VVitek Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Witam! Dołączam do konkursu z moim projektem. Relacja będzie przedstawiać budowę od podstaw samochodu Subaru Forester w skali 1/24. Moim celem jest model tego samochodu: Jako materiału do budowy użyję milimetrowych arkuszy polistyrenu i szpachli modelarskiej. Model będzie w takich kolorach jak na zdjęciu powyżej. Materiały które pomogą mi w budowie modelu to zdjęcia samochodu które zgromadziłem we własnym zakresie oraz prospekty Subaru ze strony www.subaru.de mały in-box: Życzę powodzenia pozostałym uczestnikom konkursu i zapraszam do oglądania mojej relacji. Więcej wkrótce.. POZDRAWIAM, Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Cześć kolego a nie lepiej było kupić model ...? Lub ewentualnie przerobić model Subaru ...? Wątpie aby Ci sie chciało z czasem budować całą reszte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2008 Nie lepiej bo żadna firma nie ma tego modelu w ofercie. Nie wątp tylko uwierz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ccrriiss Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Nooo Vitek widzę że szykuje się bardzo ciekawy projekt z bardzo fajnym autkiem. Życzę powodzenia w budowie będę często zaglądał do twojego tematu. pozdrawiam ccrriiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 To chyba pierwsza relacja auta w 24 którą będę obserwował. Już sie cieszę i życzę powodzenia !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Jako że lubię wszystko robione od podstaw to też będę na bieżąco tutaj zaglądał. O ile mogę, to proszę o mocno ilustrowaną relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 a pewien jesteś że wyrobisz sie w 1,5 miesiąca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Mam nadzieje, ze sie wyrobisz, bo ja doskonale wiem jaki figiel zrobiłem na innym forum. Trocha mało jest czasu, ale mimo wszystko życzę powodzenia. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Już teraz zbieram szczęke z podłogi za samo podjęcie tamtu Oczywiście będę bacznie obserwował relację i proszę o dużą ilość zdjęć z postępów prac Życzę powodzenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Stycznia 2008 Share Napisano 16 Stycznia 2008 Moim zdaniem nie zdążysz go wykonać w tak krótkim czasie, ale zawsze jest jakieś "ale" a więc trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 16 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2008 Dzięki wszystkim za dobre słowa Mam nadzieje że sie wyrobie z budową modelu, przynajmniej w to wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 16 Stycznia 2008 Witam. Super projekt. Powodzenia i dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 17 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2008 No to czas zacząć budowę modelu. Na początek przeskalowane rzuty samochodu które posłużą jako szablony do wycinania części: A tutaj już naklejone na arkusz polistyrenu rzuty boczne samochodu: Części będą wycięte i po złożeniu będą stanowiły kompletny prawy i lewy bok samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 17 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 17 Stycznia 2008 No że tak powiem, fachowo to wygląda. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2008 Wycięte części boku: i pierwszy sklejony bok, jest jeszcze przed obróbką i szpachlowaniem dlatego nie wszystko wygląda tak jak powinno ;) Teraz pracuje nad drugim bokiem samochodu, potem zabieram się za słupki boczne i tył samochodu. EDIT: niestety musiałem zmienić koncepcje. Fotki wkrótce ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 Jak już pisałem powyżej, zmieniłem nieco koncepcje budowy modelu. Wyciąłem i oszlifowałem wszystkie części które posłużą mi do budowy karoserii samochodu: Na obróbkę czekają jeszcze boki i część tyłu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Heh krzywo to wszystko wycięte... Czym Ty to tniesz? Polecam ostry nożyk i wiadro cierpliwości albo mini szlifierke, pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 23 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2008 Wiem że idealnie to nie jest, ale części będą jeszcze dopasowane do siebie przed przyklejaniem także się tym na razie nie przejmuje. Myślę że koło soboty pokaże pierwsze fotki sklejonej karoserii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Przed wyrównywaniem boków, końce szablonów przetrzyj sobie klejem CA. Lepiej się wtedy szlifuę, ponieważ jest twardsze. Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Stycznia 2008 Share Napisano 23 Stycznia 2008 Do szpachlowania polecam zwykłą dwuskładnikowa szpachle samochodową. 1.Szybko schnie, i można jej nakładać tak grubo jak sie chce.No i nie jest droga. Pozdrawiam, i trzymam kciuki :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 5 Lutego 2008 Autor Share Napisano 5 Lutego 2008 Witam po długiej przerwie. Prace nad modelem idą powoli z powodu braku czasu... Sprawdza sie powiedzenie: "Model skleja się w X czasu, jeżeli ma się dziewczyne zajmuje to 10 X" Ale do rzeczy. Posklejałem szkielet modelu, teraz szlifowanie i pierwsze szpachlowanko, a potem części drzwi, zderzaki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 Całkiem nieźle :-)) Powodzenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 5 Lutego 2008 VVitek no bryła samochodu się powoli wyłania. Ale powoli się pośpiesz bo zostało mało czasu, a tobie zostało jeszcze wiele do roboty przy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VVitek Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 (edytowane) Prace idą do przodu, myślę że do końca lutego karoseria i część wnętrza będą gotowe. Sam model planuję ukończyć najpóźniej w połowie marca. Karoseria przygotowana do szpachlowania: i po pierwszym szpachlowaniu i małym szlifowanku: Wyciąłem pierwsze elementy wnętrza i przygotowałem do przeróbki fotele i kanapę: I na koniec mam dwa pytanka: 1) Jeżeli chciałbym zrobić jakiś dodatek do modelu ( chodzi mi po głowie przyczepka ) to mieści się to w regulaminie konkursu? Bo nie wspomniałem o tym na początku ani w nazwie tematu... 2) Jak mam wstawiać fotki? Wolicie miniaturki czy żeby zdjęcie wyświetlało się od razu? Pozdrawiam, Witek Edytowane 18 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 2) Jak mam wstawiać fotki? Wolicie miniaturki czy żeby zdjęcie wyświetlało si od razu?Ja tam wolę "od razu"; najlepiej w rozdzielczości 800x600 pikseli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi