Skocz do zawartości

Dumvee GMV-N NZSAS Tamiya/scratch 1:35

makinen

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrnąłem do końca i jestem zadowolony. to kolejny model, na widok którego śliniłem się 2-3 lata temu z brakiem wiary, że stanie na mojej półce. Opierałem się na trzech/czterech zdjęciach oryginału dostępnych w sieci i dwóch modelach. Wyszło tak...

Aaaaa...cieszy mnie również to, że będzie to pewnie trzeci model tego pojazdu na świecie...o tylu mi wiadomo :rotfl: :rotfl:

Warsztat

viewtopic.php?f=87&t=55582

IMG_1415_zpsh2hv5ltm.jpg

IMG_1417_zpsyc54j4f2.jpg

IMG_1419_zpslyyxukxw.jpg

IMG_1421_zpsurhp771z.jpg

IMG_1425_zpskxijmnvi.jpg

IMG_1427_zpsazilkz2l.jpg

IMG_1429_zpshbwnetki.jpg

IMG_1431_zps577x2u5o.jpg

IMG_1433_zpsxjwojgws.jpg

IMG_1435_zpsz5wn5bck.jpg

IMG_1437_zps5xq8wtad.jpg

Edytowane przez Gość

Grzegorz Grabowski napisał:
Weź Piotr, zrób kiedyś, jakiegoś gniota. Będzie można ponarzekać. Dumvee jak zwykle super .

Mówisz- masz. Moj pierwszy humvee na forum- 4.05.2012... Jeszcze kilka gniotów by się znalazło

IMG_2138.jpg

Skoro to pierwszy, to narzekać nie można. Na następne też pewnie nie można, bo z pewnością, każdy, następny był lepszy.

Z tego co kojarzę to już trochę tych pojazdów skleiłeś. Ale nie widzę jakich specjalnych zmian miedzy nimi (chodzi o weathering)

Może tobie się podobają i nie chcesz zmian...

Może się mylę... i jakoś nie wychodzi tobie i nie bardzo chcesz zmian drastycznych. Ale spróbuj innej chemii. Czegoś nowego.

Coś innego pojawi się na pojazdach i bardziej zainspiruje Cię do własnych wyzwań modelarskich

To kwestia gustu i oczekiwań jakie masz w modelarstwie.

Jednak ja inaczej to widzę.

Twój pojazd w stosunku to tych w linkach jest płaski (brak mocnego washa) Częściowo wina to na pewno słabej jakości fotek. Spróbuj wykonać fotki w dzień na zewnątrz i oczywiście aparat na statywie.

np.

http://www.ebay.co.uk/itm/Pro-Built-1-35-HUMMER-AA-AVANGER-GULF-WAR-/290680410364

Widać ,że pojazd tryska życiem. Coś się dzieje. Może za mocno poobijany jednak w odbiorze dla widza będzie atrakcyjny.

Kolejny:

http://www.network54.com/Forum/110741/thread/1358203077/Humvee+M1151

Nic dodać nic ująć. Mocny wash. Przez to podkreśla go bardzo wyraźnie.

Oczywiście to moje zdanie

Pędzelek- dziękuję za podpowiedź. Różnimy się jednak w podejściu. Po pierwsze maluję pędzlami i pewne efekty są dla mnie nieosiągalne bez aero. Po drugie- daleki jestem od szeroko prezentowanej sztuki efekciarstwa dla samego efekty. Prezentowany przez Ciebie pierwszy model nigdy w realnych warunkach nie występował w takim stanie. Mam około 1,5 tys zdjeć humvee od paradnie czystych do uważanych w błocie i syfie, ale żaden nie jest poobijany. Robienie czegoś dla sztuki jakos nie pasuje do mojej koncepcji, aczkolwiek szanuję inną wizję.

Żeby nie było tak nudnie, to mam rownież takie

M1114icts2012_zpswkmkfbvw.jpg

IMG_7117_zpsbtysuvtt.jpg

A tu masz trochę pobrudzony M1151

image_zpsrnhcnaaw.jpeg

Dziękuję za sugestie, postaram sie trochę dostosować, ale nie spodziewaj sie efekciarstwa

makinen napisał:
daleki jestem od szeroko prezentowanej sztuki efekciarstwa dla samego efekty. Prezentowany przez Ciebie pierwszy model nigdy w realnych warunkach nie występował w takim stanie. Mam około 1,5 tys zdjeć humvee od paradnie czystych do uważanych w błocie i syfie, ale żaden nie jest poobijany. Robienie czegoś dla sztuki jakos nie pasuje do mojej koncepcji, aczkolwiek szanuję inną wizję.

W modelarstwie np. w skali 1/35 nie da się wszystkiego odzwierciedlić w stosunku to co jest w rzeczywistości do wspomnianej skali co do milimetra.

Wówczas działa wyobraźnia, wizja modelarza ,który chce to przedstawić w taki sposób żeby widz ,który będzie to oglądał miał świadomość, że to co ogląda wygląda tak samo albo podobnie w rzeczywistości. Dla przykładu podam drzewo sosnowe. W rzeczywistości mają wysokość 30-45metrów. To można sobie wyobrazić jak głupio to wyglądało by na dioramie tak wysokie drzewo.

Czyli tak zwana iluzja. To działa również w modelarstwie. Jeśli sztuczka się uda zapewne będzie podobała się i widzowi i tobie. Oczywiście można tego nie robić i kombinować po swojemu. Takie prace również będą przyjęte oklaskami.

Kolejny przykład to gorlock, który obrobił Ci fotkę. Wygląda super. Aparat wykonał zdjęcie tak jak mógł. A ty wkleiłeś je bo uważałeś ,że fotki są okej. Oczywiście są okej. Ale mogą być lepsze prawdopodobnie bez większego wysiłku z ich obróbką. A odbiór zdecydowanie atrakcyjniejszy.

Najprościej będzie :

irfanview 64 jest też w wersji PL

Na samej górze OBRAZ >ZMIANA NAŚWIETLANIA KOLORU LUB SHIFT +G

Dostaniesz dwa obrazki. Jeden oryginalny , a drugi do obróbki.

gorlock'owi wyszedł lepiej.

Mi wyszedł tak:

a8866a5ed8f56c5b.jpg