamówki i zostały wklejone na swoje miejsce. Na koniec akumulator: I tyle.... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Pisz koniecznie jak przykleiłeś tak czysto lamówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Lamówki zrobiłem z cyny (chyba 0.25 mm) Aber'a. Najpierw pomalowałem ją w jednym kawałku. Potem pociąłem na odpowiednie kawałki. Kleiłem punktowo CA. I to cała tajemnica ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 2 Czerwca 2017 Share Napisano 2 Czerwca 2017 No fotele cacuszko! Jakiś delikatny wash na nich przewidujesz? W ogóle świetnie wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Kasta dostała pierwszą, próbną warstwę koloru bazowego. Nie mogłem nie zrobić przymiarek Powoli model nabiera kształtów. Po otwarciu klapki wlewu paliwa: Otwarta klapa zbiornika: Zdjęta kalpa zbiornika: Przód: Zdjęta maska silnika: Przednie zawieszenie częściowo zrobione: Na koniec stan prac nad zegarami: Próba podświetlenia zegarów: I to by było na tyle .... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Czerwca 2017 Share Napisano 9 Czerwca 2017 Chyba idziesz na rekord w grubości warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Rama stanęła na kołach Nie wiem, czy nie za wcześnie zamontowałem te kółka, ale nie mogłem się powstrzymać Popracowałem sporo przy okablowaniu silnika. Zapłon podpięty, układ paliwowy prawie skończony (zostało do zrobienia zasilanie pompy paliwa). Podpiąłem zbiorniczki wyrównawcze do serwa i zamontowałem cięgno gazu. Zbliżenia kółek. Robienie kół (felg) zawsze sprawia mi sporą frajdę. Skleciłem na roboczo tylne zawieszenie. W przednim też są sprężyny. Jeszcze jedna fotka silnika: I na deser całość w innym ujęciu. I tyle. Działam powolutku dalej .... cdn Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Jak zwykle super. To już nudne tak Cię ciągle chwalić. Czy nie mógłbyś czego skaszanić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 13 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2017 Dzięki za dobre słowo . Skaszaniłem już nie jedno , ale przecież nie będę się tym chwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marius Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Super wykonanie, koła rewelacja, jak prawdziwe. Tak bez budy to on Lotosa super7 przypomina. A może zostaw go bez budy?. Zawsze możesz powiedzieć "A to, no to jest Lotus super7 mark I, taka wersja przed produkcyjna, prototyp taki." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Buda jednak będzie. Mam kilka pomysłów odnośnie nadwozia, więc musi być. Cieszę się, że Ci się koła podobają, bo zostały skrytykowane na innym forum i zacząłem wątpić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 14 Czerwca 2017 Share Napisano 14 Czerwca 2017 Niby źle te koła nie wyglądają, ale właśnie ze względu na płaskie szprychy zrezygnowałem z tego wydatku do mojego 250 GTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 14 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2017 Niby źle te koła nie wyglądają, ale właśnie ze względu na płaskie szprychy zrezygnowałem z tego wydatku do mojego 250 GTO. Zostawiłeś zestawowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Na razie to go nie zacząłem, ale zestawowe nie przejdą, mam zamiar użyć tych: http://www.hiroboy.com/124_15_Borrani_Wire_Wheels_and_Tyres--product--10819.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 ....Cieszę się, że Ci się koła podobają, bo zostały skrytykowane na innym forum i zacząłem wątpić .... Od razu skrytykowali... Napisali Ci, że jak się bawisz w takie szczegóły jak się bawisz, to płaskowniki w kołach nie powinny się pojawić, bo obniżają poziom całości. Sam zgotowałeś sobie ten los, także się nie wymiguj i odpalaj swoją "naciągarkę". Coś tam wymyślisz, jeżeli chodzi o skomplikowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) No way Nawijania nie będzie. Tymczasem silnik dostał kolejną porcję oprzyrządowania. Podpiąłem chłodnicę, dołożyłem dwa bypass'y zgodnie z oryginałem, zamontowałem wlewy oleju oraz bagnet (wyjmowalny ). Są już na swoim miejscu kolektory wydechowe. Wkleiłem je na elastyczny klej, żeby można było ich położenie zgrać z rurami wydechu (montowane po założeniu karoserii). Doszło również rurowanie boków komory silnika. Fotki: Tyle .... Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Coppercat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi