GrzechuM Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Witajcie, Mam problem (a jak sądzę nie tylko ja) z kalkami Academy. Konkretnie chodzi mi o przykład jak na załączonych zdjęciach. Rekinie zęby do P-40. Kalki teoretycznie położone zgodnie ze sztuką natomiast w praktyce to nie działa. Każda inna kalka po przyjęciu takiej dawki chemii zwyczajnie by się rozpuściła a te jak twarde były tak dalej są. Używam Mr. Setter i Softer, próbowałem również, z płynami Tamiya. Nic, nic nie działa. W sklepie powiedziano mi żeby jeszcze spróbować wodą z mocniej stężonym octem. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie ? Cytuj
sjr Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Ostatnio kladlem je mocząc w gorącej wodzie, ugotowanej w czajniku i odstawionej na 5 min w małym sloiczku do przestygnięcia + po nałożeniu dawałem na kalki x-20a uważając żeby nie wyszedł poza folie kalki. Wyszło znośnie, ale nie wiem jak się by to sprawdziło przy większych krzywiznach Cytuj
Solo Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisano 9 Kwietnia 2017 Spróbuj zmywacza Wamodu rozcieńczonego wodą. Tez miałem kiedyś kalki które nie reagowały w ogóle na żadne płyny zmiękczające, a Wamodu pomógł. Trzeba tylko uważać, bo jeśli położyć go w zbyt stężonej postaci, uszkodzi nie tylko kalkomanie ale także farbę. Cytuj
4slonie Napisano 14 Października 2018 Napisano 14 Października 2018 Też miałem problem z tymi kalkami. Mając do dyspozycji tylko Tamyia Mark Fit Strong znalazłem taki oto sposób: - zwilżam kartonik z kalkomania z obu stron, co ok 30 sekund i czekam do momentu aż zacznie się marszczyć; - jak już się marszczy i zaczyna schodzić kładę go w wybrane miejsce, nawet jeśli jest jakieś wybrzuszenie lub większe zagłębienie; problemem jest jedynie taki, że ciężko się przesuwa i kalka robi się krucha - co ok 20-30 minut nanoszę na niego w/w specyfik i tak przez cały dzień :P Warto spróbować wcześniej położyć jakiś fragment niepotrzebnej kalkomanii na coś innego. Ale chyba najrozsądniej kupić kalkomanię innej firmy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi