_unknown_ Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Witam wszystkich, wracam na forum po przeszło półrocznej przerwie. Sporo projektów rozdłubało się w międzyczasie, ale z tym mam nadzieję uporać się szybko, gdyż przesadnie wiele pracy być przy nim nie powinno. W lubianej przeze mnie skali 1:72 to prawdziwy karaluszek Trzy ramki z kilkunastoma częściami, ale uwaga, notka, że "złożony model może różnić się od przedstawionego na zdjęciu" jest wyjątkowo aktualna, gdyż Trumpeter nie wyposażył zestawu w ramkę z przezroczystymi elementami! Biorę zatem kawałek plastikowego opakowania po eduardowskich dodatkach żywicznych i zaczynam pracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Zasiadam i obserwuję. Ciekawy brzydal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Czerwca 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Czerwca 2017 z tym mam nadzieję uporać się szybko, gdyż przesadnie wiele pracy być przy nim nie powinno. Już my Ci tu pracy dołożymy http://svsm.org/gallery/chtz-65?page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 Marcin Rogoza - dzięki za super fotki, ale przydadzą się bardziej do zestawu 1:35 Tym samym powstał pomysł na kolejny projekt w bliżej nieokreślonej przyszłości Koncepcja co do tego malucha jest taka, że będzie to dioramka "traktorem przez las". Więcej szczegółów wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 to że model się różni od obrazku na puzderku-oczywiste bo na puzderku jest model 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 Części składowe sklejone i pomalowane szarym podkładem One Shot od AMMO Mig. Szczerze polecam, nie ma z nim najmniejszych problemów, w przeciwieństwie do poliuretanowego Vallejo, który lubił sobie zaschnąć niespodziewanie w aerografie. Przepraszam za słabą fotkę z tzw. smartfona, ale chwilowo muszę radzić sobie bez aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 24 Czerwca 2017 Share Napisano 24 Czerwca 2017 Też polecam ten podkład. Mam czarny i szary i oba przelewam do małej 17ml buteleczki. Dozownik w oryginalnym niestety jest do bani. Ciekawostka - wszystkie produkty Miga, które widziałem maja Made in Spain. One shoty jako jedyne maja made in USA. To podobno produkt Badgera. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2017 Dozownik w oryginalnym niestety jest do bani. To jedyny minus. Na siłę chcieli wymyślić coś oryginalnego i nie wyszło. Wystarczyłoby żeby zrobili dozownik jak chociażby przy washach Vallejo, bardzo schludne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2017 Prace przy brzydalu powoli idą do przodu. Wstępnie zrobione gąsienice, Vallejo Light Rust generalnie na całą resztę, gdyż będę robił rdzawe obicia. Zwashowana i polakierowana część "kokpitu" plus figurant, który na tę okazję z pilota Mi-24 stał się traktorzystą. Swoją drogą straszny quasimodo wyszedł, może spróbuję jeszcze z nim powalczyć w przypływie cierpliwości, ale i tak w budce będzie słabo widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Bardzo ciekawy warsztat i model niszowy - to się ceni Bo znów jak patrze to wysyp samych tygrysów, shermanów i rośków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 Kolejny etap zamknięty. Na tyle na ile możliwe w tej skali wykonałem modulację wg. zaleceń zestawu Vallejo Russian Green 4BO: po kolei Camouflage Black Green - Russian Green - Green. Teraz czas na zadrapania, gdyż pod spodem jak już wcześniej pisałem warstwa Vallejo Light Rust. Co się tyczy gąsienic, na metaliczny kolor bazowy (miks Vallejo Black i Gunmetal Grey) powędrowała lekka rdza, a następnie wash Vallejo Dark Brown. Teraz trzeba złożyć to do kupy i jechać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Czy na drugim zdjeciu od dołu widać szew wzdłuż gąsienicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Nie wiem jak mogłem przegapić ten warsztat, świetny temat, też mam go w dalszych planach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 Czy na drugim zdjeciu od dołu widać szew wzdłuż gąsienicy? Z tym szwami miałem trochę problemu, bo były dość wydatne, poszlifowałem tu i tam, a efekt jest ostatecznie taki. Koniec końców będzie to dioramka, więc nawet jak jeszcze co nieco prześwituje pod pewnym kątem to i tak zniknie w kurzu i błocie. Musiałem nadrobić braki Trumpetera i zrobić szyby do kabinki. Wyciąłem je z kawałka plastikowego opakowania, który akurat miałem pod ręką. Następnie ich brzegi pomalowałem Russian Green'em i wkleiłem przy pomocy kleju Revella do przezroczystych elementów. Potem wykonałem zadrapania, efekt oceńcie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 No wyglada całkiem całkiem jak na takiego mikrusa, czym robisz zdjęcia (jaki aparat, lustro czy kompakt?) Zle przysłonę ci ustawia i za duże mydło se robi w tle ( im więcej otwarta przysłona f tym dalej jest ostro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 czym robisz zdjęcia (jaki aparat, lustro czy kompakt?) Fotki robię Canonem EOS 550D ze standardowym obiektywem. Cały czas go się uczę i z lenistwa często korzystam z automatycznych trybów, dlatego dzięki za wszelkie podpowiedzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 18 Lipca 2017 Share Napisano 18 Lipca 2017 Skoro to lustro przestaw sie przynajmniej na tryb priorytetu przysłony gdzie będziesz mógł ja ustawić ręcznie (pokrętło przy spuście) a czas dobierze sie automatycznie, tryb Manual do opanowania jest bez problemu przy robieniu zdjeć modeli. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Traktorek prawie skończony, gąsienice na razie przytwierdzone "na sucho", bo teraz czas na pigmenty i błocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Bardzo mi się podoba - jak na 72 to uważam że super wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Kolejnym etap prac - podstawka. Wykorzystałem wieczko po jogurcie, które wypełniłem masą rzeźbiarską. W przeciwieństwie do innych mas, z którymi miałem do czynienia - ta po wyschnięciu dość mocno popękała na brzegach, aby poprawić "rozstępy" i lepiej przytwierdzić ją do plastiku wykorzystałem epoksydową szpachlówkę Tamiya, bardzo dobrą do modelowania. W międzyczasie z miedzianych drutów różnej średnicy skręciłem brzózkę. Następnie okleiłem ją wspomnianą szpachlówką, pomalowałem i trochę zwashowałem. Na "ziemię" powędrował kolor bazowy powstały z mieszanki Vallejo: Black, Desert Yellow i Olive Green. Czas na ziemiste pigmenty, które powędrują na traktor i podstawkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 25 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Traktor jak to traktor musi być solidnie wybrudzony Maluch dostał na podwozie miks brudu w postaci pigmentów Vallejo: European Earth, który w tym wypadku gra wyschnięte błoto oraz Burnt Umber jako błoto świeższe. Do tego bardzo przyjemny specyfik Heavy Mud produkcji AMMO Mig, w który powędrowały kawałki trawy elektrostatycznej. Oczywiście to samo błoto wykorzystałem na podstawce, która nabiera kształtów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Fajnie Ci idzie, już nie mogę się doczekać efektu końcowego;) Taka mała uwaga- w temacie powinno być napisane CzTZ, czyli Czelabińskij Traktoryj Zwod (Челя́бинский тра́кторный заво́д ). ChTZ to zangielszczona nazwa (Czelabińsk to po anielsku Chelyabinsk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 28 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Prace dobiły prawie do końca... więc po kolei Z liści brzozy, które miałem pod ręką wycinałem coś na kształt "liści w skali 1:72" i poprzyklejałem je do gałązek, trochę pracy przy tym było, w sumie gęsta ta brzoza nie jest, ale w zamyśle miała być jesienna, więc sądzę, że przy tej skali generalnie jest ok, dlatego wrzucam foto Traktor już na dobre w błocie, kępki zrobiłem sprawdzonym sposobem polegającym na sypaniu trawy elektrostatycznej na plamki z wikolu i następnie systematycznym strzepywaniem jej ( w tym wypadku miks Winter/Dead i Arid od Gale Force Nine). Do tego gdzieniegdzie spadające liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Wiem, że to dość ryzykowny pomysł, ale skoro kierowca w kabinie, traktor jedzie pod górę to do pełni imitacji realizmu potrzebny jest jeszcze dym z komina W ruch poszła zatem wata i Vallejo Black oraz Neutral Grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_unknown_ Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Pierwszy raz robiłem taki zabieg z dymem i przyznam, że trochę waty zużyłem zanim uzyskałem zadowalający mnie kształt ;) W sprawie stalińca pokonującego wzniesienie to by było na tyle. Dziękuję za wszystkie komentarze, pora brać się za operację pt. Jesienny Konkurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi