Jerry Napisano 12 Czerwca 2017 Share Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) UWAGA. ZDJĘCIA NA STRONIE TRZECIEJ DO CZASU PRZYWRÓCENIA. Witam Odpalam wątek jako konkurent PabloA Od razu mówię że będzie się ciągnął jak flaki z olejem.( brak czasu) Ok. Zaopatrzony w zestaw Big Edzia do tego modelu wystartowałem z silnikiem. Z deka go poprawiłem. Kable dawałem z drutu a nie z blaszek bo płaskie plus opaski z folii i tuleje. Pocieniłem ramę silnika z czoła (ten większy pierścień zniknął) teraz jest właściwie. Dorobiłem Poduszki silnika. To te wałki za cylindrami. Owijane folia aluminiowa. Przedłużyłem o 1mm tył silnika aby pasowało po usunięciu 1mm ramy. Dodałem kable, nity itd. Ogółem wyszło mi coś 120 elementów łącznie z edkiem na sam silnik nie mówiąc o tyle za silnikiem. Sama poduszka do 5 elementów razy 7. Wiszą tam dwa luźne kable które zostaną połączone z oil coolerami z lewej i prawej UWAGA Silnik jeszcze bez lakieru końcowego stąd połysk. Nastepnie zabrałem się za struganie brakującej aparatury APN oraz początki strugania kokpitu. Póki co porozwiercałem otwory itd. krytykujcie i oceniajcie. Edytowane 26 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Jak wydech taki zardzewiały i raczej trochę wyeksploatowany, to i silnikowi by się trochę brudku przydało miejscami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 13 Czerwca 2017 Share Napisano 13 Czerwca 2017 Silnik wraz z dodatkami pierwsza klasa! Zestaw Hobby Bossa pod tym względem jest bardzo zdetalizowany. Ja mojego Avengera zrobię raczej w wersji pudełkowej więc takich detali nie będzie ale Hobby Bossa też posiadam to też pewnie pobawię się z pokazaniem silnika jak przyjdzie na niego kolej ;) Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Witam W wolnej chwili ulepiłem peceta czyli właściwe radio dla TBF-1 Wywaliłem też z osłony silnika kratownice wlotu powietrza. poleci tam blaszka i wypadało by zrobić tunel dolotowy do silnika bo miejsca jest sporo Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 Mały update Ten baranek na desce od Edka przekłamuje trochę fotkę. Generalnie to tak. Pedały dostałem od znajomego bo do modelu od HB Edek nie zrobił. Zegary zrobiłem sam bo były kiepskie. Tarcze zapuszczone kropelką Gauzy Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2017 Witam Nierówna walka trwa. Zacząłem gmerać przy kokpicie. Dodałem kilka kabli bo zająłem się wpierw prawą stroną. podkleiłem kilka blach do zagłówka ale powstał uskok blaszany wiec przyłatałem plastikiem o grubości blaszki. Generalnie muszę to wszystko teraz ogarnąć. A kłopotliwe było by jeszcze pomalowanie butli z tyłu na końcu, wiec pomalowałem i zamaskowałem teraz. No i walczę z tym w kadłubie na wysokości pilota panom od HB chyba wybiło pina na wylot Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 Witam w tym nudnym monologu Ogarnąłem temat z wczoraj. Sprawdzenie powierzchni. Gładkie jak tyłek niemowlaka i mogę dziabać dalej Kopiując trumpetera skośnoocy zapomnieli o okienku bombardiera. Ale że co? ja nie dam rady? Teraz mogę smiało lecieć z koksem. Wybrałem też malowanie. W sumie dwa. Na pewno nie nudne pudełkowe. No i musi być Pacyfik 1. USS Belleau Wood Samoloty z tego okrętu 24 czerwca podczas bitwy o filipiny storpedowały i zatopiły Japońskie Lotniskowiec Hiyo 2: USS Montenery Podczas tych akcji samoloty z lotniskowca brały udział bitwie na Morzu Filipińskim. W lipcu okręt popłynął do Pearl Harbor na przegląd techniczny. 29 sierpnia wypłynął w kierunku Filipin. 3 września atakował cele na wyspie Wake a następnie wchodząc w skład Task Group 38, samoloty z okrętu brały udział w atakach na cele na południowych Filipinach i Wyspach Riukiu. Październik i grudzień 1944 roku "Monterey" spędził na Filipinach biorąc udział we wspieraniu lądowania piechoty morskiej na Leyte i Mindoro. Lotniskowiec miał szczęście podczas walk i nie został uszkodzony jednak to nie akcję bojowe miały przynieść największe straty. 18 grudnia 1944 roku "Monterey" razem z całą resztą floty admirała Halseya znalazł się na drodze tajfunu Cobra, który z prędkością 220 km/h uderzył na siły Task Group 38. Będzie problem z kalkami ale może ktoś coś pomoże Generalnie oba malowania jak i historia to dla mnie kapitalny temat. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Bardzo ladny silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Dzięki. Nie ma to jak motywująca pochwała. Wygrałem walkę z pinmarkami. podłubałem początkowo przy zabudowie radiostacji. ulepiłem fotel. No i przymiarka do wycinania. I teraz potrzebuje pomocy waszych szanownych kolegów. Czy ktoś z was kochani dysponuje jakimiś lepszymi zdjęciami tego oil coolera ? chodzi mi glównie o ten zielony element z przodu zwężany od koła a idący w płaszczyznę. Jak to wyglądało z przodu? jaki prześwit? Podejrzewam że powietrze dostawało się przez cylindy. a może się mylę. Pomóżcie bo w kilku książkach nie mam dokładnego zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny Pzdr ps. Z czego wynikał fakt posiadania za cylindrami sciany ogniowej? niektóre miały a inne nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Ps. Mały Edit Porżnąłem co miałem. I będzie tak:) Jednak pojawił się mały zonk. Tylna sciana ta ze zbiornikiem oleju powinna być w takiej pozycji jak widać na zdjęciach. Jednak po wklejeniu w główny korpus trochę wystaje. Będzie trzebe zabrać trochę materiału z czoła ehhh znowu.... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 miała być powolna relacja a tu nieźle jedziesz z tym fajnie będę wyglądały te pootwierane klapy. Co do tej przegrody ogniowej za silnikiem to chyba była ona montowana dopiero w TBM-3 ale na 100% nie jestem pewien. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 PabloA zanim ja to poskładam to minie stulecie. I pytanie czy dam rade poskladac. Naprawdę. Roboty jest co nie miara. Mam prosbę do Ciebie. Widzisz na 2 zdjeciu od dolu te male klapki porysowane pisakiem? Jak to wyglada w accurate moglbys pokazac? Ewentualnie mi je zmierzyc z gory i z dolu? Pozr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2017 Witam Dziś nie wiele ale... Ciach... O dziwo ten sam błąd popełniono w trumpku. Ma być tak: no i początkowa faza produkcji kanału dolotu powietrza kaburetora Zaraz pewnie padnie pytanie czemu dłubię kilka rzeczy naraz. W moim mniemaniu ten model nie należy do łatwych. Żeby pokazać wnętrze przedziału silnikowego trzeba się nieźle nagimnastykować. Dlatego dłubię półfabrykaty o prawidłowych wymiarach, aby mieć podgląd na rozmieszczenie każdego elementu i jego spasowanie. Muszę trzymać się na wielu płaszczyznach w oparciu o dokumentację i ograniczenia wynikające z modelu. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 19 Czerwca 2017 Share Napisano 19 Czerwca 2017 Witam ;) Wybacz, że trochę to trwało. Ta osłona w moim wygląda tak: Szerokość u góry to 6mm, na dole 4mm. Wysokość tej pokrywki to 9mm ;) wymiarowałem wzdłuż linii tego elementu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Czerwca 2017 Share Napisano 19 Czerwca 2017 Masz tu zdjęcie wlotu do chłodnicy: i z drugiej strony: W ogóle obejrzyj sobie kilka zdjęć w tym wątku: http://rnzaf.proboards.com/thread/8676. Może wypatrzysz jeszcze coś dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2017 Bardzo dziękuję Dzisiejsze popołudnie poszło na zalążek chłodzenia oleju, oraz odprowadzanie gorącego powietrza z wyżej wymienionej chłodnicy Trzeba teraz wystrugać przód co już takie łatwe nie będzie Pzdr Ps. Zachciało mi się rozbierać Avengera to teraz mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 Witam. Kilka godzin i jedna przednia część wlotu powietrza z głowy. Została jeszcze jedna. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Szacun za wystruganie takiego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Witam Dzięki Panzer. To akurat było banalnie proste Drobny update. Zrobiony rezerwuar sprężonego powietrza hydrauliki. Dodatkowa butla i blachowanie tylnej części. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Maleńki update. Doszlismy do pierwszej bazy. Przy okazji zrobiłem nowy wolant. Mój nie nadawał się do niczego. Teraz drobne cieniowanie jeszcze i będzie można wyposażać górę. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2017 Witam Wstrzymałem prace nad malowaniem kokpitu do piątku gdyż brakło mi farby. I czekam jeszcze na wyjaśnienie sytuacji z Bronze Green W między czasie zabrałem się za wieżyczkę strzelca. Dorobiłem kilka elementów i skleciłem karabin. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2017 Witam W między czasie wstępnie ukończona wieżyczka. Klej mokry ale musze jeszcze podszlifować. Podłoga opuszczona. Dojdzie jeszcze kilka blaszek po pomalowaniu oraz pasy i celownik z szybą Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Czerwca 2017 Share Napisano 28 Czerwca 2017 Po raz kolejny cieszę oko. Wychowany na książkach Pertka i Flisowskiego zafascynowany wojną na Pacyfiku. Świetny temat, jeszcze lepsze wykonanie. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Witam Dzięki za dobre słowo. Co by nie było jednak udało się znaleźć odpowiedni kolor Dorobiłem też kilka elementów Pomajstrowałem przy tylnej grodzi wraz z karabinem No i najważniejsze. Dzięki uprzejmości Pepsi Adama: Pozdrawiam Co prawda mam te gwiazdy w modelu ale są grube i widać pęknięcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 9 Lipca 2017 Autor Share Napisano 9 Lipca 2017 Witam Żeby nie było że nic nie zrobiłem. Kokpit w zasadzie gotowy.Wykończenie pigmenty mig-a, kredki Mondeluz i inne duperele. Luku bombowego i komory silnika jeszcze nie tykałem. Pasy szelkowe robione od zera. Edek do tego modelu poskąpił. No i trochę inwencji twórczej. Wieżyczka strzelca. Trochę kabli własnych. Camera recording, obejma szyby pancernej z taśmy Tamiya. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi