Jump to content

Subaru Forester 1/24 - budowa od podstaw

VVitek
 Share

Recommended Posts

Witam! Dołączam do konkursu z moim projektem. Relacja będzie przedstawiać budowę od podstaw samochodu Subaru Forester w skali 1/24. Moim celem jest model tego samochodu:

c37729851qy1.jpg

Jako materiału do budowy użyję milimetrowych arkuszy polistyrenu i szpachli modelarskiej. Model będzie w takich kolorach jak na zdjęciu powyżej. Materiały które pomogą mi w budowie modelu to zdjęcia samochodu które zgromadziłem we własnym zakresie oraz prospekty Subaru ze strony www.subaru.de

mały in-box:

dsc04699mw5.th.jpg

dsc04702ao4.th.jpg

Życzę powodzenia pozostałym uczestnikom konkursu i zapraszam do oglądania mojej relacji. Więcej wkrótce..

POZDRAWIAM, Witek

Cześć kolego a nie lepiej było kupić model ...? Lub ewentualnie przerobić model Subaru ...? Wątpie aby Ci sie chciało z czasem budować całą reszte...

Nooo Vitek widzę że szykuje się bardzo ciekawy projekt z bardzo fajnym autkiem.

Życzę powodzenia w budowie będę często zaglądał do twojego tematu.

pozdrawiam ccrriiss

Mam nadzieje, ze sie wyrobisz, bo ja doskonale wiem jaki figiel zrobiłem na innym forum.

Trocha mało jest czasu, ale mimo wszystko życzę powodzenia. ;-)

Już teraz zbieram szczęke z podłogi za samo podjęcie tamtu

Oczywiście będę bacznie obserwował relację i proszę o dużą ilość zdjęć z postępów prac

Życzę powodzenia

Pozdrawiam

No to czas zacząć budowę modelu. Na początek przeskalowane rzuty samochodu które posłużą jako szablony do wycinania części:

dsc04743bc0.th.jpg

A tutaj już naklejone na arkusz polistyrenu rzuty boczne samochodu:

dsc04752wj7.th.jpg

Części będą wycięte i po złożeniu będą stanowiły kompletny prawy i lewy bok samochodu.

Wycięte części boku:

dsc04755ym2.th.jpg

i pierwszy sklejony bok, jest jeszcze przed obróbką i szpachlowaniem dlatego nie wszystko wygląda tak jak powinno ;)

dsc04756hl9.th.jpg

Teraz pracuje nad drugim bokiem samochodu, potem zabieram się za słupki boczne i tył samochodu.

EDIT:

niestety musiałem zmienić koncepcje. Fotki wkrótce ;)

Jak już pisałem powyżej, zmieniłem nieco koncepcje budowy modelu.

Wyciąłem i oszlifowałem wszystkie części które posłużą mi do budowy karoserii samochodu:

dsc04779bv6.th.jpg

Na obróbkę czekają jeszcze boki i część tyłu:

dsc04781tp3.th.jpg

Do szpachlowania polecam zwykłą dwuskładnikowa szpachle samochodową.

1.Szybko schnie, i można jej nakładać tak grubo jak sie chce.No i nie jest droga.

Pozdrawiam, i trzymam kciuki :-))

• 2 weeks later...

Witam po długiej przerwie. Prace nad modelem idą powoli z powodu braku czasu... Sprawdza sie powiedzenie:

"Model skleja się w X czasu, jeżeli ma się dziewczyne zajmuje to 10 X"

Ale do rzeczy. Posklejałem szkielet modelu, teraz szlifowanie i pierwsze szpachlowanko, a potem części drzwi, zderzaki itp

dsc04832jr2.th.jpg

dsc04834md5.th.jpg

• 2 weeks later...

Prace idą do przodu, myślę że do końca lutego karoseria i część wnętrza będą gotowe. Sam model planuję ukończyć najpóźniej w połowie marca.

Karoseria przygotowana do szpachlowania:

dsc04850pk4.th.jpg

i po pierwszym szpachlowaniu i małym szlifowanku:

dsc04910to1.th.jpg

dsc04911mo4.th.jpg

Wyciąłem pierwsze elementy wnętrza i przygotowałem do przeróbki fotele i kanapę:

dsc04912xb3.th.jpg

I na koniec mam dwa pytanka:

1) Jeżeli chciałbym zrobić jakiś dodatek do modelu ( chodzi mi po głowie przyczepka ) to mieści się to w regulaminie konkursu? Bo nie wspomniałem o tym na początku ani w nazwie tematu...

2) Jak mam wstawiać fotki? Wolicie miniaturki czy żeby zdjęcie wyświetlało się od razu?

Pozdrawiam, Witek

Edited by Guest

2) Jak mam wstawiać fotki? Wolicie miniaturki czy żeby zdjęcie wyświetlało si od razu?
Ja tam wolę "od razu"; najlepiej w rozdzielczości 800x600 pikseli.

Pozdrawiam