Marcin K. Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Nieśmiało przymierzam się do pierwszego modelu trucka (amt kenworth k-123 ). Po pierwszych przymiarkach "na sucho" nie podoba mi się za bardzo spasowanie przedniej szyby. Myślę nad zastąpieniem jej czymś cieńszym. Czy folia do bindowania lub podobny produkt w arkuszach będzie się do tego celu nadawał? Poradźcie proszę Poproszę Moderatora o ewentualne przeniesienie tego tematu do działu cywilne. Nie chciałem tam otwierać nowego tematu który nie będzie stricte warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Kwietnia 2017 Share Napisano 2 Kwietnia 2017 Według mnie, folia do bindowania zdała by egzamin! Ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni... Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin_PL Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Według mnie, folia do bindowania zdała by egzamin! Ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni... Powodzenia w budowie! A ja bym jak się nie znam to się nie wypowiadał , zwłaszcza jak w innym wątku pytam się jakim klejem plastik sklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Nadaje się jak najbardziej . Wszystkie modele żywiczne na przykład trzeba własnie uzbrajać w szyby z folii . Natomiast jeżeli masz szybę z plastikowego zestawu i sadzisz że łatwiej będzie ją zastąpić foliową zamiast popracować i spasować to co masz, to jesteś w błędzie . O ile szyba jest płaska to nic prostszego - tniesz i wklejasz . Gimnastyka zaczyna się jak nie jest płaska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Polecam: https://www.swiatmodeli.eu/pl/c/Plyty-przezroczyste/155 Płyty zabezpieczone folią. Zero rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Myślę , że wyginanie z tego szyby będzie bardzo trudne ( mam ten wiwak w różnych grubościach ) ... A co dopiero wklejenie takiej dorobionej szybki w swoje miejsce , żeby dobrze przylegała na zaokrągleniach . Nie jestem jakimś nieudacznikiem , a zrobienie szyby z folii, która jednak dużo wybacza i jest elastyczna , zajęło mi kilka bardzo długich wieczorów . Mówię oczywiście nie o płaskich szybkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Według mnie, folia do bindowania zdała by egzamin! Ale niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni... Powodzenia w budowie! A ja bym jak się nie znam to się nie wypowiadał , zwłaszcza jak w innym wątku pytam się jakim klejem plastik sklejać. Folii do bindowania używałem i było ok, więc się nie spinaj. Klej, a folia to różnica. Więc, jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. Do kogoś mówisz, a sam nie stosujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi i upraszam Kolegów o nie kłócenie się Przynajmniej jeśli chodzi o rodzaj materiału mam już pewność że folia do bindowania będzie dobrym wyborem. Bożo bardzo cenię sobie Twoją opinię, modele które robisz są klasą samą dla siebie. . Natomiast jeżeli masz szybę z plastikowego zestawu i sadzisz że łatwiej będzie ją zastąpić foliową zamiast popracować i spasować to co masz, to jesteś w błędzie . O ile szyba jest płaska to nic prostszego - tniesz i wklejasz . Gimnastyka zaczyna się jak nie jest płaska . Absolutnie tak nie myślę, jednak to co oferuje amt zarówno w sferze jakości, jak i sposobu montażu zupełnie mnie nie satysfakcjonuje. Zanim zabiorę się za poprawianie zestawowego szkła wolę wypróbować dorobienia go z folii. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć ilustrujących to o czym piszę: Brak zaznaczonej pozycji montowania oszklenia wewnątrz kabiny, wpustu, czegokolwiek co ułatwiałoby orientację .. ][/url "szkło" co najmniej do spolerowania http:// Z powyższymi uchybieniami można powalczyć , ale sam sposób ontażu-wewnątrz kabiny-powoduje że szyby nie są osadzone we wnękach, tak jak powinno być w oryginale. Dla mnie osobiście to duża wada przy tej skali. Oglądałem w sieci dziesiątki zdjęć modeli tego trucka. Niektóre maksymalnie zdetalowane, ale z pozostawionym źle osadzonym oszkleniem. http:// Ten "parapet" powinien być właśnie miejscem osadzenia przednich szyb. Mam zamiar zrobić szablony wnęk szyb z hipsu i na ich podstawie właściwe "szkło" z foli. Wcześniej oczywiście usunę te wycieraczkopodobne coś . Nie zakładam że będzie to łatwe ale potencjalny efekt jest warty choćby wypróbowania czegoś dla mnie nowego. Na koniec spytam jeszcze o dwie rzeczy. Czy gięcie "na zimno" tej folii nie spowoduje jej zbielenia, oraz czym ją przyleić do polistyrenu? Nie bardzo lubię używać cyjanoakryowych lepidełl, myślałem o bezbarwnym kleju epoksydowym. Pozdrawiam. Zdjęcia robione naprędce telefonem, nie są najlepszej jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Marcin K. Ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić,(to nie to forum ) Po prostu odpowiadam na jakieś nieprzyjemne aluzje, skierowane wobec mojej osoby... Z mojej strony to tyle, już nie zaśmiecam dalej wątku. Pozdrawiam Jakub! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 KW, spoko ,spoko Ja się tam żadnymi żaluzjami nie przejmuję. Mam w oknach rolety i to mi pasi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 KW, spoko ,spoko Ja się tam żadnymi żaluzjami nie przejmuję. Mam w oknach rolety i to mi pasi Pozdrawiam Widzę, że poczucie humoru nie opuszcza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 I nie odpuści, chyba że nas Administracja napomni za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Skoro nie ma żadnego "wyfrezowania " na wklejenie szyb trzeba pokombinować z folii i prawdopodobnie wkleić ją tak by zakryła całe otwory okienne . Tak jak zresztą przewidział to producent by wkleić zestawową . Trochę gówniane rozwiązanie . Dobry klej do szybek : http://www.martola.com.pl/pl2718/produkty52668/glue_n_glaze_klej_do_oszklenia_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi