Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Kiedyś obiecałem kol . Taltosowi galerię "Valianta" no to do dzieła. Model to Trumpek datowany na 1939 ale jak zwykle musiałem znaleźć motywator i znalazłem w necie: A w zasadzie te dwa mniejsze zdjęcia po lewej stronie mnie zmotywowały. Podpisane są jako April 1940. Moją uwagę przykuły szczególnie dachy wież B i C oznaczone w nietypowy sposób a mianowicie w rondle RAFu. Wprawdzie w literaturze fachowej opublikowano info że to były białe koła (g... prawda widać obrys o innym odcieniu niż dach wieży ) - mnie to nie przekonało bo białe koła to owszem nosiły niemieckie drednoty 20 lat wcześniej więc po co tak oznaczać swoje okręty żeby się pomylić? A ponieważ są udokumentowane zdjęcia innych okrętów oraz info że znaki RAFu były malowane na okrętach nietypowych (polskie, francuskie) bądź tych które wróciły do służby po przebudowie ( "Valiant" ) to tak własnie go oznakowałem. Kalkomania z zestawu Techmodu do samolotów. Model poprawiałem w kilku miejscach - zamiast Oerlikonów które dostał w 1942 roku w czasie remontu w Durbanie zamontowałem Vickersy i działa salutacyjne. Swordfish ( a nie zestawowy Walrus) pożyczony z "Ark Royala" plus pływaki z setu japońskiego. Olinowanie to druciki Infinity w 3 rozmiarach. Wtedy jak go robiłem nie było zestawu blach więc pożyczałem co mogłem od "Repulsa" Flyhawka jak widać wystarczyło. Malowanie - tu był myk bo w literaturze było opisane jako ciemniejsze niż 507B ale jaśniejsze od 507A więc zrobiłem miksa Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Kiedyś obiecałem kol . Taltosowi galerię "Valianta" no to do dzieła Hej, jak widać dotrzymujesz słowa Model czyściutki, ale bardzo fajnie się prezentuje i mi osobiście bardzo się podoba Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Kwietnia 2017 Share Napisano 6 Kwietnia 2017 I to jeszcze jakie wszystko małe. Elegancki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 6 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dzięki. Generalnie staram się budować w tej chwili modele niejako dwóch rodzajów...... pod NAVIGE czyściutkie (choć mam co do tego swoją teorię) a pod inne zamiary z lekkim brudzingiem takim bez przesady ;-) jak dojdę do dioram bojowych wtedy będzie większy dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Moją uwagę przykuły szczególnie dachy wież B i C... A i D Świetny model, choć taki trochę zbyt czysty, jak na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 8 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Racja wieże A i D miałem na myśli a napisałem odwrotnie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 Nick Janisz jest mi znany z czarnego forum, czyżby kolega przeszedł do obozu "siedemsetkowego" ? Czy to tylko zbieżność loginów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Kwietnia 2017 Share Napisano 8 Kwietnia 2017 detal i takielunek znakomity. Ale malowanie pozostawia trochę do życzenia. jest plastikowe. Nie wiedziałem, że Valiant miał takie fajne działa przeciwlotnicze na burtach..Fajne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Spiton racja z tym malowaniem ale taki miał być pod NAVIGE. Doody - dobrze odgadłeś. Nie zmieniam obozu po prostu sklejam modele statków i okrętów nie ważne z jakiego materiału. Zaczynałem od kartonu ale od podstaw wg. planów po czym doszedłem do wniosku że nie każde plany są wiarygodne , potem przyszedł czas na klasyczne kartony po czym doszedłem do wniosku ze nie każdy model jest dobrze zaprojektowany , to zacząłem plastiki - tu oczywiście nie każdy model jest idealny ale można porzeźbić i jakoś to wygląda, ostatnio żywice tu podobnie choć efekty lepsze . Jak widać jeszcze nie z doszedłem do złotego środka - drewno i blacha przede mną EDYTA: A .......... zapomniałem dodać jeszcze taką ciekawostkę............ ten model budowałem 15 dni........po prostu temat mi podpasił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 zapomniałem dodać jeszcze taką ciekawostkę............ ten model budowałem 15 dni........po prostu temat mi podpasił Kurde, 15 dni, szacun kolego Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 17 Kwietnia 2017 Share Napisano 17 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi