domuzyn79 Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Witam serdecznie kolegów modelarzy Jak widać po tytule sprawozdania zabrałem sie za budowę EL Camino, rocznik 86, wersja SS. Z tego co przeglądałem internet wersja SS zazwyczaj jest biała. Zmieniłem zdanie kiedy na internecie zobaczyłem tego EL CAMINO !!!! Tak więc z białego zrobi się nam CZARNY EL CAMINO Wersję, którą posiadam jest V6 czyli nie za mocny ;) żartuje oczywiście:) z tego co na internecie znalazłem, jest to jeden z ostatnich roczników El Camino, lecz mogę oczywiście się mylić. Przedstawię teraz kilka zdjęć modelu, oraz prac jakie wykonałem 1) Buda, podwozie: Jest oczywiście przygotowana cała płyta podłogowa, Jest ona po pomalowaniu farbą podkładową, teraz czeka na kolor Buda, po przyklejeniu przedniego zderzaka: Jak widać buda prezentuje się fantastycznie Teraz pokaże ścianę przednią i małe zmiany, które w niej wykonałem Usunąłem stare przewody, które były i wstawiłem nowe, które jak widać, dużo lepiej wyglądają, niż te powstałe od wypraski. Pompa i serwo hamulca: Zostało wzbogacone o przewody hamulcowe i dodatkową pokrywę na zbiorniczku płynu. 2)Silnik: Niezbyt szczególny w tej postaci no trudno tak to bywa. Teraz przedstawię zdjęcia prac, które wykonałem nad modelem 3) Buda : Buda została pokryta podkładem lakierniczym, akrylem w kolorze czarny mat, z utwardzaczem. Podkład kupiłem w sprayu !!!! w mieszalni lakierów, jest to produkt firmy INTER TROTON. Bardzo dobry spray, ilość 400ml. Tylko dziwnie się go nakłada, jak by nie chciał psikać, ale można się przyzwyczaić 4) Silnik: Pomalowany został na kolor czerwony ze względu na kolor budy, który został wybrany 5)Felgi: Z przykrością stwierdzam, że straciły swój chrom i uzyskały nowy 6) Pokrywa odkrytej paki Pokrywa została pomalowana podkładem , a następnie kolorem Pactry "Skin Tone Warm", następnie po wyschnięciu farby został nałożony "brud" w kolorze czerwonej gliny. Nałożyłem go za pomocą mokre patyczka do uszu i odrobiną terpentyny. Bardzo bym prosił o ocenie efektu i wszelkie uwagi, bo mi się efekt bardzo podoba Niedługo kolejne foty SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Fajna bryczka Widzę, że nie odstawiasz kaszany, no i git Tylko ta plandeka jakoś nie bardzo mi sie widzi Gdybym ja miał go sklejać to chyba zrobił bym ją zwiniętą i walnął na pace lub wcale jej nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 12 Stycznia 2008 Share Napisano 12 Stycznia 2008 Ja jeśli już to pomalowałbym ją w kolorze nadwozie ( tak jak na zdjęciu które pokazałeś - wygląda o niebo lepiej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2008 Mi akurat podoba się taka wersja. Kolor czarny spokojnie pasuje do skóry Jak skończę to na pewno pokaże go w całości tym się koledzy nie martwcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 domuzyn79 A jaka to jest skala i producent?? Na razie ładnie ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 Wszystko pięknie, tylko ta szpachel z przodu jest zbyteczna, bo tam powinna być linia podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 Ale na tym zdjęciu co pokazał domuzyn nie widać linii podziału Może niech ktoś zapoda jakieś zdjęcie z profilu, to będzie można ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 Ale na tym zdjęciu co pokazał domuzyn nie widać linii podziału Jak to nie widać widać linię na górze tuż obok przedu maski silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Stycznia 2008 Share Napisano 13 Stycznia 2008 A faktycznie... Ale to taka malutka A poza tym jak ma być władca ciemności, to musi być gładziutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 13 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2008 Co do trapiących pytań Model jest w skali 1:25 firmy AMT/ERTL kupiłem go kiedyś w modelarskim Kolejna rzecz to podział między błotnikami a przednim zderzakiem. Od razu powiem, że nie będzie linii podziału pomiędzy tymi dwoma elementami, przyczyna jest banalna, klej mi za dużo tworzywa przetopił i powstały straszne bąble, które po usunięciu nie dawały zbyt miłego widoku. Dlatego postanowiłem, że zlikwiduje te linie na korzyści jednego elementu..wiem że może się to nie podobać aleeee..powiem, że się szykuje niezły efekt... A tak z relacji.. Pracuje teraz nad silnikiem i kablami, maluje kolejne elementy silnika... Buda modelu po kilku godzinach spędzonych na szlifowaniu i nakładaniu szpachlu (chodzi o część przednią) uzyskała drugą warstwę podkładu. Po położeniu podkładu widać, że nie ma już takich linii podziału jak na przedstawionych zdjęciach Niestety muszę kilka rzeczy wrzucić na nowo do kreta..hmm zapominalstwo i nie uwaga powoduje podwójną pracę Na chrom położyłem lakier nie MM, lecz z sprayu iiii sie mi wszystko ścieło..tak więc felgi i elementy chromowe na nowo będą robione..to samo się tyczy podłogi autka niedługo kolejne foty koledzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 14 Stycznia 2008 Share Napisano 14 Stycznia 2008 Mi akurat podoba się taka wersja. Kolor czarny spokojnie pasuje do skóry Jak skończę to na pewno pokaże go w całości tym się koledzy nie martwcie. O gustach i guścikach sie nie rozmawia czekamy na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Z tymi liniami rozumiem całkowicie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2008 Buda EL Camino