Skocz do zawartości

Volkswagen bus T3 Fire - Revell 1:25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnego pięknego poranka, mając 5 dni luzów, postanowiłem sobie skleić coś na szybko "prosto z pudła".

Wybór padł na starego busa VW serii T3. Plan został wykonany, sklejanie trwało dokładnie 5 dni i 11 miesięcy.

To małe opóźnienie wynikło, chyba z tego, że zgubiłem instrukcję i części zaczęły mi nie pasować.

O takich drobiazgach, jak np. to że zgubiłem lusterka, a model prawie gotowy spadł mi z biurka - nie wspomnę.

m_volkswagen_00_zpsfgae9edf.jpg

Ponieważ nie zakładałem warszatatu to na najpier mały skrót budowy. Początek normalnie, koła, silnik, itp.

m_volkswagen_01_zpsjd8ogfkw.jpg

m_volkswagen_02_zpsgzpqecyi.jpg

m_volkswagen_03_zpsmdv0pazq.jpg

Zdziwienie przyszło dosyć szybko. Tak, według producenta, wygląda podsufitka, w busie, gdzie będzie ona doskonale widoczna.

Dla Revella to wszystko jedno, strażak, czy Camper - dach ten sam.

m_volkswagen_04_zpsdvttvopx.jpg

Zmuszony więc byłem ten dach trochę przerobić:

m_volkswagen_05_zpsfguryv5j.jpg

m_volkswagen_06_zps7jkk3rsa.jpg

m_volkswagen_07_zps3xugxyl0.jpg

Wnętrze w zestawie jest praktycznie całkiem gołe. Brak klamek, pasów, lusterek, itp. Musiałem więc pobawić się w dorabianie.

m_volkswagen_08_zps2rmutoqe.jpg

m_volkswagen_09_zpsqcnxgzq6.jpg

m_volkswagen_10_zpsghlfzqp8.jpg

m_volkswagen_11_zpsvlaqsfgr.jpg

Wlot powietrza, producent przewidział w formie kalkomanii...

m_volkswagen_12_zpsvxuzzcja.jpg

...którą szybko wyrzuciłem i dorobiłem własny z pasków polistyrenu.

m_volkswagen_13_zpskzuekdyy.jpg

Po dorobieniu góry model został ukończony. Trochę różni się od zestawu (ten brak instrukcji).

Model został niestety, oszpecony przez kalki własnej produkcji. Wyszły grube, kruche, sztywne i ogólnie do niczego. Żaden płyn nie dał rady

stopić ich krawędzi. Poza tym upadek z biurka pozostawił widoczne ślady, zwłaszcza w tyle modelu.

m_volkswagen_14_zpsdygwcm3r.jpg

m_volkswagen_15_zpsqun0ydka.jpg

m_volkswagen_16_zpsupwszoiq.jpg

m_volkswagen_17_zpsvfijq4tu.jpg

m_volkswagen_18_zpszjd0if06.jpg

m_volkswagen_19_zpsdan8awhy.jpg

m_volkswagen_20_zpsgsf5ujxz.jpg

m_volkswagen_21_zpsc4lrxk90.jpg

m_volkswagen_22_zpsmmgnl3jc.jpg

m_volkswagen_23_zpshbipiimy.jpg

m_volkswagen_24_zpss0wbpxcb.jpg

I na koniec dla porównania, zdjecia oryginału na którym się wzorowałem.

m_volkswagen_33_zpsh0ha7gn6.jpg

Napisano
sklejanie trwało dokładnie 5 dni i 11 miesięcy.

Nie znam takiej miary czasu, ale wierzę na słowo a model podoba mi się mimo braku instrukcji

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Jak dla mnie jest super. Wnętrze też robi niezłe wrażenie.

• 3 weeks later...
Napisano

Przyczepie się do jednej rzeczy. Zrobione pięknie, ale taki samochód w praktyce nigdy nie będzie istnial. Niby ma jakieś skromne wyposażenie a w środku przedział dla ludzi czyli typowy SKw tzw kwatwrmisrrzowski bądź typowy busik. Wykonanie jak dla mnie bomba

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Edit: właśnie zobaczyłem zdjęcie oryginału i nie wierzę;) dasz radę wyciągnąć oznaczenie samochodu bądź chociaż w jakiej osp służy.

Napisano
Przyczepie się do jednej rzeczy. Zrobione pięknie, ale taki samochód w praktyce nigdy nie będzie istnial. Niby ma jakieś skromne wyposażenie a w środku przedział dla ludzi czyli typowy SKw tzw kwatwrmisrrzowski bądź typowy busik. Wykonanie jak dla mnie bomba

Czegoś nie rozumiem

Jak to "nie będzie istniał", jak Andrzej wzorował się na konkretnym (istniejącym) busie ?????

Napisano

Popełniłem edita i pezyznalem racje, że nie dopatrzylem, ale potworek pierwsza klasa.

Napisano

Oryginał to był OSP Mieszkowice. Już go chyba dawno nie ma, bo zdjęcia sprzed kilku lat pochodziły z ogłoszenia o sprzedaży. W tej chili w tej jednostce jest nowszy VW T-4 i duże wozy bojowe. Miałem mu z tyłu wstawić motopompę, ale jak już pisałem, model spadł mi z biurka i w tym momencie straciłem do niego zapał.

PS. Na najbliższym zlocie czerwonych wozów ma pojawić się VW T-1, więc będzie okazja zrobić model zgodny z oryginałem.

Napisano

Bardzo bym prosił o zdjęcia jak będziesz to widzial.

Napisano
Bardzo bym prosił o zdjęcia jak będziesz to widzial.

Nie ma sprawy. Zlot odbędzie się 30.06-2.07.2017 w Główczycach k. Dobrodzienia (północ woj. opolskiego).

Kto ma blisko to warto się wybrać. Fajna impreza.

• 2 weeks later...