pokryłem już kolorem.. właśnie schnie niedługo foty Felgi pomalowane i czekają na lakier bezbarwny prace idą do przodu Pozdrawiam SALTU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 Witam kolegów. Tak jak wspomniałem już położyłem lakier na autko.. Oto efekty pracy..na zdjęciach widać kurz, lecz jest to kurz nie wtopiony w lakier, można go spokojnie usunąć. Za kilka dni będzie polerowanie Jak widać na zdjęciach nawet nawet wyszło Teraz kilka fotek nieszczęsnych felg, które musiałem poprawiać na nowo..Oczywiście na zdjęciach już z oponami W weekend mam zamiar popracować nad silnikiem i podłogą autka. Z ważniejszych rzeczy zostały mi do zrobienia sprężyny, nie chce montować w zawieszenie wyprasek. Pozdrawiam SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2008 Witam Tak jak mówiłem wrzucam kilka fotek prac nad modelikiem. Silnik już skończony, teraz tylko czas na wykończenie wnętrza i zrobienie do końca zawieszenia. Potem ostateczna polerka budy i nałożenie chromu na listwy. Pozdrawiam Silnik: Bardzo mi się podoba to co zrobiłem Płyta podłogowa wymalowana z komorą silnika, i przednim pasem chłodnica of koz aluminium Zamiast fabrycznej wypraski sprężyn zrobiłem sprężyny z drutu i pomalowałem na kolor niebieski kielich górny i dolny wziąłem z wypraski (obciąłem). Wnętrze będzie w kolorach brązowych i kolorach imitujących skórę : Pozdrawiam wszystkich SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Fajny kolorek na tapicerce natomiast kolkor podłogi już nie widzi mi się, nie wiem jak w realu ale na fotkach wygląda jak by nie było wykładziny a pomalowana sama blacha. Wnętrze komory silnikowej a wiec i nadkola powinne być matowe no chyba, że w tym pojeździe tak jest Nie obraź się ale wiatrak przy silniku wygląda makabrycznie, ja bym go przemalował. Moze to wina zdjęć ale mam problem z rozpoznaniem koloru filtra powietrza i pokryw zaworów - czarny to czy chrom Lakier na kaście wyglada obiecująco, po polerce powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2008 Nie Andrzej, jest normalnie wykładzina. Mam zdjęcia, gdzie jest pokazany środek i jest normalnie wykładzina. Nie wiem, może ktoś wykładzinę wyciągnął i zostawił blachę, też jest taka możliwość. Co do koloru,, hmm chciałem zostawić tak jasną kolorystykę podłogi jak jest na drzwiach i fotelach, ale pomyślałem, że trochę jest za jasna na podłogę, dlatego ją przyciemniłem.. hmm takie praktyczne podejście z dnia codziennego.. Kolor na drzwiach ma udawać kolor skóry (kolor 62 humbrol). Kolor na podłodze to nałożony na kolor skóry numer 84 Revela. Powiem że nawet fajnie to wyszło. Dlaczego zrobiłem tak a nie na kolor czarny jak podano w instrukcji.. mam już dosyć czarnych wnętrz w modelach.. proste Co do koloru wiatraka.. może jest faktycznie nie za ładny ale to jest kolor MM Dark Flat Grey. Kolor filtra jest Black Gloss, a na pokrywie zaworów..miał być chrom. Ale po nałożeniu lakieru bezbarwnego ten chrom mi się rozpłynął,,dlaczego bo użyłem lakieru na bazie nitro,,dlatego.. Zapominalstwo i nieuwaga.. Wygląda to jak gwiazdy na niebie.. fajny efekt nawet wyszedł..Miałem szczęście, że mi farby nie ścięło. Wnętrze komory zazwyczaj jest w kolorze nadwozia, żeby się nie wyróżniał, chyba, że w US tak malują, że dają kolor mat ?? Trudno mi jest teraz powiedzieć. Budę właśnie wypolerowałem i się ekstra prezentuje Niedługo dalsze prace, ale to chyba po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 20 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2008 Na szybko kolejne zdjęcia Tym razem po polerce i zamontowaniu silnika i zawieszenia Prosze o komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 Witam kolegów. Powoli ale systematycznie do przodu idzie praca nad El Camino. Zakupiłem niedawno folie.. BMF czy jakoś tak i postanowiłem autko uzupełnić o listwy chromowe. Jaki jest efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. Jak na razie pokazuje to co udało mi się zrobić, ponieważ nie skończyłem prac jeszcze. Jak się okazuje nie jest tak łatwo.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 Za pierwszym razem przeważnie są trudności a póżniej to już idzie jak z płatka Ps. Jak widzę to całkiem fajnie idzie Ci oklejanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 Dalsza część praca nad autkiem. Powoli prace zbliżają się ku końcowi..powoli ale do przodu. Oto efekt jaki uzyskałem za pomocą BMF: Teraz kilka fotek z wnętrza, niestety nie mam fotek jak wnętrze jest na zewnątrz.. I kilka zdjęć po przymierzeniu kasty do podwozia : Kilka zdjęć z komory silnika także po przymiarce Niedługo kolejne zdjęcia już po zakończeniu prac SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 A mam takie pytanie czy napisy na oponach będą białe? bo w takim stylowym aucie raczej powinny być... Wykonanie rewelacja i auto samo w sobie też rewelka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Piękna bryka , super kolor , ładnie pomalowane obramowki . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 Napisy na kołach nie będę malowane.. Czemu, są strasznie małe NO i trochę trudno by było je pomalować .. a druga sprawa to, że ramówki nie są malowane, a oklejone folią BMF.. Jak bym to malował to bym chyba sobie włosy z głowy powyrywał hahahahah .. Folia do ramówek jest idealna SALUt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi